Президент Хорватії, якому заборонили очолити уряд після виборів, жаліється на "держпереворот"

Новини — П'ятниця, 19 квітня 2024, 20:00

Проросійський президент Хорватії Зоран Міланович заявив, що рішення Конституційного суду, яке забороняє йому очолювати уряд після дострокових парламентських виборів 17 квітня, є "підготовкою до державного перевороту".

Про таке Міланович заявив на пресконференції в Загребі, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на портал Dnevnik.hr.

Хорватський президент вважає, що Конституційний суд "не може нічого зробити" на відміну від громадян, які висловили своє ставлення голосами на виборах у середу.

"Це (призначення прем’єра. – Ред.) суверенна воля парламенту, жоден Конституційний суд до цього не має стосунку. Не погодився б, що це державний переворот, це підготовка до державного перевороту", – заявив він.

Реклама:

Міланович укотре згадав чинного голову уряду Андрея Пленковича, якого звинуватив у корупції та бажанні "відхилити парламентську волю".

Конституційний суд Хорватії не дозволив президенту очолити уряд

"Чи заберуть вони в мене громадянство? Що далі? У цих людей (чинна влада. – Ред.) нема почуття міри. Вони ніколи не повинні більше бути на цих посадах, бо вони небезпечні", – нарікає хорватський президент.

Хорватський демократичний союз (HDZ) на чолі з прем’єр-міністром Андреєм Пленковичем, який підтримує Україну у війні проти РФ, заявив, вже розпочав переговори про формування нової урядової коаліції попри втрату більшості на виборах у середу.

Пленкович неодноразово звинувачував Мілановича в проросійськості через його критику підтримки Євросоюзом України та протидію президента навчанню українських солдатів у Хорватії. Міланович відомий своєю палкою риторикою та нецензурною лексикою проти опонентів HDZ, посадовців ЄС і своїх критиків.

Читайте також: Праві популісти або "друг Путіна": чому вибори у Хорватії не зняли небезпеку для України

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: