ЗМІ: Німеччина замовить у США крилаті ракети, що можуть замінити Taurus

Виправлено
Вівторок, 19 березня 2024, 15:27

Уряд Німеччини розпочав процес замовлення 75 нових крилатих ракет JASSM-ER у Сполучених Штатів.

Як пише "Європейська правда", про це повідомляє Bild, не вказуючи свої джерела.

За інформацією видання, ця закупівля може замінити наявні ракети Taurus в довгостроковій перспективі та відбувається після того, як уряд Німеччини у 2022 році висловив зацікавленість уряду США в придбанні винищувачів F-35 та ракет, пов'язаних з ними.

Закупівельна ціна за весь пакет становить понад 8 мільярдів євро, йдеться в матеріалі.

Реклама:
ЗМІ: У Бундестазі посилюється скандал довкола витоку деталей із зустрічі про Taurus для України

Як вказує видання, разом із F-35 замовили кілька ракет класу "повітря-повітря" та "повітря-земля", але процес закупівлі JASSM затягнувся.

За даними Bild, офіційний контракт на закупівлю очікують восени цього року.

Крилату ракету JASSM використовують для ураження особливо важливих цілей з високою точністю: у 2018 році авіаударами США за допомогою JASSM було знищено завод з виробництва хімічної зброї, що належав режиму Асада в Сирії.

Як повідомлялося, публікація ЗМІ деяких деталей обговорення в німецькому Бундестазі щодо потенційної передачі ракет Taurus Україні може закінчитися розслідуванням щодо видачі таємниці проти учасників зустрічі.

Оновлено 20 березня: У новині було змінено формулювання речення про "причини" ненадання Taurus Україні, просимо вибачення у читачів.

Нагадаємо, інформацію про деталі обговорення опублікував портал T-Online. Йдеться, зокрема, про доповідь генінспектора Бундесверу Карстена Броєра, з якої випливає, що Шольц заперечує проти передачі Україні цих ракет нібито через особливості цілевказання для Taurus. Цією ж причиною послуговується низка німецьких політиків, аргументуючи відмову у наданні Україні ракет.

Раніше Шольц публічно називав різні причини не надавати Україні Taurus – від небажання ескалації та втягнення у війну з Росією до побоювання, що ракетами вдарять десь по Москві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: