FT: Позиція Німеччини щодо фонду військової підтримки України затримує його реформу

Понеділок, 5 лютого 2024, 12:54

Позиція Німеччини сповільнює запропоновану реформу фонду, з якого ЄС покриває витрати на допомогу Україні зброєю – мова про виділення 5 млрд євро на рік.

Про це повідомило видання The Financial Times з посиланням на джерела, пише "Європейська правда".

Європейський фонд миру потребує додаткового фінансування, щоб країни ЄС могли частково отримати відшкодування витрат на постачання зброї. 

Але запропоноване розширення фонду до 5 млрд євро на рік затримується, оскільки країни сперечаються про те, у який спосіб змінити фонд, щоб він краще відповідав потребам України і допомагав європейській збройовій промисловості задовольняти їх.

Реклама:

"Брюссель каже: "Спочатку заплати, потім отримай відшкодування", – сказав один з посадовців ЄС, який брав участь у переговорах. Але Німеччина та інші країни, які виступають за відхід від моделі відшкодування, стверджують, що вони не повинні цього робити.

Берлін перебуває в умовах жорстких бюджетних обмежень після рішення конституційного суду, який висловив незгоду з бюджетними домовленостями. 

Німеччина вимагає, щоб вартість зброї, яку вона постачає Києву на двосторонній основі, зараховувалася як її частка у фонді. Менші країни кажуть, що це різко скоротить обсяг фонду.

"Вони (німці) не хочуть говорити ані "так" грошам, ані "ні", не будучи впевненими в тому, що (умови) прийнятні для них", – сказав високопосадовець ЄС, який брав участь у дискусіях з лідерами минулого тижня, говорячи про позицію Німеччини.

На саміті ЄС 1 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц наполягав на тому, що угода щодо запропонованої реформи Європейського фонду миру має включати пропозиції, зроблені країнами-членами, стверджують джерела.

Великі вкладники фонду кажуть, що невеликі країни, такі як держави Балтії, отримали великі компенсації з фонду за відправку застарілої зброї радянських часів в Україну і використали ці гроші для модернізації власних озброєнь.

Іншим каменем спотикання є швидкість, з якою Європейський фонд миру перейде від відшкодування витрат країнам до фінансування контрактів на постачання зброї. 

Країни з великою збройовою промисловістю, такі як Німеччина та Франція, наполягають на швидких змінах та "отримають найбільшу вигоду", сказав представник ЄС, і "інші дуже добре це розуміють".

Офіційні особи, які беруть участь у переговорах, кажуть, що вони прагнуть знайти компромісне рішення до кінця лютого.

Німеччина у цьому році запланувала найбільший серед країн ЄС двосторонній внесок на військову допомогу Києву – майже 8 млрд євро.

На саміті ЄС 1 лютого лідери країн-членів вирішили, що питання з реформуванням Європейського фонду миру має бути вирішене до березня. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: