Націоналісти в уряді Словаччини критикують Фіцо за нібито підтримку України на саміті ЄС  

Понеділок, 6 листопада 2023, 08:11

Лідер проросійської Словацької національної партії, що входить до урядової коаліції Словаччини, не схвалив підтримку прем'єр-міністром Робертом Фіцо висновків саміту Європейської Ради наприкінці жовтня.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє Euractiv.

Саміт лідерів ЄС 27 жовтня, як і на попередніх зустрічах, підтвердив наміри "надавати потужну фінансову, економічну, гуманітарну, військову та дипломатичну підтримку Україні та її народу стільки, скільки буде потрібно". Цю заяву схвалили представники всіх країн-членів.

Недружня Словаччина: якими будуть відносини України з урядом Роберта Фіцо

Реклама:

Прем’єр Роберт Фіцо також заявив на саміті, що готовий долучитися до фінансової допомоги Україні від ЄС у розмірі 50 мільярдів євро, якщо будуть виконані його умови, включаючи гарантії щодо уникнення корупції та можливості для словацьких компаній. Лідер Словацької національної партії Андрей Данко розкритикував партнера по коаліції.

"Те, що Роберт Фіцо підтримав це, я з цим не згоден. У тексті можна побачити військову підтримку, але він чітко дав зрозуміти, що ми відкидаємо військову допомогу", – сказав Данко в інтерв'ю Hospodárske noviny, додавши, що він передасть свою позицію Фіцо.

Участь в уряді з націоналістами призвела до того, що партію Фіцо SMER виключили з Партії європейських соціалістів. Тепер Данко заявляє, що хоче спробувати свої сили на парламентських виборах в ЄС наступного року, оскільки він не впевнений у довговічності нового уряду.

Данко також критикує урядові дії міністрів "Гласу", ще однієї коаліційної партії. Він незадоволений новим міністром освіти Томашем Друкером, який офіційно заявив, що "неурядові організації в школах не є проблемою".

Партнер Фіцо по коаліції очікує, що Словаччина збереже продаж зброї Україні

Але націоналісти наполягають на ухваленні закону в російському стилі, який би називав організації, що отримують фінансування з-за кордону, "іноземними агентами". Данко також звинуватив міністра охорони здоров'я Зузану Долінкову в тому, що вона наполягає на обов'язковій вакцинації. Міністерка це спростувала.

Раніше партія Данко вже наробила галасу під час формування уряду, коли їхній кандидат на посаду міністра навколишнього середовища Рудольф Гуляк був відхилений президенткою Зузаною Чапутовою через заперечення зміни клімату та погрози на адресу активістів. Тоді націоналісти поступилися і представили нового кандидата, Томаша Тарабу, який заявив, що не вважає людину найбільшою загрозою для природи.

Раніше словацькі націоналісти отримували лише одне місце в Європарламенті. У 2009 році Ярослав Пашка став їхнім першим депутатом Європарламенту і приєднався до групи "Європа свободи і демократії", яка  більше не існує.

Нагадаємо, вже за перші два дні роботи нового словацького уряду його очільник Роберт Фіцо відзначився низкою антиукраїнських заяв.

Серед іншого, він заявив про припинення військової підтримки України. А ше більш гучною та скандальною заявою Фіцо стали слова про Україну як про "найбільш корумповану країну в світі", через що, на його думку, немає підстав для подальшої фінансової підтримки Києва.

Читайте також: Недружня Словаччина: якими будуть відносини України з урядом Роберта Фіцо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: