Заяви про підрив Каховської ГЕС, суд ООН над Росією, “втома” від українців в ЄС: новини дня

Дайджест
Вівторок, 6 червня 2023, 21:00

Головна тема дня, очевидно, підрив росіянами Каховської ГЕС. 

Глава МЗС України назвав підрив жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття. Він обурений натяками деяких західних медіа на можливу відповідальність України. У міністерстві також обурилися "святкуванням" дня російської мови в ООН після підриву дамби. 

Україна закликає країни "Групи семи" (G7) та Євросоюз розглянути нові санкції проти РФ через підрив Каховської ГЕС. ЄС висловив готовність надати допомогу.

У Європі шоковані підривом Росією дамби гідроелектростанції, засудили його та назвали новим виміром агресії.

У Міжнародному суді ООН почалися слухання за позовом України проти РФ щодо Криму і Донбасу. На місці працює наша кореспондентка. 

Агент України назвав "дуже хорошим початком" перший день слухань.

Крім того, він повідомив, що підрив російськими військовими гідроелектростанції стане важливим епізодом у справах проти Росії.

А ще винищувачі для України і не тільки. 

Все важливе і цікаве за 6 червня читайте у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Підрив Каховської ГЕС росіянами

Черговий акт тероризму зі сторони РФ – підрив дамби Каховської гідроелектростанції вночі 6 червня. 

За даними американського телеканалу NBC, адміністрація президента США, за словами джерел, має розвідувальні дані, які схиляють до того, що Росія є винуватцем підриву дамби Каховської ГЕС.

У Головному управлінні розвідки Міноборони України мають докази використання окупантами вибухівки для підриву Каховської ГЕС.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав підрив Росією Каховської ГЕС жахливим воєнним злочином і, ймовірно, найбільшою техногенною катастрофою в Європі за останні десятиліття.

Він обурений тим, що деякі західні медіа натякають на можливу відповідальність України за підрив важливого об’єкту. У міністерстві також обурилися "святкуванням" дня російської мови в ООН після підриву дамби. 

Евакуація, ситуація на Запорізькій АЕС і забезпечення питною водою є пріоритетними завданнями у зв'язку з підривом гідроелектростанції, заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Ще вранці Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що його експерти "уважно стежать за ситуацією" і що на Запорізькій атомній електростанції немає "безпосереднього ризику для ядерної безпеки" після руйнування Каховської ГЕС.

Україна закликає країни "Групи семи" (G7) та Євросоюз розглянути нові санкції проти РФ через підрив Каховської ГЕС.

Європейський Союз висловив готовність надати допомогу в пом’якшенні наслідків підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, що призвело до підтоплення й масової евакуації людей.

Планують швидко доправити Україні дренажні насоси, пожежні рукави, мобільні станції очищення води та човни.

Заяви про підрив: воєнний злочин і ескалація

У Європі шоковані підривом Росією дамби гідроелектростанції, засудили його та назвали новим виміром агресії. 

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що це обурливий акт, який вкотре демонструє жорстокість війни Росії в Україні.

Генсек Ради Європи засудила підрив Росією Каховської ГЕС. Марія Пейчинович-Бурич назвала злочинним і безрозсудним цей акт, до якого вдалися росіяни. 

Глава Євроради шокований атакою на дамбу. "Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності", – написав Шарль Мішель у Twitter.

У спільній заяві глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель і єврокомісара із питань гуманітарної допомоги та управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич засудили російську атаку на Каховську ГЕС.

"Ця атака являє собою новий вимір російських звірств і може вважатися порушенням міжнародного права, зокрема міжнародного гуманітарного права", – зазначають представники Єврокомісії.

У заяві наголошується, що падіння рівня води через підрив ГЕС також впливає на доступ до води для охолодження реакторів Запорізької АЕС.

"Цим відчайдушним вчинком Росія також продовжує свою безрозсудну ядерну авантюру, ставлячи під загрозу належне функціонування систем безпеки та захисту ЗАЕС...Це безвідповідально і абсолютно неприйнятно", – йдеться у заяві.

Представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано заявив, що Євросоюз рішуче засуджує цей жахливий і варварський напад з жахливими гуманітарними та екологічними наслідками.

"Очевидно, що це відбувається в контексті незаконної російської агресії, в рамках якої Путін не вагається, щоб застосувати як зброю голод, енергетику, зиму та АЕС в Україні", – зазначив представник Єврокомісії.

За його словами, підрив ГЕС – це ознака нової ескалації ситуації в Україні.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц назвав знищення Каховської гідроелектростанції "новим виміром" війни РФ проти України. Водночас, як зазначається, канцлер уникнув прямого покладання відповідальності за підрив на Росію, але вказав, що є ознаки російської причетності.

Глава МЗС Чехії порівняв підрив дамби із застосуванням зброї масового знищення. "Ця жорстокість буде засуджена і покарана!" – написав Ян Ліпавський у Twitter.

Обраний президент Латвії заявив, що потрібно посилити підтримку України і притягнути до відповідальності воєнних злочинців, а президент Естонії зазначив, що підрив дамби – стане ще одним пунктом у списку звинувачень для московських злочинців при владі.

Президентка Молдови засудила підрив дамби Росією, запропонувала допомогу і назвала це воєнним злочином. Президентка Грузії також назвала підрив Каховської ГЕС тяжким злочином РФ.

Прем’єр-міністр Грузії Іраклій Гарібашвілі назвав підрив Каховської ГЕС одним із наслідків війни проти України, яку розв’язала РФ, але закликав сідати за стіл переговорів.

Раніше держсекретар США Ентоні Блінкен виступив за справедливий і тривалий мир для України, за якого Київ не примушуватимуть поступатися територіями на користь Росії.

"Припинення вогню, яке просто заморозить існуючі лінії на місці – і дозволить Путіну закріпити контроль над територією, яку він захопив, відпочити, переозброїтися і знову атакувати – не є справедливим і тривалим миром", – сказав Блінкен.

Суд ООН над Росією

У Міжнародному суді ООН почалися слухання за позовом України проти РФ щодо Криму і Донбасу. 

В Гаазі працює кореспондентка "Європейської правди". 

Головний представник України у питаннях міжнародного юридичного переслідування РФ Антон Кориневич назвав "дуже хорошим початком" перший день слухань.

Крім того, Кориневич повідомив, що підрив російськими військовими Каховської гідроелектростанції є серйозним воєнним злочином та стане важливим епізодом у справах проти Росії.

Винищувачі і ремонт танків

Україна долучилась до програми ЄС із розбудови інфраструктури. Угода дозволить українським підприємства подавати заявки на фінансування від ЄС для проєктів, які становлять спільний інтерес у транспортній, енергетичній та цифровій сферах і покращуватимуть сполучення України з її сусідами з ЄС.

Президент Володимир Зеленський заявив, що на саміті у Молдові у нього була одна закрита зустріч із кількома країнами, "які точно підтвердили, що дадуть нам F-16".

"Для цього нам потрібне спільне погодження разом зі Сполученими Штатами. Я деталі про це не можу говорити… Я отримав від деяких наших європейських партнерів уже розуміння щодо кількості. Вона потужна", – зазначив він.

За даними The Australian Financial Review, Австралія готова передати Україні списані винищувачі F/A-18 Hornets.

Як зазначається, США не заперечують проти передачі літаків. При цьому умовою передачі є використання винищувачів виключно у повітряному просторі України.

Королівські ВПС Австралії планували утилізувати 41 винищувач F/A-18 Hornets. Їх планувалося або відправити в утиль, або продати для використання як навчальні літаки.

А ще Україна і Чехія домовились про спільний ремонт Т-64. Ремонт триватиме до кінця 2023 року. 

Молдова допоможе підготувати українських саперів, а Естонія не дала ввезти в Росію партію заборонених санкціями підшипників.

Разом з тим, у Євросоюзі попереджають про "втому від солідарності" попри теплий прийом біженців з України.

"Русскій мір" у Німеччині

Фанатку Путіна в Німеччині оштрафували майже на 1000 євро за виправдання агресії РФ.

Інший росіянин напав на поліцейського у німецькому Лейпцигу минулої п’ятниці на акції протесту через ув’язнення лівої активістки. Його затримали. 

У Німеччині не можуть продати порожню віллу колишнього генсека СРСР Горбачова.

Європейський суд з прав людини засудив Росію за відмову розслідувати отруєння давнього критика і головного політичного опонента Путіна Алєксеєя Навального.

Навальному стало погано на борту літака, що летів до Москви з Томська, в Сибіру, в серпні 2020 року. Пізніше Навальний був евакуйований з Сибіру до берлінської лікарні, де німецькі військові експерти встановили, що він був отруєний хімічною нервово-паралітичною речовиною з групи "Новічок".

Решта новин дня 

WP стверджує, що США мали дані про нібито плани України підірвати "Північні потоки".

Праві у парламенті Швейцарії провалили спробу скасувати звернення Зеленського.

Посланець Папи Римського Франциска передав президенту України у Києві листа.

Словенія обійшла Білорусь і буде непостійним членом Радбезу ООН.

Фінляндія висилає дев’ятьох російських "дипломатів".

У Болгарії затвердили ротаційний уряд на наступні дев’ять місяців.

Грузія спрощує процедуру набуття громадянства.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: