Уряд Швеції презентував нову стратегію протидії тероризму та екстремізму

Понеділок, 8 січня 2024, 20:58

Уряд Швеції презентував оновлену стратегію протидії тероризму та екстремізму.

Про це повідомляє SVT, пише "Європейська правда".

Це перше оновлення державної стратегії у цій сфері з 2015 року. 

У Данії після арештів підозрюваних у тероризмі розшукують ще чотирьох осіб

Реклама:

"Усім відомо, що у нас багатокомпонентна, складна і частково нова безпекова ситуація в країні", – зазначив на презентації прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. 

Ключовими словами у стратегії визначили "запобігти-відвернути-захистити-керувати". Порівняно з попередньою, змінилися останні два слова.  

"Усі ми розуміємо, що левова частка такої стратегії – це запобігання і відвернення таких подій. Але також чітко зрозуміло, що ми маємо бути готовими реагувати, якщо щось все ж сталося", – зазначив міністр юстиції Гуннар Стрьоммер. 

На практиці йдеться про поглиблену взаємодію служб надзвичайних ситуацій, поліції та медиків для підготовки до потенційних ситуацій і реагування на них. 

Новою рисою в документі є те, що тероризм та насильницький екстремізм поєднали "під однією парасолькою". Раніше у Швеції для цього було дві окремі стратегії.

Як відомо, протягом 2023 року у мусульманському світі зросла неприязнь до Швеції після серії акцій з публічним спаленням Корану, які розпочав скандальний дансько-шведський активіст, а згодом підхопили інші особи та організації. 

На цьому тлі ще до ескалації на Близькому Сході Швеція посилила прикордонний контроль та внутрішні перевірки, а також підвищила рівень терористичної загрози.

Під час останнього ісламістського теракту у Брюсселі загинули двоє шведських вболівальників, вважають, що нападник умисно обрав їх ціллю. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: