30 березня 2023

Статті
Боснія за кілька кроків від розвалу: як розпалюють ще один гарячий конфлікт біля кордонів ЄС
Стараннями РФ та її союзників Боснія і Герцеговина має усі шанси знову стати гарячою точкою на мапі Балкан. Чи зможе Захід зупинити цей план?
Шотландія шукає ідентичність: чого чекати від першого мусульманина на чолі уряду країни
Цікаво буде спостерігати, як глава уряду Шотландії пакистанського походження буде взаємодіяти з прем’єр-міністром Британії індійського походження. 
Колонки
Регіональна політика та вимоги ЄС: що потрібно зробити Україні
За параметром "регіональна політика" Україна отримала 2 бали з 5. А відповідно, нам потрібні доопрацювання за кількома напрямками.
Новини
23:01
фотоУ Цюриху всі поліцейські велосипеди обладнають маячками й сиренами
Поліція швейцарського кантону Цюрих після року тестування вирішила обладнати всі електровелосипеди, які використовують поліцейські, проблисковими маячками й сиренами.
22:42
На Західних Балканах створили об’єднання для зближення з ЄС, але без участі Сербії
Країни Західних Балкан за винятком Сербії в середу оголосили про створення нової платформи – "Західнобалканської четвірки", мета якої полягає у повному узгодженні країн-учасниць зі спільною зовнішньою політикою і політикою безпеки ЄС.
22:17
Суд ООН частково задовольнив позов Ірану проти США у справі про конфісковані активи
Міжнародний суд ООН у четвер постановив, що Сполучені Штати незаконно дозволили заморозити активи деяких компаній із Ірану, й зобов'язав Вашингтон узгодити з Тегераном компенсацію за шкоду, завдану цими діями.
21:56
Парламент Австрії підтримав спрощене працевлаштування біженців з України
Національна рада Австрії в четвер підтримала оновлення правил працевлаштування для біженців з України, зокрема стосовно знання німецької мови та перевірок.
21:38
Проти колишнього топ-чиновника Єврокомісії почали розслідування через сумнівні польоти в Катар
Європейське управління з питань запобігання зловживанням та шахрайству (OLAF) розпочало розслідування щодо вже колишнього генерального директора транспортного департаменту Європейської комісії Генріка Хололея у зв’язку з його безкоштовними перельотами до Катару.
21:20
У Данії визнали, що не мають достатньо ресурсів для виконання зобов’язань перед НАТО
Командувач сухопутних сил Данії генерал-майор Арпе Нільсен визнав серйозні недоліки в здатності країни захищати свою територію і виконувати зобов'язання перед Північноатлантичним Альянсом попри наміри збільшити витрати на оборону.
ДайджестГелікоптери з Македонії, Росія хоче зброю з КНДР, американців закликали їхати з РФ: новини дня
20:55
Українці завершили навчання на ЗРК Patriot у США – Пентагон
Група із 65 українських солдатів завершила навчання на системах протиповітряної оборони Patriot на базі Форт-Сіллі у штаті Оклахома й вирушила до Європи для взаємодії з побратимами, які проходять навчання в Європі.
20:35
Росія хоче отримати в КНДР зброю в обмін на продовольство – Білий дім
Координатор зі стратегічних комунікацій Ради національної безпеки США Джон Кірбі в четвер заявив, що Російська Федерація прагне отримати запаси боєприпасів у Північної Кореї, ймовірно, пропонуючи натомість продовольство.
20:17
Міністр оборони Греції відвідає Туреччину на тлі поліпшення відносин між країнами
Міністр оборони Греції Нікос Панагіотопулос у четвер оголосив, що наступного тижня відвідає Туреччину в межах зусиль, спрямованих на послаблення напруженості між двома країнами-членами НАТО.
20:14
Аеропорт Вільнюса зробить туалети платними, щоб обмежити доступ "антисоціальних елементів"
В аеропорту Вільнюса зроблять платними частину вбиралень, щоб вирішити проблему з "антисоціальними елементами", які зловживають ними. 
19:53
Блінкен після арешту журналіста WSJ закликав усіх американців виїхати з Росії
Державний секретар США Ентоні Блінкен засудив арешт у Росії журналіста видання The Wall Street Journal Евана Гершковича й закликав американців, що перебувають у РФ, якнайшвидше виїхати.
19:43
Верховний суд Естонії відхилив усі скарги щодо результатів виборів 
Верховний суд Естонії завершив розгляд та відхилив усі скарги, подані у зв’язку з парламентськими виборами, що дозволяє поставити крапку у затвердженні результатів волевиявлення.
19:35
45 країн ОБСЄ ініціювали розслідування щодо викрадення Росією українських дітей – Кулеба
Сорок п’ять держав-членів Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) ініціювали використання так званого Московського механізму для розслідування депортації дітей з окупованих Росією територій України.
19:17
США запровадили санкції проти громадянина Словаччини, який хотів передати Росії зброю з КНДР
Управління з контролю за іноземними активами міністерства фінансів США в четвер запровадило санкції проти громадянина Словаччини Ашота Мкртичева, якого звинуватило у спробі налагодити постачання зброї з Північної Кореї до Росії.
Аналітика короткоЧи зможе Захід зупинити спроби РФ “запалити” Боснію
18:59
В Іспанії затримали кліматичних активістів, які облили будівлю парламенту червоною фарбою
У Мадриді затримали майже десяток кліматичних активістів, які в рамках акції протесту облили будівлю парламенту червоною фарбою.
18:57
Кожен десятий житель Франції є іммігрантом – дослідження
У Франції станом на 2021 рік сім мільйонів жителів, або понад десять відсотків усього населення, мали мігрантське походження.
18:35
Польський Сенат одностайно засудив викрадення Росією українських дітей
Усі дев’яносто членів Сенату – верхньої палати парламенту Польщі – в четвер проголосували за резолюцію із засудженням масової депортації дітей на окупованих Росією територіях.
18:23
У Швеції вже не переконані, що вступлять у НАТО до липневого саміту
Міністр закордонних справ Швеції Тобіас Більстрьом у четвер пом’якшив очікування щодо членства країни в Північноатлантичному Альянсі, заявивши, що "сподівається" на ухвалення відповідних рішень до липневого саміту НАТО.
18:20
Німеччина відзвітувала про чергову передану Україні допомогу включно з Leopard 2 i Marder
В уряді Німеччини повідомили про останню партію переданої Україні військової допомоги, включно з танками Leopard 2 і БМП Marder.
18:07
Туреччина не підтримує спекуляцій РФ щодо термінів продовження "зернової угоди" – посол
Усі сторони Чорноморської зернової ініціативи, окрім Росії, погоджуються з тим, що вона була продовжена саме на 120 днів – а не 60, як про це каже російська сторона.
17:59
Держсекретар США і глава МЗС України зустрінуться на полях міністерської зустрічі НАТО
Державний секретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба планують двосторонню зустріч на полях зустрічі міністрів країн-членів НАТО у Брюсселі. 
17:48
Уряд Північної Македонії офіційно схвалив передання Україні бойових гелікоптерів
Македонський уряд у середу ввечері ухвалив рішення передати Україні певну кількість бойових гелікоптерів, що раніше анонсувала міністерка оборони Слав’янка Петровська.
17:17
Усі парламентські партії Австрії засудили бойкот виступу Зеленського ультраправими
Усі парламентські партії Австрії засудили рішення ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) бойкотувати виступ президента України Володимира Зеленського в четвер, а також поширювати проросійську пропаганду.
17:16
Молдова вчергове продовжила на 2 місяці надзвичайну ситуацію через війну в Україні
Парламент Молдови вчергове продовжив на 60 днів режим надзвичайної ситуації в країні у зв’язку з війною в Україні.
16:57
виправлено 17:03Польща скерує майже 60 млн євро компенсацій фермерам через зерно з України
Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у четвер заявив про домовленість із Європейською комісією про компенсацію для польських фермерів через збитки, які їм завдає безмитний експорт зерна з України.
16:46
Макрон презентував план національної економії води на тлі зміни клімату
Президент Франції Еммануель Макрон презентував національний план економного використання води, щоби зменшити ризики її дефіциту у спекотну пору року після вкрай посушливої зими.
16:44
Європарламент підтримав нові правила рівності оплати праці чоловіків і жінок
Європейський парламент у четвер проголосував за нові правила для подолання гендерного розриву в оплаті праці – роботодавців змушуватимуть розкривати заробітні плати чоловіків і жінок, що працюють у них.
16:25
Чеська ініціатива відправила Україні 15 протидронних систем
Ініціатива "Подарунок для Путіна" (Dárek pro Putina) в четвер повідомила про відправлення 15 мобільних систем протиповітряної оборони MR-2 Viktor, які профінансували спільнокоштом.
16:13
У США пояснили підтримку "гібридного трибуналу" для РФ, проти якого виступає Україна
Речниця Державного департаменту США Андреа Калан стверджує, що так званий гібридний трибунал щодо російського злочину агресії є найбільш ефективним і легітимним засобом притягнення РФ до відповідальності.
16:01
У Німеччині відкрилося перше закордонне представництво Українського інституту
Перше закордонне представництво Українського інституту, метою якого є популяризація української культури, відкрили у Німеччині.
15:16
Британці вперше за 30 років більше довіряють парламенту ЄС, ніж власному - опитування
Британці більше довіряють Європарламенту, аніж Вестмністеру, що є зміною тенденції вперше за понад тридцять років.
14:58
Розвідка Фінляндії: шпигунські операції РФ послабли після видворення шпигунів і обмеження на візи
Висилка російських розвідників і відмови у видачі віз суттєво послабили розвідувальні операції Москви у Фінляндії за останній рік.
14:36
Санду: Росія хоче використати Молдову проти України так само, як використовує Білорусь
Президентка Молдови Мая Санду заявила, що Росія хоче використати її країну проти України так само, як вона використовує Білорусь.
14:35
Латвія дає росіянам додатковий час для мовного іспиту, що є умовою для посвідки на проживання
Сейм Латвії схвалив у першому читанні зміни до закону про імміграцію, які надають громадянам Росії з тимчасовими посвідками на проживання додатковий термін для підготовки до іспиту з державної мови, що є необхідною умовою для отримання постійної посвідки.
13:56
У Єврокомісії відреагували на плани Польщі обмежити ввезення українського зерна
Європейська комісія має намір продовжити дію так званих шляхів солідарності для імпорту зерна з України, але враховуватиме застереження країн, фермери яких відчули негативний вплив такого рішення.
13:42
Глави МЗС країн східного флангу НАТО обговорять у Польщі війну та підтримку України
Міністри закордонних справ дев’яти країн східного флангу НАТО зустрінуться у Лодзі 30-31 березня, де обговорять російську агресію проти України.
13:15
Raiffeisen планує продаж або відокремлення російського бізнесу
Банківська група Raiffeisen Bank International (RBI) після тиску австрійських інвесторів і Європейського центробанку заявила, що буде займатися можливим продажем або відокремленням свого російського бізнесу.
13:06
Роль Китаю щодо війни в Україні буде важлива для відносин з ЄС - президентка Єврокомісії
Китай має відігравати певну роль у досягненні "справедливого миру" в Україні, і його роль у конфлікті буде життєво важливою для формування відносин з Європейським Союзом.
Аналітика короткоЯк син мігрантів з Пакистану очолив Шотландію і до чого це може призвести
12:55
Франція сподівається, що Фінляндія і Швеція будуть повноправними членами НАТО на саміті влітку
Глава МЗС Франції Катрін Колонна заявила у четвер, що сподівається на швидку ратифікацію заявок Швеції та Фінляндії на вступ до НАТО.
12:30
Євростат підрахував середню вартість години роботи в ЄС і єврозоні в 2022 році
В 2022 році середня вартість години роботи в Євросоюзі перевищила відмітку у 30 євро. 
12:23
В Естонії держава виплачуватиме призовникам компенсацію на покриття відсотків за іпотеку
З квітня 2023 року влада Естонії виплачуватиме призовникам компенсацію на покриття відсотків за житлові кредити.
12:13
фотоНорвегія подарує Україні 12 дизель-поїздів 
Норвегія має намір подарувати Україні 12 дизель-поїздів, про які попросив Київ.
11:51
Словенія спростила умови для найму іноземних працівників
Парламент Словенії прийняв два законопроєкти, які спрощують для роботодавців процедури найму працівників з країн з-за меж ЄС, а для громадян третіх країн полегшують бюрократичну тяганину.
11:39
У Швейцарії чотирьох банкірів засудили за допомогу з мільйонами Путіна
Окружний суд Цюриха визнав винними у недбалості при проведенні фінансових операцій чотирьох банкірів, які допомогли близькому другу президента Росії Владіміра Путіна перерахувати мільйони франків через швейцарські банківські рахунки.
11:24
Посол РФ пояснив, чому Москва включила Угорщину в список недружніх країн
Росія внесла Угорщину до списку так званих недружніх країн через приєднання до європейських санкцій.
11:21
Близько половини винищувачів F-35 Пентагону є придатними для виконання місій
Тільки близько половини парку винищувачів F-35 на озброєнні армії США вважаються придатними для виконання своїх місій, що значно нижче за цільовий показник у 65%.
10:40
Зеленський у парламенті Австрії: не можна залишатись морально нейтральним проти зла
Президент Володимир Зеленський у четвер під час звернення до парламентарів Австрії, яка є військово нейтральною державою, наголосив на неможливості дотримуватись морально нейтральної позиції проти зла.
10:37
"Поганий жарт": глава МЗС виступив проти головування Росії в Радбезі ООН з 1 квітня
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба виступав проти головування Росії в Раді безпеки ООН з квітня.
10:32
Ультраправі депутати організували протест під час виступу Зеленського у парламенті Австрії
З початком виступу президента України у парламенті Австрії депутати ультраправої Австрійської партії свободи (FPÖ) залишили зал засідань.
10:28
Німеччина затвердила план імміграційної реформи для подолання дефіциту робочої сили
Уряд Німеччини затвердив проєкт реформ щодо імміграції, професійної підготовки та заохочення імміграції з країн Західних Балкан, що є спробою вирішити проблему нестачі робочої сили в найбільшій економіці Європи.
09:59
Суд у Швеції засудив жінку, яка під час перебування у Сирії публікувала фото відрубаних голів
Суд у Швеції засудив жінку з Гетеборга,  яка перебувала в Сирії в епоху панування там терористичної "Ісламської держави" і публікувала звідти фото з відрубаними головами, до трьох місяців в'язниці.
09:44
Азербайджан взяв під контроль дорогу між Нагірним Карабахом і Вірменією, де розміщені військові РФ
Міністерство оборони Азербайджану оголосило, що збройні сили країни взяли під контроль Лачинську дорогу - основну транспортну артерію між Вірменією і Нагірним Карабахом.
09:33
Блінкен: лідер Республіки Сербської Додік пішов шляхом Путіна
Держсекретар США Ентоні Блінкен вважає, що президент Республіки Сербської Мілорад Додік пішов авторитарним шляхом російського лідера Владіміра Путіна. 
09:00
Росія не зможе призвати 400 тисяч "добровольців", буде примус до армії - розвідка Британії
Розвідка Британії вважає, що Росія не зможе залучити до армії ще 400 тисяч людей добровільно, як вона це задекларувала.
08:54
Туреччина у четвер планує схвалити членство Фінляндії в НАТО
Парламент Туреччини у четвер має проголосувати за ратифікацію заявки Фінляндії на вступ до Північноатлантичного альянсу.
08:41
Кількість українських дітей у школах Німеччини сягнула майже 210 тисяч
Кількість українських учнів, які зареєстровані у німецьких школах, досягла майже 210 тисяч.
08:22
У Франції судитимуть жінку, як у соцмережі назвала Макрона "шматком бруду"
У Франції постане перед судом жінка, яка у своєму пості на Facebook назвала президента Еммануеля Макрона "шматком бруду".
07:55
Путін може відвідати Туреччину в квітні - Ердоган
Президент Росії Владімір Путін може відвідати Туреччину 27 квітня для відкриття атомної електростанції "Аккую", яку будував "Росатом".
07:37
З 31 березня українці зможуть оформлювати паспорти у Берліні поза посольством
У Берліні в п’ятницю у тестовому режимі запрацює центр з оформлення документів, де українці, які перебувають за кордоном, зможуть оформити паспорти. 
07:18
Прем'єри Словенії та Хорватії планують спільний візит до України
Прем'єр-міністр Словенії Роберт Голоб і прем'єр-міністр Хорватії Андрій Пленкович можуть разом відвідати Київ найближчим часом.