Лідер юніоністів Північної Ірландії планує погодитись на новий спільний уряд після затяжної кризи 

Четвер, 25 січня 2024, 08:36

Лідер юніоністів Північної Ірландії заявив, що планує домовлятися з націоналістами про новий спільний уряд для регіону, попри спротив "яструбів" у своїй партії.

Про це повідомляє Politico, пише "Європейська правда".

Лідер Демократичної юніоністської партії (DUP) Джеффрі Дональдсон заявив, що рішуче налаштований відновити уряд з розподілом повноважень між юніоністами і націоналістами та не піддасться на тиск найбільш радикального крила своєї партії, налаштованого проти компромісів. 

У Північній Ірландії зросла кількість прихильників об'єднання з Ірландією на тлі кризи

Реклама:

Його слова пролунали у Палаті представників у середу під час дебатів щодо "порятунку" Стормонту Північної Ірландії – проєкту, який продовжить до 8 лютого крайній термін відновлення спільного уряду з розподілом повноважень між DUP і "Шинн Фейн".

Дональдсон заявив, що отримав чергові погрози від "яструбів" серед юніоністів, які хочуть і далі блокувати роботу уряду регіону, щоб таким чином вимагати від Лондона змін до вже затверджених угод з ЄС щодо руху товарів у Північній Ірландії після Brexit.

Уряд з розподілом повноважень є одним з центральних елементів угоди 1998 року, яка поклала край багаторічному конфлікту у регіоні. 

"Ми рішуче налаштовані знайти рішення", – запевнив він. 

Проте для того, щоб проштовхнути рішення, Дональдсону потрібно буде заручитися підтримкою більшості, і поки невідомо, чи у партії приймуть угоду.  

Політична криза у Північній Ірландії триває з лютого 2022 року, коли DUP відкликала підтримку виконавчої влади та не захотіла повертатися до спільного уряду після травневих виборів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: