Двом фінським строковикам загрожують серйозні звинувачення за фото з військової бази

Понеділок, 8 січня 2024, 19:28

Південно-західне відділення поліції Фінляндії веде розслідування за фактом поширення двома строковиками фотографій з місця дислокації підрозділу, за що їм може загрожувати ув’язнення.

Про це повідомляє Yle, пише "Європейська правда". 

Поліція веде два окремі досудові розслідування. В обох випадках строковиків підозрюють у розкритті військової таємниці, що є досить рідкісною справою і першим таким прецедентом щодо солдатів строкової служби. За даними звинуваченнями загрожує від чотирьох місяців до чотирьох років позбавлення волі. 

Про одне з розслідувань відомо, що йдеться про вчинок строковика, який проходив службу на заході Фінляндії в районі селища Ніінісало. Минулої осені він поділився знімками з пункту дислокації в чаті з кількома сторонніми людьми, хоча інструкціями це було заборонено. Слідчі не вбачають злого умислу в його діях і вважають це необдуманим вчинком.

Реклама:

Досудове розслідування триватиме ще кілька тижнів, після чого прокурор повинен буде вирішити, чи достатньо фактів для звинувачення за статтею про розголошення військової таємниці.

Друге розслідування стосується аналогічного випадку з іншим строковиком, який проходив службу на півдні Фінляндії та поділився фотографіями в соцмережах.

Загальні правила забороняють строковикам робити фотографії на території гарнізону, також їх інструктують, яку інформацію про службу можна розповідати стороннім і які фото можна публікувати. 

У лютому 2023 року в армії коментували Yle, що після початку повномасштабної війни Росії проти України загальні правила щодо публічності в соцмережах для військових не змінилися, але за їхнім дотриманням стежать ще уважніше.

Нагадаємо, у США навесні спалахнув скандал, відомий як Discord Leaks, через дії 21-річного військовослужбовця, який ділився з друзями в закритому чаті американськими розвідданими, до яких мав доступ за посадовими обов'язками. 

У грудні повідомили про притягнення до дисциплінарної відповідальності 15 військових Нацгвардії у зв'язку з інцидентом. 

"ЄвроПравда" розповідала про це у статті Шпигун нового покоління: що з'ясувало розслідування зливу секретних документів Пентагону.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: