У Грузії вперше за тривалий час призначили постійного голову ЦВК

Новини — Вівторок, 30 квітня 2024, 16:22 —

Парламент Грузії затвердив постійного очільника Центральної виборчої комісії на наступні п'ять років – після змін, які дозволили обирати голову ЦВК простою більшістю і які критикував ЄС.  

Про це повідомляє "Эхо Кавказа", пише "Європейська правда". 

Керівником Центральної виборчої комісії Грузії призначили Георгія Каландарішвілі, 85 депутатів проголосували "за", проти – 16. 

Окрім партії влади "Грузинська мрія", за призначення голосували представники опозиційної партії "Гірчі". Раніше "Мрія" погодилася підтримати ініціативу "Гірчі" щодо скасування гендерних квот. 

Реклама:

Також парламент затвердив кількох членів ЦВК.

Раніше "Грузинська мрія" затвердила зміни до виборчого законодавства, які уможливили затвердження очільника ЦВК у парламенті простою більшістю голосів. Крім того, процес відбору керівника і членів комісії тепер проводить спікер парламенту, а не президент.

До цього для обрання голови ЦВК була необхідна конституційна більшість голосів, що означало необхідність для влади шукати компроміс з опозицією (таку норму погодили у 2020 році під тиском ЄС). Щоправда, ця норма фактично не діяла – керівна партія використовувала шпарину, згідно з якою для обрання тимчасового голови ЦВК достатньо простої більшості – і потім знову і знову переобирала тимчасового голову ЦВК кожні пів року.

Перехід до затвердження голови ЦВК простою більшістю гостро критикували у ЄС як крок, що посилює контроль влади над перебігом виборів. 

Як відомо, парламентські вибори у Грузії заплановані на 26 жовтня. Ці вибори вперше відбудуться лише за пропорційною системою, без мажоритарних округів. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: