Нідерланди публічно звинуватили Китай у кібершпигунстві 

Вівторок, 6 лютого 2024, 18:03

Минулого року китайські кібершпигуни, яких підтримує держава, отримали доступ до нідерландської військової мережі.

Про це заявили у вівторок нідерландські спецслужби, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Reuters.

Це перший випадок, коли Нідерланди публічно звинуватили Китай у кібершпигунстві на тлі зростання напруженості у сфері національної безпеки між двома країнами.

Агентства, відомі під абревіатурами MIVD і AIVD, заявили, що хакери розмістили шкідливе програмне забезпечення, яке приховувало їхню діяльність, в мережі збройних сил, яку використовували 50 осіб для проведення несекретних досліджень.

Реклама:

"MIVD і AIVD підкреслюють, що цей інцидент не є незалежним, а є частиною ширшої тенденції китайського політичного шпигунства проти Нідерландів та їхніх союзників", – йдеться в їхньому звіті.

"Важливо забезпечити, щоб шпигунська діяльність такого роду, вчинена Китаєм, стала надбанням громадськості, оскільки це допоможе підвищити міжнародну стійкість до цього виду кібершпигунства", – заявила міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Пекін зазвичай заперечує звинувачення в кібершпигунстві і заявляє, що виступає проти всіх форм кібератак.

У квітні минулого року агенція AIVD заявила у своїй щорічній оцінці, що Китай становить найбільшу загрозу економічній безпеці Нідерландів, здійснюючи спроби шпигунства, спрямовані на високотехнологічні компанії та університети.

Нагадаємо, нещодавно прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо назвав Китай "іноді дуже ворожою" країною на тлі шпигунського скандалу з ультраправим політиком.

Крім того, німецька розвідка повідомила, що Пекін таємно намагається зробити західну політику більш дружньою до Китаю, працюючи над залученням на свій бік європейських політиків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: