На найбільшому родовищі газу в Європі тимчасово відновили видобуток через холоди

Понеділок, 8 січня 2024, 17:15

У Нідерландах вирішили відновити видобуток газу на найбільшому в Європі родовищі у Гронінгені, законсервованому минулого року, у зв’язку з різким похолоданням.

Про це пише "Європейська правда" з посиланням на NOS.

Держсекретар уряду Нідерландів із економічних питань і клімату Ганс Вейльбріф оголосив, що у зв’язку з прогнозованим падінням температури до -6,5 градуса за Цельсієм буде тимчасово відновлений видобуток газу на Шпіцбергені й одній зі свердловин у Гронінгені.

Як пояснив Вейльбріф, ідеться про запобіжний захід на випадок, якщо домогосподарства не матимуть достатньо газу для опалення в умовах холодів – бо ті впливають на справність інших газових родовищ.

Реклама:

Держсекретар запевнив, що відновлення видобутку триватиме "приблизно два дні", позаяк із четверга, 11 січня, прогнозується чергове підвищення температури.

Тим не менш, кілька гронінгенських організацій обурились відновленням видобутку газу в їхньому районі, стверджуючи, що робити це на два дні неправильно, й що уряд таким чином створює прецедент, за якого видобуток може відновлюватись і в подальшому.

Нагадаємо, що Нідерланди призупинили видобуток газу на найбільшому в Європі газовому родовищі Гронінген у жовтні 2023 року через сейсмологічну небезпеку.

Нідерландці, які живуть на території Гронінгена, понад два десятиліття скаржились на те, що їх тероризують землетруси, безпосередньо пов'язані з буровими роботами.

Водночас на випадок суворої зими влада Нідерландів залишила 11 свердловин Гронінгена відкритими ще на рік, перш ніж родовище закриється назавжди. Вейльбріф підтвердив, що з 1 жовтня 2024 року вони будуть остаточно закриті.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: