Україна оголосила плани перед зустріччю у Саудівській Аравії щодо "формули миру"

Середа, 2 серпня 2023, 11:43

Україна сформулювала плани прийдешньої зустрічі у Саудівській Аравії за участю радників з національної безпеки та політичних директорів, де обговорюватимуть "формулу миру" президента України Володимира Зеленського.

Про це заявив заступник глави ОП Ігор Жовква на своїй Facebook-сторінці, повідомляє "Європейська правда".

Він зазначив, що за результатами консультацій планують "узгодити філософію 10 пунктів української "формули миру". За його словами, більшість держав вже висловили свою позитивну оцінку та внесли окремі конструктивні пропозиції, які сприятимуть виробленню єдиного підходу.

Крім того, на зустрічі планують опрацювати деталі проведення майбутнього саміту "формули миру" на рівні лідерів, зокрема обговорити час, місце і порядок денний.

За словами Жовкви, "важливо, що це не просто консультації, а чіткий поступ на шляху до поставленої мети: імплементації української "формули миру" та її ключових завдань".

"Україна має дієвий план і готова розмовляти з усіма державами, які поважають міжнародне право, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави – і таких держав абсолютна більшість", – зазначив Жовква.

Bloomberg пише, що Зеленський може приїхати в Нью-Йорк і представити "формулу миру" в ООН

Він додав, що "окремим бонусом" стане "можливість провести багатосторонні і двосторонні переговори з понад 30 делегаціями провідних країн Європи, Азії, Африки, Близького Сходу та Латинської Америки".

"Для підтримки постійних контактів з нашими близькими партнерами з G7 і Європи у нас маса можливостей, а от переваги міжнародної платформи, яку надала Саудівська Аравія, важко переоцінити", – наголосив Жовква.

Заступник глави ОП резюмував, що таким чином Україна "зможе пришвидшити імплементацію "формули миру", розподілити ролі та чіткіше окреслити завдання, головне з яких – відновлення міжнародного права та встановлення справедливого миру на основі Статуту ООН і на умовах України".

Раніше США назвали причину, чому Росія не буде присутня на неформальній зустрічі в Саудівській Аравії наприкінці цього тижня, вказавши, що РФ не готова до справжньої дипломатії.

Євросоюз очікує участі представників близько 40 держав на зустрічі в Саудівській Аравії.

Нагадаємо, "ЄвроПравда" публікувала текст "формули миру" Зеленського з 10 пунктів, який представила Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: