Посол в ОБСЄ: США проти ідеї "території в обмін на мир" для України

Понеділок, 13 листопада 2023, 12:02

Сполучені Штати не підтримують ідею територіальних поступок України на користь РФ в обмін на мир.

Як пише "Європейська правда", про це в інтерв'ю Delfi заявив посол США при ОБСЄ Майкл Карпентер.

За його словами, в інтересах США – щоб Україна перемогла, а Росія програла цю війну та не змогла окупувати й анексувати території.

Він підкреслив, що Вашингтон підтримуватиме Київ доти, доки той не переможе. На запитання, чи означає це повну деокупацію всіх українських територій, які окупувала РФ, дипломат відповів ствердно.

Реклама:

"Вони (росіяни) просто повинні покинути ці території, які вони незаконно окупували, і повернутися в Росію", – пояснив Карпентер.

Президентка Єврокомісії виступила проти замороженого конфлікту в Україні

Коментуючи пропозиції, які лунають, зокрема, і в США, із закликом укласти угоду "території в обмін на мир" між Україною та РФ, посол наголосив, що шлях до миру – це стійке, міцне, справедливе рішення, яке збереже суверенітет та територіальну цілісність України.

"Ми не підтримуємо подібну ідею, тому що, на мій погляд, це майже оксюморон: "земля в обмін на мир". Поступка імперським апетитам Росії – це не шлях до миру", – пояснив Карпентер.

"Україна не впаде. Я думаю, що ми виходимо з того, що США підтримуватимуть Україну разом з усіма нашими партнерами і союзниками, включно з приблизно 50 країнами, які беруть участь у контактній групі по Україні, відомій також як формат "Рамштайн", тому ми не допустимо, щоб це сталося", – резюмував дипломат.

Раніше дипломатичні джерела у ЄС назвали неправдивою інформацію про те, що представники США та ЄС нібито почали обговорювати з Україною можливість мирних переговорів із РФ.

Перед цим телеканал NBC News повідомив, що посадовці з США та ЄС почали обговорювати з Україною можливість мирних переговорів з Росією.

Президент України Володимир Зеленський після цього заявив, що ніхто у ЄС та США не тисне на нього і не підштовхує до переговорів. 

Глава МЗС Литви застеріг від пастки перемир'я з Кремлем, заявивши, що поступки Росії зараз підірвуть надії на мирне майбутнє для Європи. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: