Радник Шольца назвав депутатку, що послідовно підтримує Україну, "надокучливою старою"

Неділя, 12 листопада 2023, 16:58

Зовнішньополітичний радник канцлера Німеччини назвав голову оборонного комітету Бундестагу Марі-Агнес Штрак-Циммерманн, яка не втомлюється тиснути на уряд Шольца щодо постачання озброєнь Україні, "надокучливою старою".

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Spiegel.

Після початку повномасштабної російської агресії представниця Вільної демократичної партії Штрак-Циммерманн наполягала на постачанні зброї в Україну – і здебільшого була лідером у поточних дебатах.

Коли в січні соціал-демократи вагалися, чи постачати Україні танки Leopard, Штрак-Циммерманн вступила в публічну дискусію у Twitter з лідером парламентської фракції СДПН Рольфом Мютценіхом. Вона звинуватила свого візаві у "вчорашніх поглядах".

Реклама:

В оточенні канцлера Олафа Шольца, вочевидь, втомилися від подібних провокацій з боку партнерів по коаліції. Принаймні на такий висновок наштовхує допис, який сама Штрак-Циммерманн опублікувала у Twitter (нині Х).

Політикиня розповіла, що на конференції Бундесверу, яку Міністерство оборони організувало в четвер і п'ятницю, вона публічно поставила запитання канцлеру – про "стійку стратегію підтримки України". Найпоказовіша "відповідь" пролунала з вуст присутнього там головного радника з питань зовнішньої політики Єнса Плетнера: "Ого, ця стара надокучає!".

Що, в свою чергу, мабуть, настільки роздратувало саму Штрак-Циммерманн, що вона не дала справі заспокоїтися. Наразі пост побачили майже мільйон користувачів соцмережі. Штрак-Циммерманн розповіла Spiegel, що сама не чула слів Плетнера. Але про нього їй повідомив колега "в межах чутності". Кілька учасників підтвердили його слова.

Плетнер зробив це зауваження Вольфгангу Шмідту, міністру канцелярії та правій руці Шольца. Представниця вільних демократів пояснила, що вибачення від Плетнера були б доречними. Але вона не очікує їх. "Не на користь пану Плетнеру те, що у головного дипломата канцлера вже здають нерви перед парламентарями".

На запитання щодо інциденту речник уряду відповів: "Як правило, ми не коментуємо чутки".

Як описує Штрак-Циммерманн, на питання про стратегію щодо України канцлер відповів на зустрічі досить просто: "Так, маємо".

Нагадаємо, на конференції Бундесверу  канцлер Німеччини Олаф Шольц заявив, що надалі уряд буде більше інвестувати в оборону та у наступному році досягне вимоги НАТО – щонайменш 2% ВВП на оборонний бюджет.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: