6 липня 2023

Статті
"Золота акція" у ворогів України: які ризики несуть парламентські вибори у Польщі
За результатами парламентських виборів "золоту акцію" та можливість впливу на політику Польщі може отримати відверто антиукраїнська партія.
Замість конфіскації: чому ЄС шукає новий механізм для заморожених російських активів
Євросоюз розглядає два варіанти використання арештованих активів на користь України: передача прибутку або обкладання їх спеціальним податком.
Колонки
"Тютюнова" євроінтеграція: які зміни чекають Україну та як це відповідає вимогам ЄС
В Україні набирають чинності норми права ЄС, актуальні на червень 2022 року. А тому про повну імплементацію "тютюнової" Директиви ЄС говорити зарано.
Новини
22:54
Грузія не буде "консультуватись" із послом, якого Київ попросив поїхати через Саакашвілі
Міністерство закордонних справ Грузії не має наміру проводити консультацій із послом Георгієм Закарашвілі, якого Київ попросив повернутись у Тбілісі у зв’язку із ситуацією із грузинським експрезидентом Міхеїлом Саакашвілі.
22:37
уточнено 23:52У Пентагоні прокоментували можливість надання Україні касетних боєприпасів
Сполучені Штати справді обговорюють можливість надання Україні касетних боєприпасів, покликаних покращити ефективність наступальних дій українських сил, але поки цю інформацію не підтверджують.
22:15
Польща поки не фіксувала переміщення "вагнерівців" до Білорусі – голова МВС
Міністр внутрішніх справ і адміністрації Польщі Маріуш Камінський в четвер заявив, що польські служби поки що не підтвердили присутність бійців групи "Вагнера" в Білорусі, але ситуація може змінитись будь-якої миті.
21:59
У Швеції вперше засудили чоловіка за допомогу курдській терористичній організації
Окружний суд Стокгольма в четвер виніс перший вирок у справі, пов’язаній із фінансуванням "Робітничої партії Курдистану", яку вважає терористичною Туреччина – головна перешкода на шляху Швеції в НАТО.
21:35
відеоЗеленський прибув до Праги
Спеціальний літак уряду Чехії з президентом України Володимиром Зеленським приземлився в празькому аеропорту Рузине в четвер увечері.
21:16
Румунія підтвердила, що стане місцем для підготовки українців на F-16
Вища рада національної оборони Румунії (CSAT) в четвер обговорила проєкт створення в країні центру підготовки льотчиків для керування винищувачами F-16, яким зможуть користуватись члени НАТО і країни-союзники.
21:00
Вучич вимагає від Радбезу ООН захистити сербів у Косові від "тихої етнічної чистки"
Сербський президент Александар Вучич у четвер звинуватив Косово в ліквідації сербського населення країни та зажадав зустрічі з генеральним секретарем НАТО й термінового скликання Ради безпеки ООН для захисту косовських сербів.
ДайджестКасетні снаряди з США, Україна купує ядерні реактори, Зеленський поїхав у Європу: новини дня
20:59
Ексглава МЗС Литви: Захід боїться розпаду РФ, але з розпадом СРСР катастрофи не сталося
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс констатував, що багатьох західних партнерів України лякає думка про розпад РФ, але такі ж побоювання були і щодо СРСР. 
20:50
Парламент Франції полегшив розслідування воєнних злочинів, скоєних іноземцями
Національна асамблея слідом за Сенатом у четвер посилила так звану універсальну юрисдикцію Франції щодо розслідування злочинів проти людяності та воєнних злочинів.
20:42
Суд зобов’язав уряд Британії розкрити листування Джонсона у справі про COVID-вечірки
Високий суд Англії та Уельсу в четвер зобов’язав уряд Великої Британії передати всі повідомлення у WhatsApp, надіслані й отримані експрем’єром Борисом Джонсоном із січня 2020 року по лютий 2022 року, слідству у справі "ковідних вечірок".
20:26
Червень-2023 став найтеплішим в історії спостережень – служба ЄС
Червень цього року став найтеплішим за всю історію кліматичних спостережень: середня температура у світі становила 16,51°C, що на 0,53°C градуса вище за середній показник за попередні три десятиліття.
20:25
Путін зашкодив собі, коли визнав фінансування Вагнера – Лінкявічюс
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс вважає, що президент Росії зашкодив собі й зменшив можливості гібридних операцій за участі "вагнерівців", коли визнав державне фінансування ПВК "Вагнер". 
20:11
У Словаччині почали розслідування проти комуністів за портрети Леніна і Сталіна на з’їзді
Поліція Словаччини відкрила кримінальне провадження щодо словацьких комуністів, які на травневому з’їзді використовували символіку Радянського Союзу, у тому числі портрет Йосипа Сталіна.
19:53
Зеленський з Болгарії несподівано вирушив у Чехію
Президент Володимир Зеленський повідомив про неоголошений візит до Чехії після поїздки до Болгарії в четвер.
19:44
Лінкявічюс порадив, як діяти Україні, якщо їй відмовлять на саміті НАТО у Вільнюсі
Колишній міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс радить Україні незалежно від рішень саміту у Вільнюсі робити усе для готовності до вступу в НАТО, аби бути готовим, коли для цього складуться обставини. 
19:38
США оголосять про новий пакет допомоги Україні з касетними снарядами – ЗМІ
Адміністрація президента США Джо Байдена найближчим часом оголосить про новий пакет військової допомоги Україні, в якому зокрема будуть і касетні снаряди.
19:24
8-річна дівчинка загинула після наїзду авто на школу на півдні Лондона
У результаті аварії в початковій щколі у Вімблдоні – південно-західному передмісті Лондона – загинула восьмирічна школярка, ще понад десятьох ушпиталили.
19:01
Британія накладатиме санкції на Іран за військову допомогу Росії
Міністерство закордонних справ Великої Британії в четвер оголосив про плани запровадити новий санкційний режим проти Ірану, який передбачав би накладання обмежень за "ворожу діяльність", зокрема й військову допомогу агресії.
18:47
Естонія допоможе Литві охороняти кордон із Білоруссю під час саміту НАТО
Естонія направила до Литви підрозділ поліції для допомоги своїм литовським колегам у забезпеченні безпеки під час саміту НАТО на кордоні з Білоруссю.
18:43
відеоЗеленський на камеру посперечався з проросійським президентом Болгарії про війну
Президент Володимир Зеленський під час візиту до Софії в четвер посперечався з головою Болгарії Руменом Радевим щодо військової допомоги Україні, розкритикувавши останнього за проросійську позицію.
18:34
Столтенберг про антитурецькі акції у Швеції: це вигідно лиш тим, хто хоче розколу у НАТО
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що провокаційні акції зі спаленням Корану грають на руку лише тим, хто не хоче вступу Швеції у НАТО і прагне розколу Альянсу.
18:21
Голова МЗС Німеччини визнала: Берлін ігнорував попередження про небезпеку Росії
Міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок визнала недоліки зовнішньої політики Берліна щодо Росії, зокрема небажання прислухатись до попереджень східноєвропейських партнерів.
18:20
Генсек НАТО збирає зустріч Ердогана і прем’єра Швеції у понеділок і бачить шанс на рішення
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг розповів, що на переговорах за участі Туреччини, Швеції і Фінляндії у четвер досягли "гарного прогресу", та анонсував зустріч з Ердоганом і прем’єром Швеції у понеділок. 
18:04
Парламент Болгарії підтримав членство України в НАТО після війни і "формулу миру"
Народні збори Болгарії в четвер, під час візиту Володимира Зеленського, проголосували за декларацію про підтримку членства України в Північноатлантичному Альянсі після завершення війни.
18:03
У Німеччині критикують плани продати винищувачі Саудівській Аравії, а не Україні
Німецький уряд має намір експортувати 48 винищувачів Eurofighter до Саудівської Аравії, водночас відмовляючись поставляти бойові літаки Україні.
Аналітика короткоЩо загрожує Україні у відносинах із Польщею
17:43
Ексдиректор ЦРУ закликав посилити тиск на Росію: Путін у дуже-дуже складній ситуації
Колишній директор Центрального розвідувального управління США Девід Петреус вважає, що Вашингтон повинен посилити тиск на Москву, яка нині постала перед низкою економічних і військових негараздів.
17:20
Грузинський посол виїхав із України на тлі ситуації із Саакашвілі
Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі в четвер покинув Київ після прохання української сторони на тлі ситуації з Міхеїлом Саакашвілі.
17:10
Україна може купити у Болгарії два російські ядерні реактори – WSJ
Україна близька до укладення угоди з Болгарією щодо купівлі двох ядерних реакторів російського виробництва та іншого критично важливого енергетичного обладнання.
17:08
Єврокомісія: Удар Росії по Львову – воєнний злочин
Речник Європейської комісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано засудив Росію за удар по Львову, який призвів до численних жертв серед цивільного населення.
17:07
Фінляндія посилила обмеження на в’їзд громадян РФ
Фінляндія розширила обмеження на в’їзд і транзит громадян Російської Федерації. 
16:53
"Голуби миру" зі США обговорили з Лавровим умови миру в Україні – NBC
Група колишніх високопосадовців американської влади провела неформальну зустріч із міністром закордонних справ Росії Сергеєм Лавровим у квітні цього року, аби "закласти основу для потенційних переговорів про припинення війни в Україні".
16:23
Фінляндія виділить близько 105 млн євро на військову підтримку України
Уряд Фінляндії витратить близько 105 млн євро на військові потреби України.
16:17
Прем’єр Болгарії: суверенна Україна – це ключ до безпеки у цьому регіоні
Прем’єр-міністр Болгарії Ніколай Денков запевнив, що Софія підтримує європейську та євроатлантичну інтеграцію України і розуміє значення України для безпекової ситуації в Європі у майбутньому. 
15:49
Зеленський розповів деталі переговорів під час візиту у Болгарію
Ключовими темами переговорів президента України Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Болгарії Ніколаєм Денковим були безпекові питання та військова допомога. 
15:40
Британія зняла санкції з колишнього топ-посадовця "Сбєрбанку"
Колишнього першого заступника голови правління російського "Сбєрбанку" Льва Хасіса виключили з британського санкційного списку. 
15:34
Зеленський у Болгарії підписав декларацію про членство України в НАТО
Україна та Болгарія уклали спільну декларацію, яка стала 22-м документом, в якому йдеться про підтримку членства України в НАТО.
15:04
Міністр фінансів США під час візиту попередить Китай про наслідки летальної допомоги РФ – ЗМІ
Глава міністерства фінансів Сполучених Штатів Джанет Єллен розпочала свій чотириденний візит до Китаю, де обговорить напругу у відносинах двох країн, зокрема й питання можливої військової допомоги Росії Пекіном.
14:54
Зеленський перед самітом НАТО відвідає Туреччину – ЗМІ
Президент України Володимир Зеленський напередодні саміту НАТО у Вільнюсі відвідає Туреччину для зустрічі з президентом Реджепом Таїпом Ердоганом.
14:50
Британія назвала ім’я нового посла в Україні
Послом Британії в Україні невдовзі стане Мартін Гарріс, який замінить на цій посаді Мелінду Сіммонс.
14:21
Райффайзен відкладає вихід з Росії: Австрія захищає зв'язки з Москвою
Райффайзен Банк Інтернешнл відкладає плани виходу з Росії, в той час як Австрія посилює свій захист давніх зв'язків з Москвою.
14:15
Грета Тунберг постане перед судом за непокору поліції
Екоактивістка Грета Тунберг постане перед судом за звинуваченням у "непокорі поліції" під час акції протесту.
14:13
Фінляндія може закрити генконсульство Росії в Турку
Фінляндія у відповідь на висилку фінських дипломатів з РФ та рішення зупинити роботу генконсульства у Петербурзі може закрити консульство Росії у місті Турку.
13:52
Росія висилає 9 фінських дипломатів і закриє генконсульство Фінляндії в Петербурзі
У МЗС Росії заявили, що у відповідь на дії Фінляндії висилають дев'ятьох фінських дипломатів.
13:40
У Франції за невідомих обставин впав літак: двоє загиблих
Внаслідок загадкового падіння літака в східному департаменті Франції Верхній Рейн загинули двоє людей.
13:34
В Італії оприлюднили заповіт Берлусконі, написаний перед госпіталізацією
Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі перед госпіталізацією до міланської лікарні Сан-Рафаеле написав лист до своєї родини, який містить заповіт.
Аналітика короткоЧим Євросоюз хоче замінити конфіскацію російських активів
13:25
Автомобіль врізався в початкову школу на півдні Лондона
Кілька людей отримали поранення та медичну допомогу у Вімблдоні на південному заході Лондона після того, як автомобіль врізався в будівлю початкової школи.
13:10
В Німеччині арештували сімох імовірних терористів ІДІЛ, які приїхали з України
У німецькій землі Північний Рейн-Вестфалія поліція арештувала сімох ймовірних членів терористичної організації "Ісламська держава".
12:57
Спікер парламенту Молдови: Є група "дипломатів" РФ, які займаються зовсім іншою діяльністю
Спікер парламенту Молдови Ігор Гросу розповів про випадки, коли "особи в статусі дипломатів Російської Федерації", що прибувають на територію невизнаного Придністров’я, "займаються там не тільки дипломатією".
12:50
МЗС у відповідь на заклик Білого дому до реформ заради НАТО закликало змінити ставлення до Росії 
У Міністерстві закордонних справ у відповідь на заклик Білого дому до проведення Україною реформ задля членства у НАТО закликали реформувати ставлення Заходу до Росії.
12:33
У разі поразки України з РФ доведеться воювати американцям – колишній віцепрезидент США
Колишній віцепрезидент і кандидат на номінацію від Республіканської партії США Майкл Пенс вважає можливим зіткнення американських військ із російськими в разі поразки України.
ВідеоНебезпечні зміни: чим загрожують Україні парламентські вибори у Польщі
12:23
Майже сотня мігрантів прорвалися з Білорусі на територію Польщі
Протягом доби середи, 5 липня, польські прикордонники зафіксували спроби 190 мігрантів перейти кордон з території Білорусі, причому група з 28 осіб повернулася назад.
12:21
фотоЗеленський прибув до Болгарії
Президент України Володимир Зеленський прибув з візитом до Болгарії.
12:03
Президент Литви нагородив українських посадовців: серед них Залужний
До Дня державності Литви президент Гітанас Науседа нагородив орденами та медалями близько 80 литовських та іноземних громадян, серед яких є й українці.
11:47
Латвія не надала притулок громадянину України, який відмовився воювати проти РФ
Латвія відмовила у наданні притулку громадянину України, який заявив, що не підтримує бойові дії і відмовився від участі у війні проти РФ.
11:42
Лукашенко: Пригожин не в Білорусі, "вагнерівців" треба задіяти "для оборони"
Самопроголошений президент Білорусі Александр Лукашенко заявив, що наразі на території країни немає ні найманців ПВК "Вагнер", ні їхнього ватажка Євгенія Пригожина
11:25
В Нідерландах вимагають більшої ясності щодо перспектив українських біженців
Консультативна рада з питань міграції (ARM) Нідерландів у своєму звіті вимагає від уряду зробити більш ясними майбутні перспективи українських біженців, які перебувають в країні.
11:18
Сенатор США: Боротьба з РФ - найважливіша справа, яка зараз відбувається у світі
Лідер республіканців в Сенаті США Мітч Макконнелл наголосив на важливості продовження допомоги Україні у боротьбі з російською агресією.
11:08
Британія після Brexit приєднається до інноваційної програми ЄС: угода готова – BBC
Угода про приєднання Великої Британії до науково-дослідницької програми Європейського Союзу Horizon Europe погоджена і зараз очікує схвалення прем'єр-міністра Ріші Сунака.
11:04
Прем’єр Вірменії каже, що у Карабаху немає Збройних сил країни
Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявляє, що на території Нагірного Карабаху немає військовослужбовців вірменських збройних сил.
10:53
Посол США прокоментувала ракетну атаку Росії на Львів
Посол Сполучених Штатів в Україні Бріджит Брінк відреагувала на ракетний удар РФ по мирним жителям у Львові.
10:33
ФотоУ столиці Болгарії посилили заходи безпеки в очікуванні візиту Зеленського
У четвер, 6 липня, в столиці Болгарії Софії посилили заходи безпеки через очікуваний приїзд президента України Володимира Зеленського.
10:32
У НАТО розповіли про хід переговорів щодо гарантій безпеки до вступу України
Заступник генерального секретаря Північноатлантичного альянсу Мірча Джоане заявив про те, що в НАТО ведуть переговори щодо формулювання гарантій безпеки для України до набуття нею членства.
10:15
Президента Португалії виписали з лікарні після втрати свідомості від спеки
Президент Португалії Марсела Ребела де Соуза вранці у четвер був виписаний з лікарні, куди він потрапив після втрати свідомості через спеку напередодні.
10:04
В Естонії почнуть тестувати систему заміру середньої швидкості – поки без штрафів
Влітку на дорогах Естонії розпочнеться тестування системи заміру середньої швидкості щоб вирішити, чи впроваджувати її у майбутньому для контролю швидкості водіїв.
09:54
Пентагон посилить захист секретних даних після витоку документів
Глава Пентагону Ллойд Остін завершив огляд висновків і рекомендацій щодо процедур безпеки, зокрема, щодо даних розвідки, який проводили після масштабного витоку секретних документів.
09:37
Генсек Ради Європи відреагувала на ракетний удар Росії по Львову
Генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович-Бурич засудила ракетну атаку Росії по мирних жителях у Львові.
09:24
Масові розстріли у Сербії: Парламент не звільнив главу МВС на вимогу протестувальників
У Сербії парламент не відправив у відставку міністра внутрішніх справ Братислава Гашича, чиє звільнення є однією з вимог протестів опозиції, які тривають вже два місяці після двох масових розстрілів на початку травня.
09:23
Білий дім звернувся до Угорщини й Туреччини щодо заявки Швеції на вступ до НАТО
У Білому домі заявили, що Туреччина й Угорщина мають якнайшвидше схвалити заявку Швеції на вступ до НАТО, оскільки країна виконала усі зобов'язання.
09:04
У Німеччині суд зупинив ухвалення закону, який мав покласти край газовому і нафтовому опаленню
Федеральний конституційний суд Німеччини в терміновому порядку призупинив ухвалення в Бундестазі нового законопроєкту, спрямованого на впровадження екологічніших систем опалення. 
08:54
Розвідка Британії: Росія стягнула війська з усіх регіонів, щоб стримати контрнаступ України
У розвідці Великої Британії повідомили, що для того, щоб стримати контрнаступ Сил оборони України, Росія стягнула військові формування з усієї країни.
08:40
Глава МЗС Польщі обіцяє "адекватну" відповідь на можливий удар Росії по ЗАЕС
Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау заявив, що у разі російського удару по Запорізькій АЕС відповідь Варшави буде "адекватною".
08:21
США уважно стежать за ситуацією на Запорізькій АЕС – Білий дім
У США заявили, що уважно стежать за ситуацією на захопленій російськими окупаційними військами Запорізькій АЕС в Енергодарі.
07:41
Блінкен спробував переконати Туреччину схвалити вступ Швеції в НАТО
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, під час якої, зокрема, обговорювали питання вступу Швеції в НАТО.
07:29
США цього тижня можуть схвалити передачу Україні касетних боєприпасів – ЗМІ
США вже цього тижня можуть ухвалити рішення про передачу Україні касетних боєприпасів.
07:11
Глави МЗС Британії та Польщі виступили за прискорений вступ України в НАТО
Міністр закордонних справ Великої Британії Джеймс Клеверлі разом зі своїм польським колегою Збігнєвом Рау підтримали прискорений вступ України в НАТО.