Інфляція у Франції в червні несподівано сповільнилася до мінімуму за 4,5 роки

Четвер, 10 липня 2014, 10:18

Споживчі ціни у Франції, гармонізовані зі стандартами Європейського Союзу, в червні 2014 року виросли на 0,6% в річному вираженні, свідчать дані Національного статистичного управління Insee.

Про це в четвер, 10 липня, повідомив Інтерфакс.

Червнева інфляція виявилася найслабшою з листопада 2009 року. Аналітики, опитані агенцією Bloomberg, в середньому прогнозували її збереження в минулому місяці на травневому рівні 0,8%.

Щодо попереднього місяця споживчі ціни у Франції в червні не змінювалися третій місяць поспіль, хоча очікувалося їхнє підвищення на 0,1%.

Слабкість інфляції в єврозоні турбує експертів, що попереджають про збереження ризику дефляції. Однак Європейський центральний банк (ЄЦБ) вважає, що дефляційний тиск в регіоні наразі відсутній.

Індекс споживчих цін, розрахований за французькими стандартами, збільшився минулого місяця на 0,5% в річному обчисленні (у травні - 0,7%) і не змінився стосовно травня. Експерти в середньому прогнозували зростання першого показника на 0,7%, другого - на 0,2%.

Ціни на продукти харчування у Франції знизилися в червні на 0,2% порівняно з попереднім місяцем, в тому числі на свіжі фрукти та овочі - на 0,8%. Одяг і взуття подешевшали на 1,5%. При цьому паливо та електроенергія знизилися в ціні на 0,1%, товари медичного призначення - на 0,3%, транспортні послуги зросли в ціні на 0,8%.

За оцінками Єврокомісії, інфляція у Франції в 2014 році залишиться на рівні 1%, як і в 2013 році, а в 2015 році прискориться лише до 1,1%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: