Топ-посадовці США й Китаю обговорили Тайвань і війну в Україні

Четвер, 11 травня 2023, 18:34

Радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван цього тижня зустрівся з головою канцелярії комісії ЦК Компартії Китаю в закордонних справах Ваном Ї у Відні.

Як пише "Європейська правда", про не анонсовану раніше зустріч у четвер повідомив Білий дім.

Згідно з пресрелізом американської сторони, Салліван і Ван "провели відверті, предметні й конструктивні дискусії з ключових питань", зокрема повномасштабної війни в Україні та "питання, що стосуються Тайванської протоки".

"Обидві сторони домовилися підтримувати цей важливий стратегічний канал комунікації для втілення цих цілей", – додали в Білому домі.

Відносини між Вашингтоном і Пекіном в останні місяці ще більше погіршилися через ситуацію довкола Тайваню, який Китай вважає своїм, протестуючи проти візитів туди західних посадовців.

Своєю чергою у США були роздратовані запусками китайських аеростатів над своєю територією, які могли використовуватись для шпигунства. Через це в лютому державний секретар Ентоні Блінкен скасував свій візит до Китаю.

Китай офіційно заявляє про нейтралітет у російсько-українській війні та підтримку територіальної цілісності України, хоча надає Москві економічну й політичну допомогу.

Водночас американський посол у Китаї Ніколас Бернс раніше заявив, що Вашингтон волів би, аби Пекін змусив Росію завершити свою повномасштабну війну в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: