У Сербії арештували й побили опозиціонера після вшанування пам'яті косовських албанців

Відео
Понеділок, 8 січня 2024, 09:16

Лідера опозиційної сербської Республіканської партії Ніколу Сандуловича арештували й побили співробітники спецслужб після того, як він вшанував пам'ять косовських албанців, які воювали проти сербів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Nova.rs.

За словами адвоката політика Чедоміра Стойковича та згідно з медичними документами, Сандуловича жорстоко побили під час допиту в приміщенні Агентства з безпеки і інформації (BIA). Йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Все почалося з того, що Сандулович опублікував відео в Twitter (X), де він поклав вінок до меморіалу "Адем Яшарі" в селі Преказ, який встановили з нагоди вшанування пам’яті одного із засновників Армії визволення Косова Адема Яшарі та його родини, вбитих у березні 1998 року під час операції Спеціального антитерористичного підрозділу Сербії.

Реклама:

З цієї нагоди Сандулович сказав, що попросив пробачення за злочини, скоєні сербською державою, під час конфлікту в 1998 та 1999 роках.

Як інформує Euractiv, його дочка Клара розповіла ЗМІ, що незабаром після того, як він опублікував цей пост, агенти BIA увійшли до їхнього будинку та забрали батька, щоб "допитати".

Потім його утримували в офісі BIA, де, за словами дружини, його побили близько 15 чоловіків, серед яких він упізнав Мілана Радойчича та трьох інших осіб, причетних до терористичної атаки в косовському селі Баньска у вересні.

ЗМІ: Інтерпол видав ордер на арешт причетного до заворушень у Косові екслідера косовських сербів

Згодом Сандуловича відправили до Белградського військового госпіталю, де він провів кілька годин у непритомному стані, перш ніж його повернули родині, вказала вона.

На відеозаписах видно, що політик перебуває в непритомному стані зі значними синцями на обличчі та тілі. Його сім'я повідомила про підозру на неврологічне ушкодження, оскільки його права рука була повністю паралізована та він поводився дезорієнтовано.

Колишній очільник BIA Сербії Александр Вулін, який опинився під санкціями США, взяв на себе відповідальність за наказ про арешт опозиціонера. Він заявив, що ордер на арешт Сандуловича видали за його наказом, що залишився чинним попри його відставку.

"Сандуловича затримали за моїм наказом, який залишився в силі навіть після моєї відставки, за підозрою в підриві конституційного ладу та активній роботі на підтримку відокремлення так званого Косова", – сказав він виданню Novosti.

Адвокат політика Чедомир Стойкович заперечив у Twitter (X) заяву Вуліна та заявив, що той бере на себе удар за президента Сербії Александера Вучича.

"Це узгоджена заява між Вучичем та Вуліном, тому що політична кар'єра Вуліна в Сербії закінчилася за погодженням з Вучичем, і тепер він може взяти на себе відповідальність за все, що завдає міжнародної шкоди режиму Вучича", – зазначив Стойкович.

Нагадаємо, що на початку листопада Вулін пішов у відставку з посади очільника Агентства безпеки й інформації Сербії.

Вулін, який обіймав посаду голови розвідувальної служби, Агентства безпеки та інформації Сербії, раніше також був міністром оборони та внутрішніх справ країни. У 2020 році у статусі міністра оборони він офіційно проголосив концепцію "сербського світу", схожу з "рускім міром" – "захистимо всіх сербів, де б вони не жили".

У липні 2023 року США наклали на Вуліна санкції, що зробило його першим чинним сербським посадовцем, що потрапив під санкції, з часів правління Слободана Мілошевича в 1990-х роках. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: