Плани навчання українців на F-16 досі не готові, літаки будуть не раніше весни – ЗМІ

Середа, 26 липня 2023, 12:30

Незважаючи на амбітні терміни постачання винищувачів F-16 Україні, західним партнерам ще потрібно завершити плани навчання пілотів.

Про це стало відомо з джерел виданню Politico, повідомляє "Європейська правда".

За словами трьох американських посадовців, знайомих з перебігом дискусій, поки що західні партнери навіть не узгодили план підготовки українських пілотів для польотів на обіцяних літаках. Данія і Нідерланди очолюють коаліцію з 11 країн на підтримку навчання, але поки що жодна країна публічно не виділила літаки для цієї програми.

Одна з пропозицій щодо навчання, яка обговорювалася, передбачає відправку українських пілотів до Сполучених Штатів для проходження інструктажу у 162-му авіакрилі, підрозділі Національної гвардії, що базується в Тусоні, штат Арізона, і вже навчає іноземних партнерів на літаках F-16.

Блінкен про F-16 для України: До їх застосування пройдуть місяці

Але ця ідея не отримала достатньої підтримки, за словами двох американських і одного європейського посадовця.

Інший план передбачає відправку американських військових пілотів до Європи, щоб вони тренували українців десь за межами України.

За словами двох американських посадовців, нічого не знято з порядку денного, і жодних остаточних рішень ще не прийнято.

"Співпраця триває. Ми працюємо з нашими партнерами і союзниками, щоб визначити найбільш практичний спосіб реалізації цього плану", – сказав посадовець.

Україна може отримати F-16 до кінця 2023 року – Білий дім

Коаліція зробила певні кроки для початку навчань. Аерокосмічний підрядник Draken International розпочав набір відставних військових пілотів для навчання українців. Навчання відбуватиметься на об'єкті, який будується в Румунії і має стати регіональним тренувальним центром F-16.

За словами європейських посадовців, ще один навчальний центр буде створено в Данії.

Європейські партнери сподіваються, що навчання можуть розпочатися вже цього літа, найімовірніше, на одному з європейських полігонів, заявила у вівторок речниця Пентагону Сабріна Сінгх. Тим часом Британія планує розпочати базову льотну і мовну підготовку українських пілотів протягом декількох тижнів, сказала вона.

Незважаючи на різні амбітні часові рамки, навчання на F-16 не можуть розпочатися доти, доки Державний департамент США офіційно не схвалить передачу супутніх навчальних матеріалів, таких як інструкції та авіаційні тренажери. Такого схвалення, яке вимагають згідно з експортними обмеженнями, досі не відбулося.

Відповідаючи нещодавно на запитання про затримку, радник з питань національної безпеки Джейк Салліван поклав відповідальність на європейців, заявивши, що цим країнам потрібно ще кілька тижнів, щоб створити необхідну навчальну інфраструктуру.

Щодо постачання винищувачів, американські посадовці вважають, що реалістичною перспективою є прибуття літаків не раніше весни. 

"Ми, ймовірно, отримаємо кілька пілотів, які літатимуть, тренуватимуться, до кінця року, але справжній F-16 з українськими кольорами навряд чи з'явиться раніше весни", – сказав ще один американський посадовець.

Нагадаємо, держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Україна отримає американські винищувачі F-16, але знадобляться місяці, перш ніж українські Збройні сили зможуть їх застосовувати.

Раніше координатор Ради національної безпеки Білого дому зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив, що винищувачі F-16 можуть з'явитися в української армії до кінця цього року.

Перед цим три десятки депутатів Європейського парламенту долучились до заклику якнайшвидше передати Україні винищувачі четвертого покоління F-16, навчання на яких українські льотчики почнуть у серпні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: