В Італії спалахнув скандал після меморіальної ходи з фашистськими вітаннями

відео
Понеділок, 8 січня 2024, 15:03

У Римі спалахнув скандал через масове використання під час ходи в пам’ять про вбитих наприкінці 70-х років неофашистів римського салюту – фашистського вітання.

Про це повідомляють ANSA і dpa, пише "Європейська правда". 

Захід проходив ввечері у неділю в Римі та був присвячений так званим вбивствам Акка Ларенціа – нападу у січні 1978 року представників крайніх лівих організацій на підлітків з молодіжного крила Італійського соціалістичного руху (Movimento Sociale Italiano), заснованого симпатиками Муссоліні.

Внаслідок нападу двоє людей загинули на місці. Ще один учасник руху загинув згодом внаслідок сутичок з поліцією. Відтоді у річницю події в Італії щорічно проводять пам’ятні заходи. 

Реклама:

Партія чинної прем’єрки Джорджії Мелоні "Брати Італії" вважається наступницею Італійського соціалістичного руху.

У мережу потрапили численні відео із заходу, на якому учасники у відповідь на фразу "За усіх полеглих побратимів" відповіли: "Присутні", та підняли праві руки у фашистському вітанні. 

На цій частині заходу вже не було чинних посадовців – меморіальна подія за участі очільника регіону Лаціо закінчилась за кілька годин до того у цьому ж місці. 

Багато опозиційних політиків та представників громадськості відреагували обуренням. 

"Рим, 7 січня 2024, а виглядає так, немов це 1924 рік. Те що відбувається – неприйнятно", – відреагувала політикиня від Демократичної партії Еллі Шляйн та закликала прем’єрку Джорджію Мелоні вжити заходів, щоб не допустити повторення подібного. 

Її однопартієць Нікола Дзінгаретті написав, що не має питань до меморіального заходу, але використане вітання – "символ смерті, насильства та примусу" – і має бути засуджене усіма політичними силами, а мовчання можна розцінювати як схвалення.  

"Ми сила, яка точно не є фашистами, ми є антифашистами. Будь-хто, хто так вчинив, безумовно заслуговує на загальний осуд, як і всі демонстрації на підтримку диктатур. Є закон, який вказує, що у нашій країні неприпустимо виправдовувати фашизм", – сказав у проханні про коментар секретар коаліційної партії "Вперед, Італіє" та чинний глава МЗС Антоніо Таяні. 

Нагадаємо, у грудні суд в Італії засудив ультраправих активістів за "ковідний погром" офісу впливової профспілки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: