Голова МЗС Чехії був ціллю кібершпигунської операції Китаю

Новини — П'ятниця, 29 березня 2024, 17:26 —

Серед цілей пов'язаних із владою Китаю хакерів, які роками здійснювали стеження за жителями західних країн, виявились чинні міністри в урядах Великої Британії та Чехії.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Китайські хакери серед іншого у 2021 році намагалися зламати пристрої членів Міжпарламентської асамблеї з питань Китаю (ІРАС) – міжнародної коаліції критично налаштованих до Пекіна законодавців.

До ІРАС раніше входили Нусрат Гані – британська депутатка, нещодавно призначена молодшою міністеркою у справах Європи, а також міністр закордонних справ Чехії Ян Ліпавський (він став міністром за рік до кібератаки).

Реклама:

Китайські хакери, що входили до викритої на початку тижня мережі, надіслали "понад 1000 електронних листів на більш як 400 унікальних акаунтів" членів Міжпарламентської асамблеї з питань Китаю.

США планують тиснути на Китай через його дії на шкоду світовій економіці

В обвинувальному акті Міністерства юстиції США вказано, що Китай атакував 43 акаунти британських парламентарів, більшість із яких були членами IPAC. Про злам ще у 2021-му говорила і сама Гані.

"Це лише підтверджує оцінку в нашій Стратегії безпеки, в якій йдеться про те, що все більша напористість Китаю є системним викликом, з яким необхідно боротися в координації з нашими трансатлантичними союзниками", – сказав Ліпавський у коментарі Politico.

Нагадаємо, на початку тижня Британія, а також США і Нова Зеландія звинуватили Китай у серії кібератак протягом останніх років, які, зокрема, дозволили отримати доступ до інформації про десятки мільйонів британських виборців та депутатів, які відкрито заявляли про загрозу з боку КНР.

Серед іншого, Велика Британія заявила, що пов'язані з Китаєм зловмисники в минулому здійснили кібератаку на британську Центральну виборчу комісію та отримали доступ до персональних даних мільйонів виборців.

У відповідь Лондон і Вашингтон оголосили про санкції проти, за їхніми даними, причетних до такої зловмисної кібердіяльності. Китай же офіційно відкидає всі звинувачення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: