"Порочна практика": президент Литви критикує МЗС за рішення викликати посла з Лондона

Середа, 18 жовтня 2023, 09:44

Президент Литви Гітанас Науседа розкритикував МЗС країни за рішення викликати посла у Великій Британії Ейтвідаса Баярунаса та призупинити його повноваження через звинувачення у цькуванні працівників.

Про це Науседа сказав у відеозверненні, яке поширила його адміністрація, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Він назвав рішення про виклик посла, якого звинувачують у мобінгу  (цькування співробітника на робочому місці) і неналежній поведінці, "половинчастим" і таким, що створює порочну практику.

"Ми створюємо порочну практику, з якої може бути дуже складно вийти, і найголовніше, що посол і далі житиме з тим шлейфом, який до нього кріплять", – зазначив Науседа.

"Половинчасте рішення, яке нічого не вирішує, ми говорили, що це дуже серйозне питання, пов'язане з престижем нашої дипмісії та всієї служби, з репутацією конкретного дипломата, тому найдоцільніше було почати повноцінну службову перевірку, яка б відповіла на всі питання", – додав він.

За словами литовського президента, якщо звинувачення на адресу Баярунаса підтвердяться, "можуть бути застосовані найсуворіші заходи, аж до звільнення".

Напередодні стало відомо, що глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс викликав до Вільнюса посла країни у Великій Британії для консультацій та призупинив повноваження дипломата.

Наприкінці серпня ЗМІ повідомили, що Міністерство закордонних справ Литви отримало скарги у зв'язку з поведінкою посла Баярунаса – можливий мобінг і зловживання службовим становищем.

У вересні МЗС Литви розпочало перевірку щодо ймовірного нецільового використання коштів посольства у Лондоні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: