Топ-кандидат у прем'єри Фінляндії обіцяє підвищити податки

Четвер, 11 квітня 2019, 14:37

Фінські соціал-демократи, які можуть повернутися до влади вперше за 20 років після виборів 14 квітня, планують підвищити податки для фінансування щедрої соціальної системи країни, яка намагається впоратися зі швидким старінням населення.

Про це передає "Європейська правда" з посиланням на Reuters.

"Нам потрібно зміцнити добробут нашого суспільства - і це потребує грошей", - сказав голова соціал-демократів Антті Рінне.

Він сказав, що підвищення податків також допоможе боротися з нерівністю у фінському суспільстві. "Нам потрібно розширити нашу податкову базу, і нам потрібно її посилити. Це велика зміна політики у Фінляндії, якщо ми це зробимо", - сказав Рінне.

Поточна політика правоцентристських урядів завдала шкоди доходам найменш привілейованих груп, таких як пенсіонери, сім'ї з дітьми, студенти та безробітні, сказав Рінне.

Експеримент у Фінляндії: отримувачі базового доходу відчувають менше стресу

Уряду прем'єр-міністра Юхи Сіпіля довелося йти на жорстку економію та скорочення допомоги по безробіттю, заморожування пенсій і скорочення виплат на свята у державному секторі, що зробило його уряд вкрай непопулярним.

"Ми можемо зібрати понад 1,5 млрд євро більше податків, але не через податки на прибуток", - сказав він.

Опитування, проведене податковим органом у 2017 році, показало, що 79% фінів були задоволені своїми податками, що на 10% більше від аналогічного опитування, проведеного на чотири роки раніше.

Однією з передвиборчих обіцянок Рінне стало збільшення всіх державних пенсій, менших за 1400 євро на місяць, на 100 євро. Ця реформа вартістю 700 мільйонів євро допоможе "понад 55 тисячам пенсіонерів уникнути бідності", сказав він.

Останнє опитування, опубліковане фінським громадським телеканалом YLE, показало минулого тижня, що головна опозиційна Соціал-демократична партія має всі шанси виграти вибори з рейтингом 20,1%.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: