9 серпня 2023

Статті
Ізраїльська модель з українським акцентом: якими можуть бути безпекові "гарантії" США
Україна та партнери намагаються дійти згоди щодо майбутніх безпекових зобов’язань, серед яких – передача новітньої зброї, підготовка військових та обмін розвідданими.
Новини
22:57
Держдеп США: "Гарантії безпеки" для України мають зберегтись і за Трампа
Двосторонні безпекові домовленості між Україною та Сполученими Штатами будуть закріплені таким чином, щоб діяти незалежно від особи американського президента.
22:29
Politico пише, що Байден попросить у Конгресу додаткове фінансування для України
Адміністрація президента США Джо Байдена вже в четвер оприлюднить запит до Конгресу на додаткове фінансування допомоги Україні на тлі завершення чергового бюджетного року.
22:10
Відомому журналісту в Туреччині оголосили вирок СМС-повідомленням
Турецький журналіст-розслідувач Баріс Пехліван отримав останній, уже п’ятий за ліком вирок про ув’язнення через текстове повідомлення, що викликало обурення в опозиції та правозахисників.
21:46
Росія надаватиме консульські послуги на невизнаному Північному Кіпрі
Посольство Росії на Кіпрі готується почати надання консульських послуг на північній частині острова, де існує невизнана Турецька Республіка Північного Кіпру (ТРПК).
21:17
Суд дозволив Мін'юсту США отримати доступ до Twitter-акаунту Трампа
Спецпрокурор Міністерства юстиції США Джек Сміт отримав ордер на вивчення документів, пов'язаних із акаунтом колишнього президента Дональда Трампа у Twitter, але соцмережа відмовлялась їх надавати, за що отримала штраф.
ДайджестНові Patriot для України, США дозволили навчання на F-16, шпигун у Бундесвері: новини дня
20:54
Канада розширила санкції проти Білорусі до третьої річниці протестів проти Лукашенка
Уряд Канади в середу з нагоди третьої річниці протестів у Білорусі проти сфальшованих виборів президента оголосив про запровадження санкцій проти дев’яти фізичних та семи юридичних осіб у відповідь на репресії білоруського режиму.
20:41
У Словаччині держслужбовицю засудили на 5 років за хабар у вигляді сумки з овочами
Спеціалізований кримінальний суд у словацькій Банській Бистриці виніс вирок колишній очільниці Управління праці в місті Пєштяни – 5 років за отримання хабаря.
20:41
Білий дім не бачить ознак зменшення підтримки військової допомоги Україні у США
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі заявив, що у Вашингтоні не бачать ознак зменшення підтримки військової допомоги України з боку американців.
20:23
Рада нацбезпеки Туреччини закликала Україну і РФ до негайних переговорів
Рада національної безпеки Туреччини на засіданні в середу обговорила ситуацію з повномасштабним вторгненням Росії в Україну та закликала сторони якнайшвидше домовитись про завершення війни.
20:08
Уряд Швеції зніме обмеження на кількість ядерних реакторів у країні
Уряд Швеції заявив у середу, що зніме обмеження на кількість ядерних реакторів, дозволених у країні, і спростить процес отримання дозволів для нових реакторів.
20:01
Хорватія перехопила цивільний літак, що залетів у її повітряний простір
Винищувач МіГ-21 Військово-повітряних сил Хорватії у вівторок перехопив цивільний борт, який залетів у хорватський повітряний простір і не реагував на попередження.
19:45
Із ультраправої партії Іспанії йде співзасновник: став недостатньо радикальним для колег
Речник і співзасновник іспанської ультраправої партії Vox Іван Еспіноса де лос Монтерос оголосив про рішення піти з політики на тлі внутрішнього конфлікту з керівництвом політсили, яке вважало його погляди недостатньо радикальними.
19:42
Країни Балтії і Польща закликали Мінськ припинити репресії і пособництво у війні РФ проти України
Міністри закордонних справ країн Балтії і Польщі виступили з заявою з нагоди річниці фальсифікованих президентських виборів у Білорусі, закликавши Мінськ припинити переслідування опонентів і пособництво в агресії РФ проти України.
19:23
У Північній Ірландії черговий витік даних поліції – вкрали службовий ноутбук
Поліція Північної Ірландії в середу повідомила про другий за два дні інцидент, пов’язаний із витоком даних своїх співробітників – останній випадок виник після викрадення службової техніки й документів.
19:07
Politico прогнозує посилення правих і євроскептиків у новому Європарламенті
На прийдешніх виборах до Європейського парламенту у 2024 році праві та євроскептичні партії, як очікується, збільшать популярність за рахунок центристських сил.
19:03
фотоУ Норвегії через повені частково зруйнувалася дамба електростанції
Вода прорвала дамбу електростанції Браскерейдфосс на сході Норвегії після кількох днів сильних повеней в цьому районі.
18:44
Україна отримала ще дві пускові установки ЗРК Patriot від Німеччини
Німецький уряд у середу прозвітував про черговий транш військової допомоги Україні за останній тиждень, серед якого згадав дві пускові установки зенітно-ракетного комплексу Patriot.
18:41
У ЄС нарахували понад 4 млн людей з України, які мають тимчасовий захист
Станом на 30 червня цього року майже 4,07 мільйона негромадян ЄС, які залишили Україну через війну, мали статус тимчасового захисту в країнах Євросоюзу.
18:30
ЄС обіцяє Словенії 400 млн євро для відновлення після руйнівних повеней
Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн під час візиту до Словенії в середу оголосила про виділення до кінця наступного року пакета фінансової допомоги в розмірі 400 мільйонів євро.
18:13
Чехія просить на рівні ЄС врегулювати ситуацію з імпортом зернових і м’яса птиці з України
Міністр сільського господарства Чехії Марек Виборний звернувся до єврокомісара з питань сільського господарства Януша Войцеховського з проханням розглянути ситуацію, що склалася навколо імпорту сільськогосподарської продукції з України до Європейського Союзу.
18:12
У Німеччині арештували працівника Бундесверу, що міг шпигувати для Росії
Федеральна прокуратура Німеччини в середу арештувала співробітника Бундесверу Томаса Х., якого підозрюють в шпигунстві на користь Росії.
17:56
США оголосили нові санкції проти Білорусі до третьої річниці масових протестів
Міністерство фінансів Сполучених Штатів у середу з нагоди третьої річниці масових протестів у Білорусі через сфальшовані президентські вибори оголосили про запровадження санкцій щодо низки білоруських фізичних і юридичних осіб.
17:53
Reuters: ЄС почав підготовку санкцій проти Нігеру
Країни Європейського Союзу розпочали підготовку до запровадження перших санкцій проти членів хунти, яка захопила владу в Нігері минулого місяця.
17:38
фотоУ Франції зросла кількість жертв пожежі в будинку для людей з інвалідністю
Кількість жертв внаслідок пожежі у будинку для людей з інвалідністю, що сталась в середу вранці на сході Франції, зросла до 11.
17:38
У Британії страйкуватимуть працівники складу, що відвантажує ракети для України
Працівники складу постачання Міністерства оборони Великої Британії в Північному Ейрширі (Шотландія) проголосували за посилення страйку через суперечку щодо заробітної плати.
17:36
інфографікаАмериканці назвали найпопулярніших ньюзмейкерів: у топі – принц Вільям і Зеленський
Опитування американського дослідницького центру Gallup виявило публічних осіб у США та світі, які найчастіше фігурували в новинах останнього часу й користуються підтримкою прихильників і Демократичної, і Республіканської партії.
17:19
фото, відеоУ чеському Пльзені бездомний вирішив заночувати в пральній машині
Поліція міста Пльзень на заході Чехії виявила бездомного в сушарці місцевої промислової пральні, де він вирішив провести ніч.
17:14
ЗМІ: Польська влада думає поставити більше питань на референдумі під час виборів 
Польська влада розмірковує над тим, щоб разом з парламентськими виборами у жовтні винести на референдум не одне питання, як планували, а три чи чотири.
17:13
Уряд Німеччини ухвалив бюджет кліматичного фонду на 212 млрд євро на чотири роки
Уряд Німеччини ухвалив у середу бюджет свого Фонду клімату та трансформації (KTF) для прискорення зеленого переходу, виділивши 212 млрд євро на різні проєкти з реконструкції будівель, декарбонізації та промисловості в період між 2024 і 2027 роками.
16:39
Німеччина закрила проєкти для боснійських сербів через сепаратистські кроки
Уряд Німеччини закрив чотири інфраструктурні проєкти в боснійській Республіці Сербській через сепаратистські наміри її президента Мілорада Додіка.
16:36
У Болгарії депутат пішов з політики після скандальних коментарів про жінок
Депутат від керівної партії Болгарії ГЕРБ Вежді Рашидов склав мандат і заявив, що йде з політики після скандалу, спричиненого його коментарями про постраждалих від насильства жінок.
16:12
Німеччина виявилась "неназваною країною", яка поставить Україні додаткові танки Leopard 1
У Міністерстві оборони Німеччини підтвердили передачу Україні додаткових танків Leopard 1, про що напередодні повідомляли ЗМІ.
16:06
У Франції знайшли 9 тіл загиблих під час пожежі в будинку для людей з інвалідністю
У будинку для людей з інвалідністю на сході Франції, де вранці спалахнула пожежа, знайшли тіла дев’яти загиблих.
15:48
Посол ЄС привітав запуск у Раді антимонопольної реформи 
Посол ЄС в Україні Матті Маасікас привітав ухвалення у Верховній Раді законопроєкту №5431 про посилення ролі Антимонопольного комітету України. 
15:40
Чехія запропонувала допомогу у втіленні "формули миру" для України
Чехія запропонувала допомогу у реалізації так званої "формули миру" для України у сферах ядерної безпеки та переслідування воєнних злочинів.
Аналітика короткоЯкі безпекові зобов’язання від США та союзників може отримати Україна та в чому небезпека
15:28
фотоУ Фінляндії співробітника російської дипмісії звинуватили у нападі на активіста
На співробітника російської дипмісії у фінському місті Турку подав заяву у поліцію активіст, який стверджує, що працівник відомства РФ напав на нього під час одиночного пікету.
15:18
Дві третини українських біженців у Чехії живуть за межею бідності
Доходи двох третин українських біженців у Чехії перебувають за межею бідності, значна частина працює на некваліфікованих посадах.
15:02
Литва вручила РФ ноту через обмеження доступу до її представництва
У середу, 9 серпня, представника посольства Росії викликали до Міністерства закордонних справ Литви і вручили йому ноту, в якій висловили рішучий протест проти дій російської влади щодо культурного центру литовської дипломатичної місії в Москві – будинку Юргіса Балтрушайтіса.
14:32
Німеччина витратила 55 тисяч євро на зачіски та макіяж Меркель після її відставки
Уряд Німеччини витратив майже 55 тисяч євро на зачіски та макіяж колишньої канцлерки Ангели Меркель після того, як вона залишила посаду у 2021 році.
14:28
Данія продовжить посилені заходи на кордонах через спалення Корану
Данія продовжить посилення прикордонного контролю через нещодавні спалення Корану в країні до 17 серпня.
14:10
МВС Литви: Повне закриття кордону з Білоруссю спричинить великі проблеми
Заступник міністра внутрішніх справ Арнольдас Абрамавічюс очікує на великі проблеми в разі одночасного закриття всіх прикордонних пунктів із Білоруссю.
14:07
Латвія приєдналась до декларації G7 про "гарантії безпеки" для України
Латвія стала ще однією державою, яка приєдналась до декларації G7 на підтримку України. 
13:49
Блінкен назвав смішною обіцянку РФ безкоштовно поставити зерно в Африку
Державний секретар США Ентоні Блінкен прокоментував обіцянку президента РФ Владіміра Путіна поставити країнам Африки близько 50 тисяч тонн зерна як компенсацію за її вихід із "зернової угоди" з Україною.
13:43
Польща відправить 2 тисячі військових для зміцнення кордону з Білоруссю
Польща відправить 2 тисячі військовослужбовців на кордон з Білоруссю для припинення спроб незаконного перетину кордону – удвічі більше, ніж просила Прикордонна служба.
13:20
У Литві хочуть закрити ще більше пунктів пропуску на кордоні з Білоруссю
Керівник Служби охорони держкордону Литви (СОДКЛ) Рустам Любаєвас виступив за те, щоб закрити більше, ніж два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю.
13:11
Поблизу берегів Італії загинули понад 40 мігрантів, які пливли з Тунісу
Понад 40 мігрантів загинули на шляху з туніського міста Сфакс до італійського острова Лампедуза, після того як човен перекинувся.
13:07
Іран каже, що отримав технологію надзвукових крилатих ракет 
Іран стверджує, що отримав технологію для створення надзвукової крилатої ракети, яка все ще перебуває на стадії випробувань.
12:49
Британія конфіскувала майно дочки першого президента Узбекистану
Велика Британія конфіскувала особняк і дві квартири старшої дочки першого президента Узбекистану Іслама Карімова Гульнари.
12:46
фотоЕксглава МЗС Австрії оселилась у російському селі
Колишня міністерка закордонних справ Австрії, яка танцювала з президентом Росії Владіміром Путіним на своєму весіллі, цього літа оселилася в одному із сіл російської Рязанської області.
12:42
Пожежа в будинку з людьми з інвалідністю у Франції: могли загинути 11 осіб, прем'єрка їде на місце
У будинку для людей з інвалідністю на сході Франції, де вранці спалахнула пожежа, могли загинути 11 осіб, на місце події вирушає прем’єр-міністерка країни Елізабет Борн.
12:20
Ердоган поклав відповідальність на Захід за відновлення "зернової угоди"
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара веде переговори зі сторонами щодо відновлення Чорноморської зернової угоди.
12:18
Британія оголосила про угоду з Туреччиною для боротьби з потоком нелегалів
Велика Британія домовилася про укладення угоди з Туреччиною, спрямованої на уповільнення потоку нелегальних мігрантів.
12:13
Прем’єр Латвії пропонує зберегти коаліцію, замінивши кількох міністрів
Прем’єр Латвії Кріш’яніс Каріньш пропонує зберегти чинну урядову коаліцію, замінивши у ній кількох міністрів.
11:43
У Грузії кількість жертв стихійного лиха зросла до 20 осіб
У курортному грузинському селищі Шові виявили вже 20 жертв зсуву ґрунту.
11:33
фотоНегода у Норвегії: 1200 евакуйованих, перекриті дороги та змиті у річку будинки
Після рясних злив на півдні Норвегії рівень води у водоймах стрімко підвищився, із місць під загрозою зсувів та затоплень евакуювали близько 1200 осіб.
11:12
Блінкен: Бразилія мала б вплинути на РФ, щоб повернути її до "зернової угоди"
Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що голос Бразилії має вирішальне значення, щоб повернути Росію до Чорноморської зернової ініціативи.
10:53
У Франції сталася пожежа у будинку з людьми з інвалідністю, доля багатьох невідома
На сході Франції сталася пожежа у будинку з людьми з інвалідністю, з’ясовують місцеперебування близько десятка осіб. 
10:40
ВідеоУ Кишиневі відмовилися карати лікаря, який "жартував" про розстріл пацієнтки за російську мову
Лікар Республіканської клінічної лікарні (РКЛ) у Кишиневі дістав попередження за докори на адресу пацієнтки в незнанні румунської мови, які викликали гострі суперечки в Молдові.
10:16
ФотоПосол Австрії привіз для Херсона і Миколаєва генератори, комп’ютери та медичну допомогу
Посол Австрії в Україні Арад Бенкьо здійснив поїздку на південь України та передав допомогу для Херсона і Миколаєва.
10:06
США про удар по Покровську: Це відображає відмову РФ від мирних перемовин
Державний департамент Сполучених Штатів прокоментував ракетний удар Росії по місту Покровськ Донецької області, що призвів до загибелі щонайменше дев'яти людей.
Аналітика короткоЯк влада Грузії вичищає пам'ять про агресію РФ проти своєї країни
09:48
Поліція Північної Ірландії випадково розкрила дані своїх 10 тисяч співробітників
Поліція Північної Ірландії випадково розкрила дані 10 тисяч своїх співробітників, коли відповідала на  запит. 
09:23
США підтвердили надання пакету військової допомоги Україні цього тижня
Державний департамент Сполучених Штатів цього тижня оголосить про новий пакет військової допомоги для України.
09:18
Британська розвідка: морські дрони стають все важливішим засобом протистояння з РФ на морі
Британська розвідка відзначає зростання ролі у російсько-українській війні морських дронів та допускає, що їх можуть використати проти найслабших точок у логістиці самої РФ морським шляхом. 
08:58
Блінкен і глава МЗС Болгарії обговорили безпекову допомогу Україні
Державний секретар США Ентоні Блінкен провів переговори з міністеркою закордонних справ Болгарії Марією Габріель.
08:19
У Пентагоні кажуть про "зелене світло" від Байдена щодо навчання українських пілотів на F-16
Президент США Джо Байден вже дав згоду на те, щоб союзники починали навчання українських пілотів на винищувачах F-16.
07:50
Західні посадовці розповіли CNN про "витверезливі" оцінки щодо контрнаступу України
На основі поточної ситуації на полі бою західні посадовці починають вважати малоймовірним великий успіх сил оборони України, який би серйозно змінив ситуацію.