Рада ЄС схвалила нові правила для сприяння спільним оборонним закупівлям

Понеділок, 9 жовтня 2023, 17:55

Рада Європейського Союзу схвалила постанову, що запроваджує інструмент для посилення європейського оборонпрому через спільні закупівлі.

Як пише "Європейська правда", про це повідомили у пресслужбі. 

Новий інструмент зі скороченою назвою EDIRPA і бюджетом 300 млн євро створює стимули для співпраці в оборонних закупівлях між країнами-членами ЄС.

Серед іншого, він передбачає часткове відшкодування з коштів ЄС країнам, які здійснили спільні закупівлі у консорціумі щонайменш трьох країн-членів. 

EDIRPA має підвищити конкурентоздатність і ефективність європейського ОПК, прискорюючи пристосування індустрії до структурних змін і відкриваючи ланцюжки постачання для транскордонної співпраці всередині союзу. 

Передбачається, що управлінські структури підрядників і субпідрядників мають розташовуватися у ЄС або асоційованій країні та не можуть контролюватися з неасоційованої третьої країни. На додачу, щонайменш 65% компонентів кінцевої продукції мають походити з ЄС або асоційованої країни.

Дана пропозиція Єврокомісії з’явилася у липні 2022 року, після того, як на неформальній зустрічі у Версалі в березні 2022 року лідери ЄС вирішили нарощувати оборонні спроможності європейських держав і погодилися, що країни-члени мають суттєво наростити витрати на оборону і подбати про стимулювання європейського ОПК та інновацій у цій сфері. 

У червні цього року позиції щодо майбутнього акту погодили між собою Рада ЄС і Європарламент. 

Правила, передбачені EDIRPA, почнуть діяти з дня, наступного після публікації акту в Офіційному журналі ЄС.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: