Ультраправа "АдН" несподівано програла місцеві вибори на сході Німеччини

Понеділок, 29 січня 2024, 11:04

Представник консервативної партії ХДС Крістіан Геррготт переміг кандидата від ультраправої "Альтернативи для Німеччини" ("АдН") Уве Трума у другому турі регіональних виборів у східній землі Тюрингія в неділю.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє DW.

Кандидат від "АдН" Трум впевнено лідирував у перегонах, коли в опитуваннях два тижні тому мав 45,7% підтримки проти 33,3% у конкурента від ХДС, але в неділю набрав лише 47,6% голосів проти 52,4% у Геррготта.

39-річний лідер партії ХДС у Тюрингії Геррготт, який є депутатом парламенту землі з 2014 року, тепер 9 лютого вступить на посаду керівника округу.

Реклама:

"АдН" має значну підтримку в Тюрингії – наразі її рейтинг схвалення значно перевищує 30% – як і в кількох інших східних землях. Її рейтинг також зростає в національному масштабі, коливаючись на позначці 20%.

Внутрішня розвідувальна служба Німеччини заявила, що "АдН" у Тюрингії та її лідер Бйорн Гьоке є правими екстремістами, які становлять загрозу для демократії. Обидва перебувають під наглядом служби протягом багатьох років.

Це перші вибори після оприлюднення інформації про закриту зустріч за участі представників "АдН", де обговорювали ідею про масову депортацію з країни осіб іммігрантського походження.

Ця історія викликала обурення в Німеччині та призвела до численних мітингів по всій країні, в яких взяли участь понад мільйон людей, протестуючи проти правого екстремізму і за демократію.

"Альтернатива для Німеччини" втратила позиції у двох нових опитуваннях громадської думки на тлі демонстрацій проти політсили.

Втім масові протести проти ультраправих у Німеччині не вплинули на кількість охочих приєднатися до правопопулістської "Альтернативи для Німеччини".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: