Голова ЦРУ: Припинення допомоги Україні для США – це гол у власні ворота

Вівторок, 30 січня 2024, 19:09

Директор Центрального розвідувального управління Вільям Бернс пояснив, чому для Сполучених Штатів стратегічно важливо продовжувати підтримку України на тлі подальшого повномасштабного вторгнення Росії.

Про це, як пише "Європейська правда", Бернс написав у статті для журналу Foreign Affairs.

На думку голови ЦРУ, Росія вже програла війну на багатьох рівнях, втративши щонайменше 315 тисяч російських військових і дві третини довоєнного танкового парку, а також не наблизившись до стратегічної мети – захопити Київ і підкорити Україну.

Він також вважає, що вторгнення підірвало владу Путіна, свідченням чому став заколот ватажка ПВК Вагнера Євгенія Пригожина в червні 2023 року. Водночас той налаштований затягувати війну, сподіваючись, що час – на його боці.

Реклама:

"Ключ до успіху полягає у збереженні західної допомоги Україні. Менш як п'ять відсотків оборонного бюджету США – скромна інвестиція порівняно зі значною геополітичною віддачею для Сполучених Штатів і помітною прибутковістю для американської промисловості", – пише Бернс.

Блінкен: США бачать певні наслідки припинення допомоги Україні на полі бою

Він наголошує, що подальша допомога Києву зброєю забезпечить йому "сильнішу позицію" в разі ймовірних переговорів, а також дасть шанс забезпечити довгостроковий виграш для України і стратегічний програш для Росії.

"Для Сполучених Штатів вийти з конфлікту в цей вирішальний момент і припинити підтримку України було б голом у свої ворота історичного масштабу", – підсумовує голова ЦРУ.

Як відомо, екстрений запит Білого дому на виділення 61 мільярда доларів фінансування для України застряг у Конгресі, оскільки республіканці вимагають значних поступок в імміграційній політиці.

У Білому домі раніше заявили, що вже не мають грошей для нової військової підтримки України до її ухвалення Конгресом США.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: