МЗС вказало на зв'язок між слідством щодо MH17 та справою проти РФ у Гаазі

Середа, 19 червня 2019, 17:16

Кримінальне переслідування підозрюваних у збитті малайзійського "Боїнга" нерозривно пов’язане зі справою України проти Росії у Міжнародному суді ООН, в якому Україна звинувачує РФ у порушенні Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Про це йдеться у коментарі МЗС України щодо оприлюднених у середу результатів розслідування збиття літака Малайзійських авіаліній МН17, який є у розпорядженні "Європейської правди".

У МЗС підкреслили: презентовані результати мають ключове значення, адже дають остаточну відповідь на питання, звідки смертоносна зброя потрапила на територію України і хто організував цю операцію.

Міжнародне слідство: РФ не дає відповідей на прості питання про MH17

Наразі  основні підозрювані - це чинні і колишні співробітники російських спецслужб і громадянин України, який надавав їм сприяння, нагадали в міністерстві.

"МЗС звертає увагу на те, що кримінальне переслідування підозрюваних в організації та вчиненні злочинів навколо збиття літака нерозривно пов’язане також і з відповідальністю Росії, як держави, за грубе порушення низки міжнародно-правових норм.  Серед них - положення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, яка є предметом розгляду справи України проти Росії у Міжнародному Суді ООН", - підкреслили у відомстві.

МЗС закликало РФ визнати свою відповідальність за постачання зброї та співпрацювати зі слідством, як це передбачено резолюцією РБ ООН 2166 від 17 липня 2014 р.

Чотирьох підозрюваних у збитті MH17 оголосять у міжнародний розшук

Нагадаємо, Об'єднана слідча група 19 червня назвала імена перших чотирьох підозрюваних в причетності до збиття літака. Це - Сергій Дубинський (позивний "Хмурий"), Ігор Гіркін (позивний "Стрелок"), Олег Пулатов (позивний "Гюрза"), Леонід Харченко (позивний "Кріт").

Суд над підозрюваними у збитті малайзійського "Боїнга" розпочнеться у березні 2020 року.

Як відомо, Міжнародний суд ООН має ухвалити рішення про те, що він має юрисдикцію розглядати справу за позовом України щодо порушення Росією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

Детальніше про справу читайте у статті: "Чому ми переможемо у Гаазі: 7 питань та відповідей про Суд ООН за позовом України проти РФ".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: