ЗМІ: У Бундестазі розійшлися думки щодо потенційної участі НАТО у захисті українського неба

Новини — Понеділок, 13 травня 2024, 09:34 —

Серед провідних партій Німеччини розійшлися думки з приводу ідеї про участь сил НАТО у "закритті неба" над частиною України. 

Про це повідомляє Spiegel за матеріалами кількох німецьких ЗМІ, пише "Європейська правда".  

У фракціях Християнсько-демократичного союзу, "Вільних демократів" та "Зелених" натякнули на те, що готові обговорювати можливість захисту частини повітряного простору України із залученням ППО країн-членів НАТО після того, як ідею запропонував експерт Мюнхенської безпекової конференції Ніко Ланге. 

Міністр оборони Німеччини каже, що дискусії про відправлення військ в Україну треба припинити

Реклама:

Він висловив думку, що союзники могли би взяти на себе захист умовної "безпечної зони" глибиною до 70 км поблизу кордонів України з Польщею, Словаччиною, Угорщиною та Румунією. 

Як повідомили Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS), на підтримку думки висловився політик ХДС Родеріх Кізеветтер, порівнявши таку підтримку з тим, як країни Заходу допомагали Ізраїлю відбити велику повітряну атаку Ірану у квітні. 

Голоси "за" нібито є і серед членів Бундестагу від "Вільних демократів" та "Зелених". 

Член фракції "Зелених" Антон Гофрайтер зазначив, що захист частини українського неба з території Польщі та Румунії "не варто виключати у довгостроковій перспективі",  але вважає, що час для дискусії про це ще не настав. 

А представник СДПН Рольф Мютценіх у коментарі Tagesspiegel відкинув таку ідею, заявивши, що партія не погодилась би на це і подібні пропозиції "безвідповідальні та вкрай небезпечні", оскільки це були би "ігри з вогнем і саме те, чого хоче Путін – "хмиз" для його викривленого наративу про імперіалістичний НАТО". 

Мютценіх додав, що продовжувати масштабну військову підтримку України, аби вона могла захищатися – "добре і правильно", але СДПН виступає проти того, щоб НАТО прямо втручався військовим чином. 

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс вважає, що держави Заходу могли б скерувати в Україну своїх військових інструкторів для навчань українських військових на місці та захистити їх від російських атак додатковими системами ППО.

Також повідомляли, що в уряді Німеччини виникла суперечка через додаткові кошти на армію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: