У Чехії за минулий рік спожили майже пів мільярда контрабандних сигарет

Понеділок, 3 липня 2023, 16:58

Протягом 2022 року в Чехії було спожито 490 мільйонів нелегальних сигарет, що на два відсотки більше, ніж роком раніше.

Про це, як пише "Європейська правда" з посиланням на ČTK, йдеться в дослідженні компанії KMPG.

Загальна кількість контрабандних сигарет, спожитих у Чехії за минулий рік, становить 3,7% від усієї кількості сигарет, що на 0,2 відсоткових пункта більше, ніж у 2021-му. У результаті збитки державного бюджету Чехії через несплату акцизу й податку на додану вартість, дорівнюють близько 2,3 мільярда чеських крон.

У звіті KMPG також підкреслюється значне збільшення кількості легально ввезених сигарет з-за кордону – із 600 мільйонів одиниць у 2021 році до 710 мільйонів одиниць у 2022 році, особливо з Польщі.

Водночас частина сигарет, легально вироблених і оподаткованих у Польщі, може бути ввезена контрабандою до Чехії, що призведе до подальшого збільшення обсягів чорного ринку.

У Чехії, як і в більшості країн Європейського Союзу, загальне споживання сигарет за 2022 рік знизилося, водночас споживання нелегальних сигарет зросло приблизно на десять мільйонів штук.

У 2022 році в ЄС спожито 35,8 мільярда нелегальних сигарет, що на 0,7% більше, ніж у попередньому році. За оцінками, минулого року країни ЄС втратили 11,3 мільярда євро податкових надходжень через нелегальний ринок сигарет, що на 8,5% більше, ніж у 2021 році.

Як повідомлялось, група депутатів із Сейму Литви зареєструвала поправки до закону про контроль над тютюновими виробами, яка зокрема передбачає продаж електронних сигарет лише за рецептами лікаря.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: