Президент Литви ініціює перестановки в уряді, якщо виграє вибори

Вівторок, 14 травня 2024, 10:50 - Марія Ємець

Чинний президент Литви Гітанас Науседа, який має високі шанси перемогти у другому турі президентських виборів, планує ініціювати перестановки в уряді, якщо переобереться на посаду. 

[SOURCE]Як повідомляє LRT, пише "Європейська правда", про це сказав його радник Фредерікс Янсонас. 

Радник зазначив, що президент скоріш за все поговорить з прем’єркою Інгрідою Шимоніте і запропонує зміни в уряді, якщо їм вдасться досягти консенсусу.

"Ми розуміємо, що він (уряд) вже ненадовго, це чотири чи п’ять місяців, проте ці чотири місяці також важливі", – зазначив Янсонас.

Він додав, що це можуть бути не лише ті міністри, на яких вже натякав президент – освіти, науки й спорту та сільського господарства. 

На питання про те, які міністри можуть точно не побоюватися зміщення з посади, Янсонас сказав, що це прем’єрка. 

За литовською конституцією, після складання присяги новим президентом він перепризначає міністрів в уряді. 

На ці коментарі критично відреагували спікерка Сейму Вікторія Чміліте-Нільсен, лідерка "Ліберального руху", та очільник МЗС Габріелюс Ландсбергіс, який є лідером консерваторів TS-LKD та давно має неприязні стосунки з Науседою. Обоє пов’язали ці заяви радника з передвиборчою риторикою та вважають, що зміни в уряді у цей момент не будуть конституційно обґрунтовані. 

Нагадаємо, за підсумками голосування 12 травня у другий тур президентських виборів у Литві вийшли чинний глава держави Гітанас Науседа і прем’єр-міністерка Інгріда Шимоніте.

Того ж дня проходив референдум про можливість подвійного громадянства, однак  він провалився.

У квітні опитування у Литві показало рекордно низький рівень підтримки чинної прем’єрки Інгріди Шимоніте і міністра закордонних справ Габріелюса Ландсбергіса.