5 жовтня 2023

Статті
Мігранти "обирають" уряд Польщі: як нова криза біженців може визначити переможця виборів
Міграція знову стала однією з головних тем парламентської кампанії у Польщі. Обіцянки "зупинити навалу чужинців" можуть рикошетом вдарити й по українцях.
Покарання для Сербії: чим завершиться історія з "зеленими чоловічками" та загиблими у Косові
Сербська влада, яка спочатку намагалася представити сутичку як стихійний протест косовських сербів, відчула, що може потрапити під міжнародні санкції.
Колонки
Шпарина для країн-агресорів: чим ризикує Україна, пішовши на торговельні поступки Молдові
Останні українсько-молдовські торговельні домовленості не лише не мають нічого спільного з правилами СОТ, але й виглядають як шантаж з боку Кишинева.
Не лише навчатися, але й навчати: що забезпечує успіхи кібердипломатії України
Розвиток української цифрової та кібердипломатії дозволяє Києву не лише слухати та ставити питання, але й голосно говорити ­– і бути почутим.
Новини
23:03
У Британії оголосили вирок чоловіку, який хотів убити покійну Єлизавету ІІ з арбалета
Суд Лондона в четвер засудив до дев’яти років позбавлення волі 21-річного Джасванта Сінгха Чейла, який у 2021 році намагався пробратись до Віндзорського замку й убити покійну королеву Єлизавету ІІ з арбалета.
22:49
Санду: "Шор" – злочинне угруповання, яке бере брудні гроші з РФ
Президентка Молдови Мая Санду в четвер уперше прокоментувала рішення парламенту обмежити участь у виборах для членів розпущеної олігархічної партії "Шор" після того, як попереднє обмеження скасував Конституційний суд.
22:26
Шістнадцятий "Рамштайн" відбудеться 10 жовтня в Брюсселі
Міністерство оборони США анонсувало шістнадцяту зустріч Контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн"), яка відбудеться 10 жовтня в Брюсселі в офлайн-форматі.
22:13
Білий дім засудив "неймовірно жахливий" удар Росії по крамниці на Харківщині
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр висловила співчуття Україні у зв’язку з російським ударом по селу Гроза на Харківщині, в результаті якого загинула 51 людина.
21:54
Сунак в Іспанії оголосив фінансову допомогу для України, зустрівся із Зеленським
Британський прем’єр-міністр Ріші Сунак під час участі в саміті Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді оголосив про нові фінансові внески на допомогу Україні, а також провів переговори з Володимиром Зеленським.
21:33
Польща не розуміє, що означає призупинення скарги України в СОТ, вимагає її відкликати
Міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус прокоментував заяву української сторони про "призупинення" розгляду української скарги на обмеження щодо її сільгосппродукції у Світовій організації торгівлі.
21:14
Європол долучився до міжнародної групи, що розслідує воєнні злочини РФ в Україні
Агентство Європейського Союзу зі співробітництва правоохоронних органів (Європол) у четвер офіційно долучилась до спільної слідчої групи (JIT) з розслідування міжнародних злочинів, скоєних в Україні.
ДайджестВсе менше американців за зброю ЗСУ, реакція на обстріл Харківщини, база РФ у Грузії: новини дня
21:03
Глава МЗС Польщі про удар по Харківщині: РФ треба якнайшвидше зупинити
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау прокоментував російський удар по селу Гроза Харківської області, в результаті якого загинула 51 цивільна людина.
20:55
Голова уряду Нідерландів не підтримує чіткої дати розширення ЄС
Виконувач обов’язків прем'єр-міністра Нідерландів Марк Рютте заявив, що не підтримує ідею розширення Європейського Союзу до 2030 року, вперше озвучену головою Європейської ради Шарлем Мішелем.
20:42
Президентка Словаччини закликала уряд продовжити військову допомогу Україні
Президентка Словаччини Зузана Чапутова заявила, що Братислава має продовжити військову допомогу Україні попри зміну уряду, який потенційно матиме діаметрально протилежний курс, ніж чинний кабінет.
20:37
Боррель про звірство РФ на Харківщині: Це воєнний злочин, безкарності не буде
Високий представник ЄС із зовнішньої політики й політики безпеки Жозеп Боррель прокоментував російський удар по селу Гроза Харківської області, в результаті якого загинула 51 цивільна людина.
20:25
Парламент Грузії остаточно ухвалив скандальний закон "про намети", списаний з РФ
Грузинський парламент, який контролює партія влади "Грузинська мрія", в четвер ухвалив у третьому й остаточному читанні поправки до закону "Про збори і маніфестації", які опозиція називає "російськими".
20:18
Голова Єврокомісії засудила військову операцію Азербайджану в Карабаху
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн зустрілася з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном.
20:09
Президентка Молдови відреагувала на смертельний удар РФ по Харківщині
Молдовська президентка Мая Санду засудила російський удар по у селі Гроза Куп’янського району Харківської області, в результаті якого загинули понад 50 людей.
19:58
У Раді хочуть зобов’язати МЗС погоджувати кандидатури послів із профільним комітетом
Група народних депутатів зареєструвала законопроєкт, який пропонує зобов'язуваати міністра закордонних справ України узгоджувати з комітетом Верховної ради з питань зовнішньої політики кандидатури послів.
19:53
ВідеоЗеленський – президентці Європарламенту: Готові почати переговори про вступ до ЄС цьогоріч
Президент України Володимир Зеленський провів зустріч з президенткою Європейського парламенту Робертою Метсолою на полях саміту Європейської політичної спільноти в іспанському місті Гранада, який відбувається в четвер.
19:40
Зеленський – про ексголову Єврокомісії: Чому він озвучує наративи РФ?
19:32
Парламент Грузії зробив крок до ухвалення закону "про намети", що називають "російським"
Парламент Грузії ухвалив у другому читанні зміни до закону про громадські зібрання, які опозиція критикує як "російські".
19:13
Київ і Лісабон домовились про візит Зеленського до Португалії
Українська й португальська влада домовилась почати підготовку до візиту президента Володимира Зеленського до Португалії, але найближчим часом він не відбудеться всупереч повідомленням ЗМІ.
18:59
ВідеоЗеленський після зустрічі з Шольцом: Берлін працює над передачею нової системи Patriot
Президент України Володимир Зеленський та федеральний канцлер Німеччини Олаф Шольц провели зустріч на полях саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді в четвер.
18:53
Іспанія передасть Україні шість пускових установок для ЗРК Hawk
Іспанський уряд ухвалив рішення передати Україні шість пускових установок для зенітно-ракетних комплексів Hawk за підсумками переговорів голови уряду Іспанії Педро Санчеса й президента Володимира Зеленського.
18:42
ФотоАзербайджан підтвердив арешт екскерівника невизнаної карабаської республіки
Азербайджан підтвердив арешт одного з колишніх "президентів" невизнаної республіки в Нагірному Карабаху (НКР) Араїка Арутюняна.
18:36
Лідери ФРН, Франції та Євроради пообіцяли Вірменії допомогу через наплив людей із Карабаху
На полях третього саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді в четвер відбулась чотиристороння зустріч голови Європейської ради Шарля Мішеля, президента Франції Емманюеля Макрона, канцлера ФРН Олафа Шольца з прем'єром Вірменії Ніколом Пашиняном.
18:18
фото, відеоГолова Євроради зустрівся із Зеленським: Підтримуємо Україну до перемоги
Президент Європейської ради Шарль Мішель провів зустріч із президентом України Володимиром Зеленським на полях саміту Європейської політичної спільноти в іспанському місті Гранада, який відбувається в четвер.
18:08
Посол Британії про удар РФ по кафе на Харківщині: Ми повинні перемогти це зло
Посол Британії Мартін Гарріс прокоментував російський удар по кафе у селі Гроза на Харківщині, де загинули щонайменше 51 людина.
18:02
Президент Естонії про трагедію на Харківщині: Ось чому Україна потребує нашої допомоги
17:50
Генсек Ради Європи засудила удар РФ по Харківщині, в якому загинули понад 50 людей
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила російський удар по у селі Гроза Куп’янського району Харківської області, в результаті якого загинули понад 50 людей.
17:42
Україна домовилася з чотирма країнами ЄС разом боротися з дезінформацією
Медіарегулятори Латвії, Литви, Польщі, Румунії та України підписали у Варшаві декларацію про співпрацю і взаємну підтримку в боротьбі з дезінформацією.
17:36
Варшаву вперше в історії прикриватиме система ППО
Міністр національної оборони Польщі Маріуш Блащак у четвер анонсував розгортання зенітно-ракетного комплексу Patriot для захисту Варшави, що стане першим в історії випадком прикриття польської столиці системою протиповітряної оборони.
17:21
Європарламент – за початок переговорів про вступ Молдови до ЄС до кінця року
Депутати Європейського парламенту в четвер ухвалили резолюцію на підтримку майбутнього членства Молдови в Євросоюзі та закликали почати переговори про вступ з Кишиневом до кінця року.
17:17
Італія готується передати Україні восьмий пакет військової допомоги
В Італії готуються до передачі Україні восьмого пакета військової допомоги, проте ще не вирішили, який буде його зміст.
17:09
У Косові вимагають санкцій проти Вучича, перш ніж говорити з ним
Президентка частково визнаного Косова Вйоса Османі в четвер закликала Іспанію (яка не визнає Косово) сприяти тиску на Сербію через її останні агресивні дії біля косовських кордонів, а також виключила можливість негайних переговорів із сербським президентом Александаром Вучичем.
16:53
фото, відеоЗеленський зустрівся з Макроном, пообіцяв "більше хороших новин"
Президенти України та Франції Володимир Зеленський та Емманюель Макрон провели зустріч на полях саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді в четвер.
16:40
ЗМІ: Польща та Угорщина блокують заяву лідерів ЄС за підсумками зустрічі в Гранаді
Польща та Угорщина вимагають зміни підсумкової заяви за результатами неформальної зустрічі лідерів Європейського Союзу в іспанській Гранаді, щоб там згадувались жорсткіші формулювання щодо міграційної політики.
16:40
ЄС не фінансуватиме транзит українського зерна через Литву
Європейський Союз наразі не планує фінансувати транзит українського зерна через литовський порт Клайпеда.
16:31
PROMOTEDКерування грошима у межах Європи із ZEN.COM: швидко, вигідно, просто
ZEN.COM — це зручний та зрозумілий застосунок у телефоні для проведення миттєвих фінансових операцій.
16:26
Прокуратура Німеччини розслідує інцидент із лідером АдН, але ознак нападу немає
Прокуратура німецької федеральної землі Баварія розпочала розслідування інциденту з лідером ультраправої партії "Альтернатива для Німеччини" (АдН) Тіно Хрупаллою, якого ушпиталили, коли йому стало погано на передвиборному заході в місті Інгольштадт.
16:08
фотоГолова технічного уряду Словаччини запевнив Зеленського в підтримці України
Виконувач обов’язків голови словацького уряду Людовіт Одор зустрівся з президентом України на полях саміту Європейської політичної спільноти в іспанській Гранаді.
16:02
ФотоЗеленський на першій зустрічі з Пашиняном обговорив ситуацію на Південному Кавказі
Президент України Володимир Зеленський провів першу зустріч з прем'єр-міністром Вірменії Ніколом Пашиняном, що відбулося на полях саміту Європейської політичної спільноти у Гранаді.
15:48
Понад 3 тисяч росіян отримають листи з проханням залишити Латвію
Управління у справах громадянства та міграції Латвії розіслало громадянам РФ 3255 листів про закінчення терміну дії дозволів на їхнє проживання в країні.
15:47
Україна поставила на паузу скарги проти Польщі, Угорщини й Словаччини в СОТ – торгпред
Заступник міністра економіки, торговий представник України Тарас Качка заявив, що Україна "поставила на паузу" свої скарги на Польщу, Угорщину і Словаччину у Світовій організації торгівлі, намагаючись знайти практичне компромісне рішення.
Аналітика короткоНавіщо Вучичу потрібні були заворушення на півночі Косова і чи причетна до них РФ
15:24
Зеленський обговорив з Мелоні посилення ППО та двосторонню угоду про "гарантії безпеки"
Президент України Володимир Зеленський на зустрічі з прем’єркою Італії Джорджією Мелоні обговорив майбутній пакет допомоги та двосторонню угоду про "гарантії безпеки", а також майбутнє головування Італії у "Групі семи".
15:16
Швейцарія платитиме до $4000 за повернення українців на батьківщину
Державний секретаріат з питань міграції (SEM) Швейцарії у співпраці з владою кантонів розробив план добровільного повернення українських біженців на батьківщину.
15:00
Європарламент закликає переглянути відносини з Баку через Карабах
Європарламент схвалив резолюцію, у якій закликає переглянути відносини ЄС із Азербайджаном після того, як операція Баку проти Нагірного Карабаху призвела до виїзду з регіону фактично всього населення.
14:56
У США продовжує знижуватись підтримка надання зброї Україні – опитування
Підтримка американцями надання Україні зброї падає.
14:44
Зеленський: Росія буде готова до нової агресії після 2028 року, якщо отримає паузу
Україна має інформацію про те, що Кремль буде готовий до нової агресії після 2028 року, якщо отримає нагоду відновити сили після невдач в Україні.
14:38
МЗС підтвердило загибель 9 українців у ДТП автобуса в Італії
Міністерство закордонних справ (МЗС) України підтвердило, що в аварії з туристичним автобусом, що розбився біля італійської Венеції у Местре 3 жовтня, загинули 9 українців.
14:25
Rheinmetall передасть Україні автоматизовані системи розвідки
Німецький збройовий концерн Rheinmetall отримав контракт на постачання до України автоматизованих розвідувальних систем SurveilSpire.
14:08
У Німеччині пройшли обшуки майна російського олігарха Усманова
Спеціальний підрозділ німецьких митників провів рейд у кількох об’єктах власності російського олігарха Алішера Усманова на півдні Баварії.
13:53
Європарламент затвердив ексглаву МЗС Нідерландів новим єврокомісаром з питань клімату
Європарламент офіційно затвердив колишнього главу МЗС Нідерландів Вопке Хукстру єврокомісаром з питань клімату, а також затвердив нову сферу відповідальності віцепрезидента ЄК Мароша Шефчовича.
13:53
Найвища гора Західної Європи втратила за 2 роки понад 2 метри
Висота гори Монблан зменшилася більш ніж на два метри відтоді, як її востаннє вимірювали у 2021 році. 
13:41
Грузія стурбована у зв'язку із заявами про розміщення флоту РФ у невизнаній Абхазії
МЗС Грузії відреагувало на заяви самопроголошеного лідера невизнаної Абхазії Аслана Бжанії, згідно з якими Росія планує розмістити на абхазькій території свою військово-морську базу.
13:27
Зеленський і прем’єр Іспанії обговорили нову військову допомогу і відкриття переговорів з ЄС
Президент Володимир Зеленський на зустрічі з прем’єр-міністром Іспанії Педро Санчесом обговорив новий пакет оборонної підтримки та відкриття переговорів про вступ у ЄС.
13:18
Прем’єрка Естонії: Росія чекає, що ми втомимося, не можна їм цього подарувати
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас наголосила, що союзники мають витримати випробування часом у питанні допомоги України, тому що зараз розрахунок Кремля – саме на "втому від війни".
12:58
Боррель: ЄС не зможе замінити підтримку України з боку США
Глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель висловив сподівання, що США переглянуть своє рішення щодо допомоги Україні та продовжать надавати підтримку.
12:36
Комітети Європарламенту підтримали багаторічний план підтримки України на 50 млрд євро
Комітети Європарламенту з бюджетних питань і закордонних справ абсолютною більшістю підтримали пропозицію багаторічного плану підтримки України обсягом 50 млрд євро.
Аналітика короткоЯк кібердипломатія може допомогти Україні у досягненні інтересів у зовнішній політиці
12:27
Зеленський про допомогу США: Я чув від Байдена про 100% підтримки
Президент Володимир Зеленський, прибувши на саміт Європейської політичної спільноти у Іспанії, прокоментував занепокоєння щодо подальшої підтримки України з боку США.
11:51
фотоУ польській Гдині сталося лобове зіткнення потягів 
Два потяги зіткнулися лоб в лоб у польському місті Гдиня в четвер вранці, в результаті чого п'ятеро людей отримали поранення.
11:46
Парламент Грузії поспішає зі схваленням закону "про намети", який називають "російським"
Парламент Грузії, ймовірно, до кінця цього тижня завершить ухвалення змін до закону про громадські зібрання, які опозиція критикує як "російські".
11:16
ексклюзивУ президентки Словаччини пояснили заяву про ненадання військової допомоги Україні
У президентки Словаччини пояснили слова її речника про те, що Зузана Чапутова не підтримала передачу нового пакету військової допомоги Україні через зміну уряду, який потенційно матиме діаметрально протилежний курс, ніж чинний кабінет.
11:13
Наступна зустріч щодо формули миру може відбутися цього місяця у Стамбулі – ЗМІ
Третя зустріч для підготовки майбутнього саміту щодо реалізації "формули миру", запропонованої Києвом, може відбутися у жовтні у Туреччині.
10:53
На Канарських островах знову гасять лісову пожежу, евакуювали близько 3000 мешканців
На іспанському острові Тенерифе, що входить до архіпелагу Канарських островів, спалахнула нова лісова пожежа, через яку довелося евакуювати близько 3000 людей.
10:40
Росія розмістить на окупованій території Грузії базу ВМФ
Росія планує створити військово-морську базу на чорноморському узбережжі невизнаної Абхазії, окупованій нею території Грузії.
10:26
Зеленський прибув до Гранади на зустріч європейських лідерів
Президент України Володимир Зеленський прибув до іспанського міста Гранада, де 5 жовтня буде проходити саміт Європейської політичної спільноти.
10:21
Блінкен розповів про роботу над передачею конфіскованих активів РФ Україні
Сполучені Штати працюють з європейськими партнерами над створенням необхідної правової бази для використання конфіскованих активів РФ для відновлення України.
10:01
Глава МЗС Ісландії пояснила, чому Україна "природно" має стати членом НАТО
Міністерка закордонних справ Ісландії  Тордіс Колбрун Рейкфйорд Гільфадоттір вважає, що з ключових заяв, які лунають на Заході у зв’язку з війною в Україні, логічно випливає, що місце України – у НАТО, і війна має закінчитися перемогою України. 
09:52
Ексглава Єврокомісії: "Корумпована Україна" не готова до вступу в ЄС
Колишній голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер вважає, що Україна поки що не відповідає критеріям для членства в Євросоюзі. 
09:20
Туреччина завдала нових авіаударів по курдах на півночі Іраку після теракту в Анкарі
Туреччина завдала нових авіаударів на півночі Іраку після того, як курдське бойове угруповання взяло на себе відповідальність за вибухи біля урядових будівель в Анкарі в неділю.
09:14
Вересень став найспекотнішим в історії спостережень у Європі та світі
Вересень 2023 року виявився найспекотнішим для Європи та всього світу, побивши рекорд 2020 року.
08:53
Розвідка Британії пояснила масштабні навчання цивільної оборони в РФ
Останніми днями Росія проводить навчання з цивільної оборони на більшій частині території країни за сценарієм широкомасштабного міжнародного збройного конфлікту.
Аналітика короткоЧи припинять США та Польща військову допомогу Україні
08:27
Партія Орбана суттєво втратила підтримку
З лютого цього року партія влади в Угорщині "Фідес" втратила 400 тисяч прихильників.
08:05
Британія звинуватила РФ у намірах вражати судна в українському "зерновому коридорі" 
Велика Британія з посиланням на дані розвідки заявила, що Росія може використовувати морські міни для нападів на цивільні судна в Чорному морі.
07:40
Португалія проти фіксованих термінів розширення ЄС
Розширення ЄС не повинно мати фіксованих термінів, але його інститути повинні бути реформовані, щоб пристосуватися до нових членів.
07:22
У трагічній ДТП автобуса в Італії загинули 9 українців
За даними префектури Венеції, в аварії з туристичним автобусом, що розбився у Местре 3 жовтня, загинули 9 українців.