Польща: 10 країн відзначили 15-ту річницю членства в ЄС на тлі протестів

фото
Четвер, 2 травня 2019, 11:14

Польща та інші країни ЄС у середу відзначили 15-ту річницю свого членства в Європейському союзі самітом лідерів у Варшаві на тлі протестів крайніх правих критиків блоку.

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на агентство Associated Press.

1 травня 2004 року, крім Польщі, членами ЄС стали Кіпр, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Мальта, Словаччина і Словенія. Приєднання 10 країн стало найбільшим розширенням в історії ЄС.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький прийняв глав урядів і чиновників з 10 країн в Королівському замку у Варшаві. Також на зустрічі були присутні лідери з Болгарії, Румунії та Хорватії - ці держави пізніше приєдналися до ЄС.

Тим часом сотні ультраправих критиків ЄС протестували біля місця проведення саміту. Потім вони пішли до місії ЄС, вигукуючи гасла проти "диктату Берліна і Брюсселя".

 
Фото: АР
 
Фото: АР

Їхній легальний марш намагалися зупинити проєвропейські противники, але тих відтіснила поліція.

 
Фото: АР

Президент Анджей Дуда, виступаючи на мітингу в центральному місті Пулави, заявив, що "Європа - це ми, Європейський союз - це ми", і закликав поляків голосувати на виборах до Європейського парламенту, які відбудуться в Польщі 26 травня.

Нагадаємо, за результатами соцопитувань рекордна кількість поляків позитивно оцінює членство своєї країни у Європейському Союзі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: