Угорщина знову спробує поновити участь у наукових і студентських обмінах у ЄС

Середа, 2 жовтня 2024, 18:40 - Олег Павлюк

Угорщина запропонувала нові кроки, які, як сподівається, покладуть край суперечці з Європейською комісією щодо участі країни у програмі студентських обмінів Erasmus та наукової співпраці Horizon.

[SOURCE]Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на Politico.

Минулого року ЄС виключив деякі угорські університети із фінансування ЄС за програмами Erasmus і Horizon Europe, які спонсорують перебування тисяч студентів і викладачів у закордонних університетах.

Там пояснили цей крок тим, що Угорщина не змінила свою практику призначення політиків, близьких до уряду, до складу рад 21 університету, якими керують так звані "фонди громадської довіри".

Після цього угорські урядовці, які обіймали посади в цих фондах, подали у відставку, але інші політики партії влади Угорщини залишилися на своїх місцях.

Законопроєкт, розроблений Міністерством культури та інновацій Угорщини та винесений на громадське обговорення, має закрити й цю "лазівку" та унеможливити роботу міністрів, парламентарів і мерів на університетських посадах.

У Міністерстві визнали, що поки не досягли згоди з Європейською комісією і що нинішній законопроєкт просто формулює компроміс, який Брюссель вже вказав як недостатній. Там звинуватили ЄС у відмові вживати заходів зі свого боку.

Нагадаємо, з вересня після рішення Суду ЄС стосовно невиконання Будапештом вимог щодо притулку Європейська комісія також може стягувати з Угорщини мільйони євро штрафу.