Молдова заявила, що "миротворців" РФ у Придністров’ї вперше з’явились нові види озброєння

оновлено, змінено заголовок
П'ятниця, 19 січня 2024, 10:28

У російського контингенту "миротворців" у Придністров’ї, де не відбувається ротації і забезпечення, незаконно з’явилися види озброєння, яких ці сили раніше не мали.

Як повідомляє "Європейська правда", про це офіційно заявила молдовська сторона на засіданні Об’єднаної контрольної комісії (ОКК) 18 січня, до якої формально входять представники Кишинева, Тирасполя, а також Москви і Києва (на практиці українські представники вийшли з ОКК). 

Молдова звернулася з вимогою з’ясувати обставини навчань, проведених російськими "миротворцями" у Придністров’ї поблизу так званої зони безпеки наприкінці грудня 2023 року. 

Зокрема, під час навчань груп оперативного реагування Росії, під час яких миротворці нібито відбивали напад на миротворчий пост диверсійної групи у цивільному, "миротворці" використовували "автоматичну стрілецьку зброю РПК і літальні апарати типу квадрокоптер". Молдовська сторона стверджує, що в офіційному переліку сил і засобів контингенту таких засобів немає.  

Реклама:

"Наявність та використання даних типів озброєння і літальних апаратів озброєним контингентом миротворчих сил РФ свідчить про другий факт порушення протоколів ОКК…, а саме щодо ввезення у зону безпеки нового озброєння ОК МС РФ в обхід інституту військових спостерігачів", – заявила делегація Молдови.  

Також Молдова висловила обурення тим, що у грудні і січні придністровські силовики жодного  разу не пропустили через свої блокпости моніторингові групи місії ОБСЄ.

"Молдовська делегація у зв'язку з цим попросила провести розслідування даних порушень та розробити нові правила проведення навчань, щоби виключити подібні неправомірні дії одного з військових контингентів Спільних сил підтримання миру", – заявили у Бюро реінтеграції Молдови. 

Нагадаємо, нещодавно у невизнаному Придністров’ї заявили про нібито підготовку в Молдові "спеціальних бойових груп" для вбивств і диверсій на придністровській території. Бюро з реінтеграції Молдови відкинуло ці заяви як провокацію.

Перед тим придністровське "МДБ" також пускало чутки про "інцидент із застосуванням вогнепальної зброї", який спростували і Київ, і Кишинів.

Про те, у якому стані та що має на озброєнні російський контингент у Придністров'ї, читайте у статтях "Чи можливий напад РФ на Україну з території Придністров'я",

а також "Чому Молдова не хоче йти до НАТО та як планує здолати Придністров’я".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: