Прем’єр Іспанії ледь не провалив важливе голосування в парламенті через каталонських союзників

Четвер, 11 січня 2024, 08:08

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес ледь уникнув провалу під час голосування у парламенті за низку важливих рішень через каталонську партію Junts, яка раніше допомогла йому очолити уряд.

Про це повідомило агентство Bloomberg, пише "Європейська правда".

 У середу депутати ухвалили пропозицію про продовження антиінфляційних заходів 172 голосами проти 171 після того, як семеро каталонських депутатів утрималися.

Уряд Санчеса видав відповідний указ у грудні, однак було необхідне схвалення парламенту. Голосування довелося проводити двічі, після того, як перше голосування закінчилося нічиєю, що стається рідко.

Реклама:

Уряд хоче продовжити на цей рік заходи після того, як інфляція різко зросла після вторгнення Росії в Україну. Пакет заходів включає зниження ПДВ на певні продукти харчування, а також зміни до тарифу на споживання електроенергії та субсидії на громадський транспорт.

Законодавці також проголосували за дві інші постанови. Одна з них, що стосується, серед іншого, судової системи та цифровізації державних послуг, була ухвалена з перевагою в один голос. Інша, що стосується окремих трудових прав, таких як декретна відпустка та відпустка по догляду за дитиною, була відхилена після того, як одна з крайніх лівих партій проголосувала проти.

Положення про судову систему стали ключовою причиною проблемного голосування у середу. Сім депутатів від Junts заявили, що одна зі статей ускладнить ухвалення закону про амністію для сотень активістів руху за незалежність Каталонії. Санчес і Junts домовилися про амністію в межах підтримки його кандидатури минулого року.

Junts до останньої хвилини погрожувала проголосувати проти всіх постанов і вирішила утриматися після багатогодинних переговорів з соціалістами.

Ці постанови частково спрямовані на виконання умов Європейського Союзу щодо виплати 10 мільярдів євро з фонду відновлення.

Це голосування підкреслило, з якими труднощами зіткнувся очільник іспанського уряду, намагаючись заручитися підтримкою націоналістичних партій, які зіграли ключову роль у його призначенні прем’єром в листопаді.

Санчесу необхідно буде знайти баланс у вимогах своїх союзників щодо ухвалення всіх важливих законів, включно з бюджетом на 2024 рік у найближчі тижні.  Йому також доведеться протистояти опозиції, яка контролює Сенат, а також більшості регіональних органів влади та великих міст.

Як відомо, Санчес знову став прем’єром Іспанії в середині листопада завдяки підтримці семи каталонських законодавців в обмін на суперечливу угоду про амністію для тих, кому загрожує судовий процес через невдалу спробу проголошення незалежності Каталонії у 2017 році.

Іспанська права опозиція активно виступає проти амністії, регулярно збираючи десятки тисяч людей.

Читайте також: Ціна альянсу з сепаратистами: чому Іспанія потрапила у політичну кризу та які наслідки це матиме.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: