ЗМІ: США запропонують Грузії масштабну підтримку в разі відмови від антизахідного курсу

Новини — Понеділок, 20 травня 2024, 22:55 —

Американський законопроєкт про санкції проти грузинських посадовців, викликаний ухваленням скандального закону про "іноагентів", пропонуватиме пакет економічної та безпекової підтримки Тбілісі в разі його відмови від антизахідної риторики і відступу у сфері прав людини.

Про це повідомив портал Politico з посиланням на текст законопроєкту, пише "Європейська правда".

Згідно з положеннями проєкту, який має бути представлений у Палаті представників цього тижня, США в разі виконання Грузією політичних критеріїв розпочнуть переговори про відкриття преференційного торговельного режиму та лібералізують візовий режим для грузинів.

Документ також уповноважує Білий дім у такому випадку розробити пакет військової підтримки для Грузії, зокрема "надання обладнання для безпеки та оборони, яке ідеально підходить для територіальної оборони від російської агресії, а також супутні елементи навчання, технічного обслуговування та підтримки операцій".

Реклама:
Прем’єр Грузії, який палить мости із Заходом, дорікнув Україні через створені війною проблеми

Для цього США повинні підтвердити, що "Грузія продемонструвала значний і стійкий прогрес у відродженні демократії, про що свідчать, як мінімум, чесні і вільні вибори і збалансоване передвиборче середовище".

Законопроєкт, як повідомлялось, містить пропозицію санкцій проти представників партії влади у Грузії та силових структур у зв’язку з ухваленням закону "Про прозорість іноземного впливу" та надмірним застосуванням сили проти протестувальників.

Нагадаємо, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі ветувала скандальний закон, проте парламент може подолати її вето і планує зробити це. 

Читайте такожРосія виграє Грузію. Як ЄС та США втрачають вплив на Тбілісі та чи реально це розвернути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: