В Будапешті влаштували проукраїнський мітинг під посольством РФ

фото
Неділя, 25 лютого 2024, 10:30

Сотні демонстрантів провели у Будапешті акцію, присвячену повномасштабному вторгненню РФ в Україну, пройшовши, зокрема, маршем до посольства Росії. 

Про це повідомило незалежне угорське видання Telex, пише "Європейська правда".

Люди зібралися в суботу вдень в центральному міському парку в Будапешті, а потім, повільним маршем із кількасотметровим прапором України, пройшли до посольства Росії.

 
фото: telex

Більшу частину демонстрантів склали українці, які проживають в Угорщині. Також до акції приєднався посол США Девід Прессман та мер Будапешта Гергей Корачонь, опозиційний до уряду Віктора Орбана. 

Реклама:

"Росія вбиває дітей", "Зупиніть Путіна, зупиніть війну!", "Росія вбиває Україну!", "Підтримайте Україну зброєю!", – вимагали мітингувальники.

Біля посольства Росії встановили сцену, на екрані показували зображення наслідків російсько-української війни.

 
Мер Будапешта Гергей Корачонь під час мітингу
фото: Telex

Мер Будапешта Гергей Корачонь під час свого виступу вимагав, що росіяни "забралися додому",

"Мені було 14 років, коли я прокричав це востаннє, коли ми знесли пам’ятник Леніну в Дебрецені", – сказав Корачонь, додавши, що ніколи не думав, що йому доведеться вимагати цього знову через 35 років. 

Він порекомендував Віктору Орбану поїхати в Бучу та Київ і поговорити з тими, хто вижив. "Нам соромно за уряд Угорщини", – сказав мер столиці Угорщини.

У своїй промові Корачонь назвав Орбана "найголовнішим учнем Путіна", який, за його словами, "душить" Будапешт. 

Нагадаємо, що країни-члени ЄС не змогли погодити текст спільної заяви до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ в Україну через позицію Угорщини, тому її формат довелось змінити.

Угорський уряд опублікував заяву до 24 лютого, у якій закликав "обидві сторони" до перемир’я та жодного разу не згадує країну-агресора. 

А Віктор Орбан заявив, що Росію не можна поставити на коліна у військовому сенсі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: