Розвідка Британії розповіла про роль спеціальної служби охорони, що діє у Москві з 2023 року 

Четвер, 4 січня 2024, 11:33

Британська розвідка розповіла про роль спеціальної "охоронної" структури, створеної владою Москви за вказівкою з Кремля, що з літа 2023 року набуває все більше ознак парамілітарної структури.

Як повідомляє "Європейська правда", про це йдеться в огляді Міністерства оборони Британії від 4 січня.

У листопаді 2022 року президент Росії Владімір Путін надав владі Москви повноваження створити спеціальну силову структуру для охорони столичного метрополітену. Згодом вона отримала назву "відомчої охорони уряду Москви".

Розвідка відзначає, що з липня 2023 року ця структура почала набувати рис парамілітарної організації, зокрема, отримала дозвіл застосовувати вогнепальну зброю. У неї розраховують залучити 15 тисяч осіб, з яких ймовірно залучили вже кілька тисяч. 

Реклама:

Аналітики зазначають, що це ще один приклад російської традиції створювати парамілітарні структури, окремі від регулярної армії. Вони припускають, що поштовхом до посилення "відомчої охорони" стали побоювання щодо готовності силових структур у Москві після невдалого заколоту лідера ПВК "Вагнер" Євгенія Пригожина. 

"Також проєкт є можливістю для москвичів добровільно взятися за "патріотичні" обов’язки у воєнний час, уникаючи при цьому відправлення на передову в Україні. Мер Москви Сергєй Собянін досі успішно обмежував прямий вплив конфлікту на жителів столиці, які живуть відносно добре. Більшість росіян, які поповнюють російську статистику втрат в Україні, походять з бідніших провінційних регіонів", – зазначає розвідка. 

В одному з останніх оглядів розвідка Британії спрогнозувала, що з поточними темпами російських втрат особового складу в Україні до 2025 року загальна цифра перетне позначку у 500 тисяч.

У листопаді британська розвідка розповідала, що РФ реабілітує групу Вагнера після спроби заколоту.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: