Зеленський обговорив із Макроном підрив Каховської ГЕС і підготовку українських льотчиків

Середа, 7 червня 2023, 19:56

Президент Володимир Зеленський у середу повідомив про телефонну розмову з французьким лідером Емманюелем Макроном.

Як пише "Європейська правда", про це повідомив Офіс президента України.

Серед іншого, Зеленський розповів Макрону про ситуацію на Херсонщині після підриву Росією Каховської гідроелектростанції та повідомив про нагальні потреби України для ліквідації катастрофи.

Ердоган поговорив із Зеленським про Каховську ГЕС

Сторони обговорили можливість міжнародного розслідування катастрофи, а також візит генерального директора Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаеля Гроссі на Запорізьку АЕС.

"Лідери України та Франції домовилися про продовження оборонної співпраці, зокрема щодо захисту українського неба. Було наголошено на важливості якнайшвидше почати підготовку українських пілотів бойових літаків", – йдеться в повідомленні.

Крім того, Зеленський і Макрон обговорили гарантії безпеки для України та "формулу миру" й підготовку до присвяченого їй саміту.

Нагадаємо, вранці 6 червня Оперативне командування "Південь" повідомило, що російські окупанти підірвали Каховську ГЕС, згодом обласна військова адміністрація підтвердила цю інформацію. Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив, що почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів.

Президент США Джо Байден раніше висловив тверду готовність надати необхідну допомогу Україні після підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.

ЄС застосував Механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні. Перші внески вже зробили Німеччина, Австрія, ЛитваЛатвія та Польща, а також Чехія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: