Вибори у Литві: у другому турі змагатимуться чинний президент і прем’єрка

Новини — Понеділок, 13 травня 2024, 07:03 —

Литва після голосування у неділю обиратиме президента у другому турі, до якого вийшли чинний глава держави Гітанас Науседа і прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на LRT.

Згідно з даними Центральної виборчої комісії, за Науседу, який посів перше місце, проголосувало 44,54% виборців.

Шимоніте має 19,94%. Вона випереджає адвоката Ігнаса Вегеле, який має 12,47% голосів.

Реклама:

"Напевно, моєю головною метою на цьому етапі було вийти до другого туру, і я вважаю, що вона досягнута", – сказала Шимоніте журналістам у Вільнюсі.

Явка на недільних президентських виборах і референдумі про громадянство, що проходив у той же день, склала 59,4% виборців. Це найвищий показник для Литви з 1997 року.

Президентські вибори в Литві супроводжувались зобов'язувальним референдумом про можливість подвійного громадянства. На ньому пропонували змінити конституцію, аби розширити можливості надання подвійного громадянства.

Зокрема, пропонували вилучити з конституції речення, яке наразі перешкоджає громадянам Литви набувати друге громадянство – "за винятком випадків, передбачених законом, ніхто не може бути громадянином Литовської Республіки та іншої країни". Однак референдум провалився.

Очікується, що другий тур президентських виборів у Литві відбудеться за два тижні.

У квітні опитування у Литві показало рекордно низький рівень підтримки чинної прем’єрки Інгріди Шимоніте і міністра закордонних справ Габріелюса Ландсбергіса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: