Президент Литви про провал ідеї дострокових виборів в Сейм: Нагадує дитячий садок

Середа, 7 червня 2023, 11:00

Президент Литви Гітанас Науседа після того, як Сейм не підтримав ідею дострокових парламентських виборів, заявив, що політична ситуація нагадує "дитячий садок".

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Delfi.

Науседа зазначив, що криза, що виникла, не залишиться без наслідків, і литовські виборці на виборчих дільницях вирішать, "чи хочуть вони ще чотири роки дивитися дитсадівський святранок".

"Вдавати, що нічого не сталося, не дозволять литовські виборці. Вони всі спостерігають за цим дитячим садочком – по-іншому це не назвеш", – сказав він.

"Дитсадівська гра – прийшов дідусь, звелів зібрати іграшки, і тепер я не знаю, що вони робитимуть далі", – додав Науседа, маючи на увазі заклики почесного голови Союзу Вітчизни – Християнських демократів Литви Вітаутаса Ландсбергіса до консерваторів відмовитися від ідеї дострокових виборів.

За його словами, усю цю заплутану ситуацію в литовській політиці оцінять виборці.

"Я думаю, що дійсно те, що сталося, видно литовським виборцям. Виборці обов'язково зроблять остаточні висновки", – резюмував Науседа.

Напередодні Сейм відхилив пропозицію про проведення дострокових парламентських виборів.

У травні прем'єр-міністерка країни Інгріда Шимоніте сказала, що якщо парламент не схвалить рішення президії християнських демократів про проведення дострокових виборів, вона подасть заяву про відставку після саміту НАТО, однак у вівторок вона сказала, що цією заявою дозволила собі занадто багато.

19 травня на засіданні президії християнських демократів у п'ятницю було ухвалено рішення провести дострокові вибори до парламенту. В іншому разі керівництво партії розглядатиме питання відставки всього уряду.

На початку травня литовський громадський діяч Андрюс Тапінас, відомий в Україні зборами коштів на військову допомогу, заявив, що міністерка освіти Юргіта Шюгждінене на посаді членкині муніципальної ради міста Каунас нібито привласнила собі 13 816 євро.

Тапінас, посилаючись на власну інформацію, заявив, що до привласнення коштів причетні й інші члени Каунаської муніципальної ради.

Зрештою в середу міністерка освіти Литви подала заяву про відставку. Але Ландсбергіс ініціював скликання засідання партії, на якому мали вирішитись подальші кроки політсили.