Курйоз у Польщі: єдиний кандидат у мери програв вибори

Понеділок, 8 квітня 2024, 17:46 - Олег Павлюк

У Польщі чинний голова гміни Вільковиці Сілезького воєводства Януш Земанек, який був єдиним кандидатом на місцевих виборах 7 квітня, не зміг отримати й 40% голосів підтримки.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на RMF FM.

Після підрахунків 100% голосів з’ясувалося, що за переобрання Земанека на посаду голови Вільковиць проголосували 2043 виборці, або 39,7% тих, хто прийшов на дільниці. Натомість 3095 голосів віддали проти нього.

Для перемоги на виборах кандидат має отримати мінімум 50% голосів, навіть якщо він єдиний у списку. Якщо ж кандидат не набирає необхідну кількість голосів, голову громади обирає шляхом таємного голосування абсолютна більшість від статутного складу органу самоврядування.

Прем’єр Польщі закликав "не скиглити" на тлі відставання його партії на місцевих виборах

Як звертає увагу RMF FM, усі 15 мандатів у раді гміни Вільковиці здобули члени комітету, який представляє Земанек.

На виборах 2018 року він переміг у другому турі свого суперника, багаторічного сільського голову Мечислава Рончку, отримавши підтримку 63,81% виборців.

Нагадаємо, явка на виборах до органів місцевого самоврядування в Польщі 7 квітня склала 51,5%.

За даними екзитполів, на виборах до воєводських асамблей по всій країні найбільше голосів отримала партія "Право і справедливість" з 33,7%, "Громадянська коаліція" – 31,9%, "Третій шлях" – 13,5%, "Конфедерація" – 7,5%, "Лівиця" – 6,8% і "Безпартійні самоврядці" – 2,7%. За інші місцеві виборчі комітети на виборах до сеймиків проголосували 3,9% виборців.