Ердоган готує вступ Швеції у НАТО, вкрадене золото України в Іспанії, 1,5 млрд з ЄС: новини дня

Дайджест
Понеділок, 23 жовтня 2023, 21:12

Євросоюз перерахував Україні 1,5 млрд на підтримку економіки, але так і не виділив 500 млн євро на зброю. Блокує Угорщина. До речі, сьогодні була не одна новина про Угорщину і Орбана.

Країни Європи продовжують наполягати, що ситуація у Ізраїлі не затьмарила війну в Україні. Але, певні "дзвіночки" дійсно простежуються.

А ще: Україна "найближчими днями" чекає письмову оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії, гучна новина щодо коштовностей з України і вірмено-азербайджанські переговори.

Все важливе і цікаве за понеділок 23 жовтня – у дайджесті "Європейської правди".

Також підписуйтеся і на наш Telegram-канал – так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію.

Гроші для України

Україна отримала від ЄС дев’ятий транш макрофіну на 1,5 млрд євро.

Це один із найважливіших факторів, який допомагає Україні бути економічно сильною та стійкою, пояснив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. 

А от щодо 500 млн євро для допомоги Україні зброєю Євросоюз так і не домовився.

"Нам поки що не вдалося вирішити проблему восьмого й останнього траншу Європейського фонду миру. Ми все ще шукаємо рішення цього питання, але так чи інак ми його знайдемо", – зазначив топ-дипломат Європейського Союзу Жозеп Боррель.

ЗМІ повідомляли, що рішення блокувала Угорщина.

"Угорський OTP Bank прибрали з чорного списку компаній, які продовжують працювати в Росії, але Будапешт хоче юридичних гарантій, що це рішення постійне", – пише журналіст "Радіо Свобода" в Брюсселі Рікард Джозвяк.

Проблемна Угорщина і не тільки

Четверо угорських депутатів опозиційної парламентської фракції "Моментум" у понеділок облили криваво-червоною фарбою паркан біля офісу прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана.

У заяві йдеться, що вони зробили це через те, що очільник уряду "в черговий раз зрадив і зневажив пам'ять" героїв придушеної радянськими військами революції 1956 року, роковини якої відзначаються сьогодні в Угорщині.

"Він кинув їм виклик, посміхаючись з Путіним за кілька днів до (дня роковин) 23 жовтня. З воєнним злочинцем, який вписав у російські підручники, що у 1956 році (в Угорщині) була фашистська революція, і за чиїм наказом російські солдати знову вбивають угорських військових з Закарпаття", – пояснюють парламентарі.

Зазначимо, що Орбан ще й порівняв членство Угорщини в ЄС з радянською окупацією.

"На щастя, те, що колись було трагедією, зараз в кращому випадку є комедією. На щастя, Брюссель – це не Москва. Москва була трагедією. Брюссель – це просто погана сучасна пародія", – додав він.

У Європарламенті виступили проти розморожування коштів ЄС для Угорщини.

Чотири депутати Європейського парламенту в понеділок презентували спільний аналіз реформ судочинства й верховенства права в Угорщині, констатувавши, що їх недостатньо для розблокування мільярдів євро з фондів ЄС.

У грудні минулого року ЄС заморозив 22 мільярди євро з фондів згуртування, виділених Угорщині. Це відбулось після того, як Брюссель вирішив, що Угорщина не дотримується правил захисту прав людини і верховенства права.

Раніше ЗМІ писали, що Євросоюз розглядає можливість розблокування мільярдів євро для Угорщини, аби отримати її схвалення на подальшу допомогу Україні та початок переговорів про членство з Києвом.

За даними "Радіо Свобода", може йтись про розмороження близько 13 мільярдів євро для Угорщини з фондів Євросоюзу.

Але не Угорщиною єдиною. У Словаччині, де обрали фактично антиукраїнську владу, одіозний політик Рудольф Гуляк, чию кандидатуру на посаду міністра з питань довкілля відмовилась підтримувати президентка, заявив, що спробує ініціювати референдум про вихід Словаччини з ЄС і НАТО.

А німецька депутатка від Лівої партії Сара Вагенкнехт, яка активно виступає проти військової допомоги Україні, створює власну популістську політсилу під назвою "Альянс Сари Вагенкнехт".

На парламентських виборах у Швейцарії, яка не є членом ЄС, перемогли правопопулісти.

Україна на тлі Ізраїлю

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок заявила, що, у зв’язку з подіями на Близькому Сході, ЄС ще уважніше відстежує ситуацію в Україні. До речі, рейтинг урядової коаліції Німеччини досяг нового мінімуму.

Міністерка закордонних справ Фінляндії  також заявила, що "наша увага не зміщується з України".

"Наш фокус уваги зовсім не зміщується, попри ситуацію на Близькому Сході. Ми очікуємо посилення підтримки України, зокрема, що стосується пакета на 20 млрд євро у Європейському фонді миру для України. Також потрібно дати (Україні) сильні безпекові зобов’язання, і сигнал щодо її європейського майбутнього", – повідомила Еліна Валтонен.

Водночас, за інформацією ЗМІ, переговори щодо створення спецфонду в межах Європейського фонду миру на 20 мільярдів євро для допомоги Україні затягуються, й у Євросоюзі не очікують узгодження рішення до початку перегляду багаторічного бюджету ЄС на саміті у грудні.

У Литві називають війну в Україні пріоритетом попри конфлікт на Близькому Сході.

Прем’єр Чехії підтримав президентку Єврокомісії, яку критикують за "надто проізраїльську" позицію. Урсула фон дер Ляєн підтвердила свою позицію щодо підтримки Ізраїлю, незважаючи на критику серед своїх колег.

Президентка Єврокомісії наголосила, що Ізраїль має боротися проти терористичного угрупування ХАМАС "відповідно до міжнародного права".

У Євросоюзі обговорюють заклик до "гуманітарної паузи" у війні між Ізраїлем і ХАМАС. Німеччина не підтримує ідею ЄС про гуманітарне припинення вогню в Газі.

Британія виділить 23 млн євро додаткової допомоги для сектора Гази.

США, за даними Axios, відправили групу офіцерів для допомоги Ізраїлю.

Різне щодо України

Україна "найближчими днями" отримає письмову оцінку виконання рекомендацій Єврокомісії – голова Верховної Ради Стефанчук.

МВС Фінляндії передасть українським рятувальникам дев’ять машин, а у Британії українські військові беруть участь у міжнародних навчаннях ВМС.

До речі, за даними ЗМІ, уряд Британії хотів приховати звіт про трудове рабство, серед постраждалих – українка.

Іспанія конфіскувала викрадені з України старовинні прикраси на 60 млн євро. Згодом з’явилися деталі цієї історії

Ердоган готує вступ Швеції у НАТО

Турецький президент Реджеп Таїп Ердоган зробив крок до схвалення членства Швеції в НАТО: він скерував парламенту країни для ратифікації протокол про вступ Швеції до Північноатлантичного Альянсу.

Прем’єр Швеції радий "приємній новині" з Туреччини, а генсек НАТО закликав Туреччину якнайшвидше ратифікувати членство Швеції.

Тероризм у Європі 

У Франції ведуть понад 60 розслідувань через фальшиві "замінування", а у Німеччині евакуювали 600 людей через загрозу вибуху на суспільному мовнику.

Крім того, у Франції затримали двох підозрюваних у причетності до теракту в Брюсселі.

У Гамбурзі судитимуть двох братів із Сирії, які планували теракт у церкві в Швеції.

Вірменія та Азербайджан 

Вірменія та Азербайджан проведуть переговори за участі Ірану, Туреччини і Росії. Грузія не прийняла запрошення на зустріч у Тегерані.

Тим часом, Азербайджан проводить перші військові навчання з Туреччиною після операції в Карабаху.

А у Франції уточнили, яке озброєння продадуть Вірменії.

Покарання для президентки Грузії 

Партія влади Грузії придумала покарання для президентки, якій не змогли оголосити імпічмент.

Лідер "Грузинської мрії" Іраклій Кобахідзе заявив, що парламентська більшість не дотримуватиметься певних ритуалів стосовно президентки Грузії Саломе Зурабішвілі, якій не змогли оголосити імпічмент.

Про те, навіщо грузинській владі потрібна була заздалегідь провальна спроба імпічменту президентки – читайте у статті

Решта новин 

Держави ЄС, що межують з Росією, узгодили виконання санкцій проти Москви.

Естонія зв'язалася з Китаєм для розслідування пошкодження кабелів у Балтійському морі.

Віцепрем'єр Данії іде з політики невдовзі після піврічної відпустки у зв’язку зі стресом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: