26 вересня 2023

Статті
Сербія штовхає до війни: що стоїть за спробою розморозити бойові дії в Косові
Контртерористична операція на півночі Косова, заселеній етнічними сербами, стала найнебезпечнішим загостренням у цьому регіоні за останній час.
Як європейський досвід може допомогти реформі судової мапи України
Україна реформує систему місцевих судів на підставі адміністративно-територіальної реформи. Проте міжнародний досвід свідчить, що вагу мають й інші критерії.
Новини
23:49
Суд у Нью-Йорку підтвердив, що Трампа можуть судити за шахрайство
Суд у Нью-Йорку визнав, що колишній президент США Дональд Трамп міг скоїти шахрайство, пов’язане з перебільшенням своїх статків у фінансовій звітності з метою отримання більших і вигідніших кредитів.
23:27
виправленоГолова МЗС Білорусі "не може уявити" участь Мінська у війні проти України
Міністр закордонних справ Білорусі Сергєй Алєйник заявив, що не може уявити ситуацію, за якої його держава вступає у війну в Україні разом з російськими військами – проігнорувавши той факт, що Мінськ надав свою територію для вторгнення РФ у лютому 2022 року.
23:01
Польські ЗМІ: Єврокомісія представлятиме держави ЄС у СОТ щодо зернової суперечки
Європейська комісія у вівторок нібито ухвалила рішення про те, що представлятиме Польщу, Угорщину та Словаччину в зерновій суперечці у Світовій організації торгівлі.
22:42
У Єврокомісії попередили Twitter через поширення російської дезінформації
Віцепрезидентка Європейської комісії Вера Юрова у вівторок закликала технологічних гігантів, зокрема соцмережу Twitter (X) Ілона Маска, відповідальніше ставитись до боротьби з поширенням російської дезінформації.
22:19
відеоКанцлер Австрії запустив кампанію для підняття духу населення
Австрійський канцлер Карл Негаммер у вівторок оголосив про кампанію "Повір в Австрію", покликану створити позитивний настрій у кризові часи та посприяти рейтингам його Австрійської народної партії.
21:56
інфографікаОпитування: Антиукраїнська партія експрем’єра Словаччини лідирує, але втрачає підтримку
Партія Smer-SD колишнього прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо за лічені дні до парламентських виборів хоч і залишається лідером симпатій словаків, але все більше поступається "Прогресивній Словаччині".
21:31
Білий дім упевнений, що в Конгресі зберігається прихильність до підтримки України
Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр стверджує, що обидві партії Конгресу й далі підтримують Україну, яка понад 19 місяців протистоїть повномасштабному російському вторгненню.
21:14
Спікер парламенту Канади пішов у відставку після запрошення ветерана СС "Галичина"
Спікер нижньої палати канадського парламенту, Палати громад, Ентоні Рота, у вівторок оголосив про відставку з посади на тлі скандалу із запрошенням 98-річного ветерана дивізії СС "Галичина" Ярослава Гуньки на виступ Володимира Зеленського минулого тижня.
ДайджестВимоги США до України, Болгарія дає зламані ракети, "друг Путіна" втрачає лідерство: новини дня
21:04
Візит міністра оборони Німеччини до Естонії затьмарила суперечка щодо військової техніки
Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус у вівторок, 26 вересня, прибув з візитом до Естонії, однак його поїзка була затьмарена суперечкою щодо військової техніки на батьківщині.
20:57
Посол США: Інцидент у Косові був "скоординованим і ретельно підготовленим"
Посол Сполучених Штатів у частково визнаному Косові Джеффрі Говеньєр заявив, що американська сторона вважає напад на косовських поліцейських останніми вихідними спланованим і таким, що має на меті дестабілізувати регіон.
20:47
Прем'єрка Литви відреагувала на скандал із членством низки депутатів у Компартії
Прем'єр-міністерка Литви Інгріда Шимоніте прокоментувала інформацію про те, що деякі депутати Сейму приховали своє членство у Компартії СРСР у минулому і запропонувала їм визнати свою помилку.
20:46
Блінкен поговорив з Алієвим про ситуацію у Карабаху
Держсекретар США Ентоні Блінкен провів телефонну розмову із президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим з приводу ситуації у Нагірному Карабаху.
20:41
Голова Європарламенту закликала до змін у ЄС, аби підготуватись до вступу України
Президентка Європейського парламенту Роберта Метсола підтримує зміни в Європейському Союзі з тим, аби він підготувався до прийняття в майбутньому нових членів – насамперед України.
20:24
фотоСпікер парламенту Австрії на чолі делегації відвідав Україну
Голова Національної ради Австрії – нижньої палати парламенту – Вольфганг Соботка у вівторок здійснив візит на чолі невеликої делегації австрійських депутатів, а також провів переговори з прем’єр-міністром Денисом Шмигалем і президентом Володимиром Зеленським.
19:57
Україну треба запросити в НАТО на саміті у Вашингтоні – французький депутат
Депутат Національної асамблеї Франції Бенжамен Адад заявив, що Париж підтримує запрошення України в НАТО, він сподівається, що воно буде на саміті 2024 року у Вашингтоні.
19:56
У Молдові відбулась масштабна кібератака на сайти уряду та ЗМІ
Невідомі хакери увечері в понеділок атакували сайти деяких державних установ та незалежних засобів масової інформації Молдови.
19:36
Французький депутат розповів про "великий зсув" у ставленні Парижа до євроінтеграції України
Депутат Національної асамблеї Франції Бенжамен Адад пояснив, як і коли змінилось ставлення його країни до європейської інтеграції України.
19:33
BBC: Росія агітує в ООН за своє повернення до Ради з прав людини
Росія поширює серед держав-членів ООН позиційний документ із закликом підтримати її обрання до складу Ради з прав людини, звідки її вигнали у квітні 2022 року через повномасштабне вторгнення в Україну.
19:17
Син Байдена судиться з Джуліані через викрадення особистих даних
Гантер Байден, син президента США Джо Байдена, у вівторок подав цивільний позов проти колишнього адвоката Дональда Трампа Руді Джуліані, стверджуючи, що той намагався зламати його гаджети.
18:58
Проукраїнська партія Словаччини звинуватила Угорщину у втручанні у вибори за вказівкою РФ
Словацька партія "Демократи", заснована колишнім прем’єр-міністром країни Едуардом Гегером, звинуватила Угорщину в намаганні вплинути на результати парламентських виборів у Словаччині, що відбудуться в суботу, 30 вересня.
18:58
Німецька поліція проти стаціонарних пунктів пропуску на кордонах
Профспілка німецької поліції (GdP) у вівторок знову виступила проти встановлення стаціонарних пунктів пропуску на кордонах.
18:38
У Єврокомісії закликали готуватися до напливу біженців з Нагірного Карабаху
Єврокомісар з питань управління кризовими ситуаціями Янез Ленарчич закликав ЄС готуватися до ймовірного напливу біженців з Нагірного Карабаху.
18:38
ЄСПЛ визнав неправомірним вирок вчителю в Туреччині через скачування додатка-шифрувальника
Європейський суд із прав людини у вівторок постановив, що Туреччина порушила права вчителя Юкселя Ялчинкая, якого засудила за скачування додатку шифрування повідомлень ByLock, що нібито використовувався організаторами спроби перевороту 2016 року.
18:30
У Болгарії схвалили передачу Україні несправних ракет, які самі не здатні полагодити
Комітет з питань оборони Народних зборів на позачерговому засіданні прийняв пропозицію, щоб Болгарія відправила в Україну несправні зенітні керовані ракети типу 5В55Р(К) і боєприпаси для автоматичної стрілецької зброї калібру 5,56х45 мм, які більше не потрібні МВС.
18:16
фотоУ Швеції стались два вибухи – можливо, пов’язані з конфліктом між бандами
Шведська поліція вивчає обставини двох вибухів у житлових районах міст Хассельбі та Лінчепінг, які стались протягом доби на тлі зростання випадків насильства між злочинними бандами.
18:14
Норвегія надасть Україні ще понад $90 мільйонів допомоги
Норвегія виділить 1 мільярд крон (92 мільйони доларів) на гуманітарну допомогу Україні.
17:55
фотоУ Канаді вимагають відставки спікера парламенту за запрошення ветерана СС "Галичина"
Міністерка закордонних справ Канади Мелані Жолі у вівторок закликала спікера Палати громад Ендрю Роту подати у відставку через запрошення до парламенту на виступ Володимира Зеленського минулого тижня 98-річного Ярослава Гуньки, який раніше служив у дивізії СС "Галичина".
17:52
Шмигаль про зернову кризу: Лише одна держава проти українського плану імпорту
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль поінформував про підписання постанови, яка запроваджує механізм верифікації та узгодження чотирьох груп українського аграрного експорту для п'яти сусідніх країн.
17:47
Вибори у Словаччині: антиукраїнська партія вперше втратила лідерство в опитуванні
Словацька опозиційна партія Smer-SD на чолі з колишнім прем'єр-міністром Робертом Фіцо вперше не лідирує в опитуванні напередодні виборів.
17:26
Сербія вимагає від НАТО взяти на себе охорону правопорядку на півночі Косова
Президент Сербії Александар Вучич вимагає, щоб дислокована у Косові місія під проводом НАТО взяла на себе функції поліції на півночі країни після збройних сутичок.
17:25
фотоУ соцмережах поширюють фейк про затримання прем'єрки Естонії поліцейськими
Невідомі шахраї поширюють у Facebook рекламу з колажем, на якому прем’єр-міністерку Естонії Каю Каллас нібито затримує поліція – так вони намагаються виманити в користувачів гроші.
17:04
У Німеччині поліція провела рейди у справі про контрабанду мігрантів
Поліція Німеччини заявила, що виявила понад 100 громадян Сирії в квартирах та інших будівлях, які були обшукані під час рейду у справі про незаконне перевезення мігрантів.
17:02
У парламенті Естонії хочуть використовувати назву Кенігсберг замість Калінінграда
Комісія парламенту Естонії у закордонних справах запропонувала Товариству рідної мови розглянути можливість використання в естонській мові назви Кенігсберг замість Калінінграда.
16:48
Німеччина обіцяє відповісти на лист зі скаргами Мелоні
Уряд Німеччини обіцяє відповісти на лист прем'єр-міністерки Італії Джорджії Мелоні, у якому та скаржиться німецькому канцлеру Олафу Шольцу на фінансування благодійних організацій, які допомагають нелегальним мігрантам у її країні.
16:37
Прем'єр Албанії про події на півночі Косова: Сербія намагається розпалити новий конфлікт
Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, коментуючи нещодавні події на півночі Косова, заявив, що Сербія намагається розпалити новий збройний конфлікт.
16:36
Зернова криза: Вишеградська група хоче, щоб Україна відкликала скаргу до СОТ
Міністри сільського господарства країн Вишеградської групи, до якої входять Польща, Чехія, Угорщина та Словаччина, заявили, що відкликання Україною скарги до Світової організації торгівлі (СОТ) щодо зернового ембарго покращить атмосферу у взаємних відносинах.
16:10
США виділять $11,5 млн на допомогу вірменам із Нагірного Карабаху
Уряд США виділить 11,5 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу вірменам, які переїхали з Нагірного Карабаху.
16:07
Речник Путіна представив своє визначення європейських цінностей
Речник Кремля Дмитрій Пєсков, критикуючи "заперечення Молдовою всього російського" у своєму прагненні до ЄС, заявив, що Росія і є європейською цінністю.
15:49
Співробітник музею в Мюнхені замінив кілька картин на підробки, виставивши оригінали на аукціон
У Німеччині співробітник музею в місті Мюнхен зізнався в тому, що замінив кілька картин з фондосховища на підробки і виставив оригінали на аукціон.
15:43
У Швейцарії схвалили продаж Німеччині 25 Leopard 2 з умовою не передавати їх Україні
Швейцарський парламент дозволив армії списати 25 танків Leopard 2 за умови, що танки будуть продані назад німецькому виробнику.
15:39
В Іспанії почалася перша спроба сформувати уряд
В Іспанії правоцентристська Народна партія на чолі з Альберто Нуньєсом Фейхоо розпочала спробу сформувати уряд через два місяці після дострокових парламентських виборів.
15:09
Президент Латвії заявив про готовність закрити кордон з РФ та Білоруссю
Латвія готова вжити необхідних заходів, включно із закриттям кордонів із Росією та Білоруссю, у разі ймовірних гібридних атак.
15:08
У партії Шольца пояснили, що може завадити вступу України в ЄС раніше 2029 року
Головна кандидатка Соціал-демократичної партії Німеччини (СДПН) на європейських виборах Катаріна Барлі не очікує вступу України до ЄС під час наступної виборчої каденції Європарламенту до 2029 року, якщо Євросоюз не зміниться.
15:01
ексклюзивСтефанішина: Україна добилася деполітизації зернового питання
Виконання запропонованої Україною дорожньої карти дозволить повернутися до умов вільної торгівлі з країнами, що вводили обмеження проти українського агроекспорту.
14:53
Румунія планує придбати 32 винищувачі F-35 за $6,5 млрд
Румунія планує придбати 32 винищувачі останнього покоління F-35 у американського виробника Lockheed Martin за 6,5 млрд доларів.
14:48
Польща розпочала перевірки транспорту біля кордону зі Словаччиною
Прикордонна служба Польщі запровадила постійні та спеціальні перевірки автобусів та інших транспортних засобів, які можуть перевозити нелегальних мігрантів на польсько-словацькому кордоні.
14:45
Британія звинувачує ексменеджера німецької компанії у шпигунстві для Росії
У Великій Британії слідчі звинувачують колишнього члена правління німецької компанії Wirecard Яна Марсалека у фінансуванні та керівництві агентурною мережею РФ в країні.
14:28
Ердоган обіцяє підтримку вступу Швеції в НАТО, якщо США дотримають обіцянки щодо F-16
Парламент Туреччини виконає свою обіцянку ратифікувати заявку Швеції на вступ до НАТО, якщо адміністрація президента США Джо Байдена відкриє шлях до продажу винищувачів F-16 Анкарі.
14:27
Німеччина встановить стаціонарні пункти пропуску на кордонах
Німецька влада збирається встановити стаціонарні пропускні пункти з метою боротьби з контрабандою людей на своїх кордонах.
13:56
Іспанські ВПС провели навчання в небі Естонії
У вівторок пілоти Військово-повітряних сил (ВПС) Іспанії здійснили тренувальні польоти в повітряному просторі Естонії.
13:53
У Дуди кажуть, що в оточенні Зеленського є особи, які дають йому погані поради
Керівник офісу з питань міжнародної політики в адміністрації польського президента Марчин Пшидач заявив, що виступ президента Володимира Зеленського в ООН викликав критичну реакцію не лише Польщі, а й інших держав.
Аналітика короткоЧим небезпечне для Сербії загострення конфлікту на півночі Косова
13:27
В Румунії відреагували на атаку РФ дронами на кордоні з Україною
Міністерство оборони Румунії засудило російську атаку дронами на припортову інфраструктуру Одеської області, зокрема на поромну переправу через Дунай між українською Орлівкою та румунською Ісакчею.
13:26
Грузія припинила реекспорт авто з ЄС у Росію та Білорусь
У Грузії набула чинності заборона на експорт та реекспорт автомобілів з країн ЄС до Росії та Білорусі. 
13:19
фотоВ Італії судитимуть чеського митця, який голим видерся на ренесансну статую у Флоренції 
Чеський митець Вацлав Пішвейц постане перед судом у Флоренції за те, що заліз голим на вершину відомої ренесансної скульптури Геракла і Какоса в центрі міста.
12:59
США і Болгарія співпрацюватимуть у протидії дезінформації
Сполучені Штати і Болгарія домовилися посилити співпрацю для протидії іноземним операціям маніпуляції інформацією. 
12:53
Низка депутатів Сейму Литви приховала своє членство в компартії
У Сеймі Литви наразі працюють 20 колишніх членів Комуністичної партії Радянського Союзу (КПРС), і тільки двоє з них вказали про це в анкетах.
12:49
В Естонії підтримали продовження тимчасового захисту для біженців з України
Комісія естонського парламенту у справах Європейського Союзу у вівторок підтримала позицію Естонії для засідання Ради ЄС з питань юстиції та внутрішніх питань, згідно з якою країна підтримує продовження тимчасового захисту українцям до березня 2025 року.
12:38
фотоДо Вірменії прибули понад 13 тисяч біженців з Карабаху, багато інших в дорозі
Понад 13,5 тисячі людей прибули з Нагірного Карабаху до Вірменії відтоді, як місцеве населення отримало можливість виїздити з регіону після операції Азербайджану.
12:20
В Угорщині на 5 років засудили українського капітана судна, в аварії з яким загинули 28 людей
Угорський суд ув'язнив на п'ять років українського капітана круїзного лайнера, який зіткнувся з невеликим туристичним катером на річці Дунай у Будапешті, в результаті чого загинули 28 людей.
12:12
ДослідженняЄвропейські судна постачають нафту з РФ попри перевищення цінових обмежень
Росія все ще покладається на європейське судноплавство для транспортування своєї нафти, навіть незважаючи на те, що її поставки перевищують цінові обмеження, встановлені країнам G7.
12:08
Вибух на складі пального у Карабаху: загинули 20 осіб, постраждали близько 300
Внаслідок потужного вибуху на складі пального у Карабаху загинули 20 осіб, постраждали майже 300.
11:38
фотоПоліція Латвії штрафуватиме за наліпки "Я русский!" на авто
Латвійська поліція назвала неприпустимим розміщення провокаційних написів російською мовою на автомобілях.
11:36
ЗМІ: Польські експерти дійшли висновку, що у Пшеводуві впала ракета української ППО
Польські експерти, залучені до розслідування падіння ракети, яка вбила двох людей у прикордонному селі Пшеводув у листопаді 2022 року, вважають, що ракета була випущена силами української ППО.
11:07
Кулеба про відносини з Польщею: Ми не налаштовані на конфлікт
Україна прагне конструктивних у взаємин із Польщею, зокрема розв'язання питання експорту зерна до країни.
10:57
фотоПрем'єр Косова звинуватив Сербію в озброєнні групи, що вбила поліцейського
Прем’єр частково визнаного Косова Альбін Курті заявив, що вилучений в озброєної групи арсенал під час операції у селі Баньска свідчить про пряму підтримку цих бойовиків з боку Сербії.
10:43
Україна розраховує на підтримку Франції у забезпеченні ядерної безпеки
Міністр енергетики України Герман Галущенко зустрівся з генеральним адміністратором Комісії з атомної енергії Франції Франсуа Жаком у межах 67-ї Генеральної конференції МАГАТЕ у Відні.
10:24
США офіційно підтвердили, що передали Києву перелік "пріоритетних реформ"
Сполучені Штати офіційно підтвердили, що надіслали на розгляд Києва та міжнародних донорів перелік "пріоритетних реформ", про що спершу повідомила "Українська правда" з посиланням на свої джерела. 
10:07
відеоУ Румунії стали свідками нової атаки РФ дронами на кордоні з Україною
Мешканці румунського міста Ісакча повіту Тульча стали свідками нової російської атаки дронами паромної переправи через Дунай між українською Орлівкою та їхнім містом.
09:45
Президентка Європарламенту: Україна могла б отримати деякі переваги членства ще до його набуття
Президентка Європарламенту Роберта Метсола припускає, що ЄС міг би запропонувати Україні деякі переваги, які дає членство у ЄС, ще до того, як це формально відбудеться. 
09:27
Держдеп про безпеку Вірменії: РФ показала, що на неї не можна покластися
Державний департамент США закликав Азербайджан і Вірменію зберігати режим припинення вогню, утриматися від подальших бойових дій, забезпечити гуманітарні потреби населення Карабаху та досягти довготривалої мирної угоди.
09:07
Британська розвідка розповіла, що змінили останні атаки для Чорноморського флоту РФ
Після останньої серії успішних українських ударів російський Чорноморський флот, вочевидь, не зможе мати в акваторії Чорного моря такий контроль, як раніше, а його судна будуть менш безпечно почуватися у портах.
08:45
У Сенаті США вагаються, чи включати нову допомогу для України у проєкт для запобігання шатдауну
У Сенаті США тривають дискусії про те, чи включати кошти на допомогу Україні до проєкту про додаткове фінансування, який потрібно схвалити цього тижня для збереження функціонування уряду після кінця вересня.
08:43
Макрон відкинув заклик Папи проявляти більше милосердя до мігрантів
Президент Франції Емманюель Макрон прокоментував прохання Папи Римського Франциска до європейських лідерів не ставитися до прибулих на італійський острів Лампедуза нелегалів як до загарбників.
08:21
Держдеп: Попри вплив шатдауну військова підтримка України продовжиться
Державний департамент США закликав Конгрес проголосувати бюджет та уникнути шатдауну – тимчасового призупинення роботи уряду.
07:49
ЗМІ: Білий дім надіслав перелік реформ, які чекають від України для продовження допомоги
З Білого дому надіслали Києву і партнерам у Координаційній платформі донорів лист з переліком реформ, які Україна має виконати для продовження надання їй допомоги.
07:19
фотоУ Карабаху вибух на складі пального: понад 200 постраждалих
На території Нагірного Карабаху ввечері у понеділок стався потужний вибух на складі пального, внаслідок чого постраждали понад 200 осіб.