"Це боротьба за нашу і вашу свободу": Зеленський виступив перед Сеймом Польщі

П'ятниця, 11 березня 2022, 19:46

Президент України Володимир Зеленський виступив з відеозверненням перед Сеймом Польщі, в якому подякував за всебічну підтримку України у складний час та висловив думку, що Україна і Польща мають історичну місію зупинити загрозу з боку РФ.

Про це повідомляє "Європейська правда".

Зеленський пригадав ситуацію в українсько-польських відносинах на початку своєї каденції, зазначивши, що з часом "прохолода почала зникати" і з’являлося відчуття спільних цінностей - бажання "жити у світі, де народи незалежні, де панує свобода, де родина має значення, і де ніхто й ніколи не має права на загарбницьку війну".

Зеленський зазначив, що від початку не мав сумніву у тому, що Польща готова буде допомагати Україні у разі найгірших сценаріїв.  

"Вже за перший день війни мені, усім українцям і, я впевнений, усім полякам стало ясно, що між нашими народами більше немає кордонів, фізичних, історичних чи особистих. За 16 днів війни українська гордість і польська честь, українська сміливість у боях і польська щирість у допомозі нам дозволяють мені сказати, що між нашими народами панує мир. Мир між рідними. Мир між братами", - зазначив Зеленський. 

Він додав, що хотів би сказати такі ж слова і народу Білорусі. 

Зеленський нагадав пророчі слова експрезидента Польщі Леха Качинського у 2008 році про те, що слідом за Грузією Росія може напасти на Україну, а далі на країни Балтії і Польщу. 

"Це боротьба за нашу свободу - і вашу свободу… Сьогодні ми боремося, щоб для країн Балтії і Польщі такий злий час не настав. Пам’ятайте - разом нас 90 мільйонів, разом ми можемо все. І це історична місія - історична місія України, історична місія Польщі, які разом витягнуть Європу з цієї прірви, врятують від цієї загрози", - сказав Володимир Зеленський.  

Він подякував Польщі за прихисток для майже півтора мільйона українців, допомогу зброєю і потужну дипломатичну підтримку.

Зеленський додав що не може бути впевнений у всіх лідерах європейських країн, але переконаний, що Україна і Польща "точно будуть разом захищати свободу, стільки, скільки потрібно".

Нагадаємо, 8 березня Зеленський виступив із відеозверненням до депутатів парламенту Британії, у якому порівняв оборону України від Росії з британською боротьбою проти нацистської Німеччини у Другій світовій війні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: