Відкладення початку дії ЗВТ з ЄС захистить українську економіку від шоків - віце-президент ЄК

Субота, 13 вересня 2014, 10:59

Відкладання дії режиму вільної торговлі з ЄС не означає відмову України від євроінтеграції, а лише є спробою захистити національну економіку від надпотужних шоків. 

Про це під час панельної дискусії на форумі Yalta European Strategy заявив депутат Європейського парламенту від Європейської народної партії, колишній прем'єр-міністр Латвії Валдіс Домбровскіс. Нагадаємо, на цьому тижні він був призначений віце-президентом Єврокомісії з питань єврозони та соціального діалогу, однак вступить на цю посаду в листопаді.

Він заявив, що повністю погоджується із заявою українського прем'єр-міністра Арсенія Яценюка про те, що уряд планує імплементувати всі необхідні для дії Асоціації з ЄС процедури, не чекаючи закінчення перехідного періоду у 2016 році.

"Я вітаю такі заяви, вони свідчать, що Україна не відмовляється від Асоціації, як кажуть деякі. Відкладання (дії режиму вільної торгівлі України та ЄС - Європравда) - це питання не експорту, а імпорту. Воно не має відношення до ходу євроінтеграції", - заявив євродепутат.

За його словами, такий крок врятує Україну від надпотужних шоків.

"Як ліберал, я за шокові заходи. Однак нинішній стан української економіки такий, що економічні шоки, які очікуються в ряді галузей, наприклад - у машинобудуванні, будуть непосильними для країни. Тому таке рішення є доцільним", - резюмує Валдіс Домбровскіс.

Нагадаємо, 12 вересня ЄС заявив, що продовжить односторонні преференції для України до 31 грудня наступного року.

Таким чином, це означає, що Угода про асоціацію в частині зони вільної торгівлі не буде застосовуватися протягом першого року після набуття чинності документом.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: