Радован Караджич подав апеляцію на остаточний вирок суду в Гаазі

Четвер, 28 березня 2019, 18:08

Колишній лідер боснійських сербів Радован Караджич подав апеляцію до Міжнародного суду ООН на вирок, який полягає у довічному ув’язненні за злочини проти людства.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання Vecernje Novosti.

Відповідно до статуту Міжнародного залишкового механізму ООН для кримінальних трибуналів, наступника Гаазького трибуналу, право апеляції на остаточне рішення не передбачене.

Однак адвокат Караджича Петер Робінсон при подачі апеляції заявив про необхідність щонайменше провести дебати з приводу вироку.

За його словами, судді неналежним чином обґрунтували збільшення вироку Караджичу і не враховували політику щодо криміналу у колишній Югославії.

Засуджений на 40 років Караджич скаржиться на "умови 19 століття" у вязниці

Робінсон також стверджує, що більшість суддів порушили права людини, коли виносили вирок про довічне ув’язнення Караджичу.

20 березня Міжнародний залишковий механізм ООН для кримінальних трибуналів збільшив термін ув’язнення колишньому лідеру боснійських сербів Радовану Караджичу від 40 років позбавлення волі до довічного ув’язнення.

Суд визнав, що попередній 40-річний вирок Караджичу був занадто м'яким, зважаючи на масштаб і "систематичну жорстокість" злочинів.  

Радован Караджич був лідером сербських сепаратистів, що жили у Боснії та Герцеговині. У 1992-1996 роках він очолював Республіку Сербську, що заявила про незалежність від Боснії. 

Після Дейтонських угод 1996 року Караджич був змушений піти у відставку та 13 років перебував у розшуку.

Його було заарештовано у 2008 році у Белграді, де він жив під ім’ям Драгана Дабича та займався медичною практикою. У жовтні 2009 року Міжнародний кримінальний суд у справах колишньої Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті.

Читайте детальніше у статті: "Гаазький вирок Радовану Караджичу: кілька уроків для України".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: