Старт до членства у ЄС, Росію позбавили доларів, Путін тисне на Лукашенка: головні новини дня

Дайджест
П'ятниця, 11 березня 2022, 21:43

РФ випустила по Україні понад 775 ракет; у Пентагоні похвалили Україну за "дуже креативну" повітряну оборону; Повітряні сили ЗСУ заявили, що літаки РФ обстріляли Білорусь та планують звинуватити Україну, а у міноборони Білорусі заперечили обстріл; саміт ЄС ухвалив неоднозначне рішення з підтримкою європерспективи України; США заборонили постачання доларових банкнот до РФ; Єврокомісія збирається подвоїти військову допомогу Україні; у Ризі частину вулиці з посольством РФ перейменують на вулицю Незалежності України; Туреччина переносить посольство з Києва до Чернівців.

Більше цікавих новин 11 березня у нашому дайджесті. Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Шістнадцята доба війни

Триває шістнадцята доба війни Росії проти України. За даними Пентагону, Росія випустила по Україні вже понад 775 ракет. Також у Пентагоні похвалили Україну за "дуже креативну" повітряну оборону.

Американська компанія Maxar Technologies показала супутникові знімки, що, за їхніми словами, демонструють перегрупування російських сил на північно-західних околицях Києва.

Міністерство оборони Британії заявило в п’ятницю, що російські війська продовжують досягати "обмеженого прогресу" у просуванні до Києва, але можуть готуватися до нової атаки на українську столицю найближчими днями.

Керівник розвідки США Вільям Бьорнс припускає, що Росія зараз погоджується на якісь переговори з Україною задля тактичної вигоди, тому що стійкої, незмінної мети у цій війні у Путіна немає

Президент США Джо Байден, оголошуючи нові санкції проти Росії через війну в Україні, перелічив провали президента РФ Владіміра Путіна після початку вторгнення.

Також він попередив, що Росія заплатить "сувору ціну", якщо застосує хімічну зброю в Україні

Тим часом, Росія скликає Радбез ООН через "біолабораторії США в Україні".

Віцепрезидентка США Камала Гарріс каже, що президент Росії Владімір Путін, схоже, не займається "серйозною дипломатією" для припинення війни в Україні.

А президент Туреччини вважає, що якби світ відреагував на вторгнення в Крим, війні можна було б запобігти.

Провокація Росії для залучення у війну Білорусі

Російські літаки обстріляли білоруське село на кордоні, щоб звинуватити Україну та втягнути Білорусь у війну.

Відзначається, що сьогодні о 14.30 від Держприкордонслужби надійшла інформація, що російські літаки вилетіли з аеродрому Дубровиця у Білорусі, зайшли на територію України, розвернулись над українськими населеними пунктами Городичі та Тумені, після чого нанесли вогневе ураження по населеному пункту Копані в Білорусі.

Повітряні сили ЗСУ у Facebook заявили, що це провокація, мета якої - втягнути Збройні Сили Республіки Білорусь у війну з Україною.

Зауважимо, що авіаудар відбувся на тлі зустрічі Лукашенка з Путіним у Москві

У Міноборони Білорусі заперечили заяву про обстріл по території країни.

Слід додати, що Білорусь дозволила перевозити своєю залізницею снаряди російських "Смерчів" і "Градів".

Тим часом, двох жителів білоруського міста Мозиря підозрюють у підготовці до знищення російської військової техніки, яка прямує в Україну.

Падіння безпілотника у Хорватії

У західній частині хорватської столиці Загреба в ніч на п’ятницю розбився невідомий літальний апарат, який міг прилетіти з України.

Зокрема, 10 березня після 23:00 до управління поліції Загреба надійшло кілька повідомлень від громадян про те, що вони відчули звук вибуху, якому передувало падіння об’єкта з неба.

Безпілотник Ту-141, який в ніч на пятницю розбився у Загребі, впав у районі, який називається так само як село у Житомирській області.

Прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович розповів, що поки Хорватія не має точної інформації про походження безпілотника, який минулої ночі впав у Загребі. 

Президент Хорватії Зоран Міланович вранці 11 березня скликав термінову зустріч очільників силових відомств у зв’язку з падінням безпілотника.

За словами радника міністра оборони України Маркіяна Лубківського, безпілотник, що в ніч на 11 березня впав у Загребі, не український.

Про саміт Євросоюзу щодо членства України

У ніч на п'ятницю екстрений саміт ЄС, що був повністю присвячений питанню агресії РФ проти України, ухвалив компромісне рішення щодо української заявки на вступ до ЄС, що видається дещо неоднозначним. Переклад повного тексту рішення за посиланням.

Редактор "Європейської правди" Сергій Сидоренко у новому відео просто і доступно пояснив про те, що ж вирішив саміт Євросоюзу.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що рішення лідерів країн ЄС щодо заявки України на вступ - "це не те, що ми чекаємо".

Заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що Україна готова виконувати "домашню роботу" з метою вступу в ЄС ще до завершення війни, і просить ЄС дати "зелене світло".

Президент Литви вважає, що саміт ЄС сказав "так" інтеграції України до ЄС, але є і певне розчарування.

Прем’єр-міністр Словенії Янез Янша визнав, що Україна мала отримати більш амбітні сигнали, однак він сподівається на зміну позиції колег.

Прем’єр Бельгії Александр Де Кроо вважає, що Україна повинна виконати всі необхідні процедурні кроки, перш ніж стати членом Європейського союзу, але закрити двері для країни було б помилкою.

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що всі згодні з тим, щоб Україна стала членом ЄС, але є країни, які хочуть більш повільної інтеграції.

Посилення санкцій проти Росії

Британія ввела санкції проти 386 депутатів Держдуми Росії та розшукує вертольоти і літаки підсанкційних російських олігархів.

Канада ввела санкції проти Абрамовича і 32 підприємств РФ.

США позбавили РФ статусу постійного торгового партнера та заборонили імпорт горілки, морепродуктів і діамантів з Росії.

Крім того, Сполучені Штати заборонили постачання доларових банкнот до РФ.

Все більше авіакомпаній припиняють авіасполучення з Росією.

Деталі четвертого пакету санкцій проти Росії, який підготував Євросоюз.

Президент Сполучених Штатів Байден пообіцяв нові санкції проти російських олігархів і їхніх сімей.

Про зброю для України

США нададуть Україні більше протитанкового та зенітного озброєння.

Єврокомісія збирається подвоїти військову допомогу Україні.

42 сенатори США закликали Байдена надати Україні бойові літаки і засоби ППО.

Швеція передасть Україні захисне спорядження, дрони та біноклі.

Інше: переїзд посольства Туреччини, 300 млн для України

Єврокомісія виплатила Україні перший транш у 300 млн євро з нового макрофіну.

Двох відсотків замало – у Британії пропонують збільшити оборонні витрати для країн НАТО.

У Ризі частину вулиці з посольством РФ перейменують на вулицю Незалежності України.

Більшість німців підтримують відмову від російських енергоресурсів через війну Путіна.

У Молдові з’явився новий сайт для підтримки українців, які шукають житло.

Єврокомісія представить план щодо поступової відмови від російських енергоносіїв.

Туреччина переносить посольство з Києва до Чернівців.

Глава МЗС Латвії пропонує західним соцмережам видалити акаунти органів влади РФ.

Це лише частина цікавих новин 11 березня, решту читайте на сайті "Європейської правди". Підписуйтеся на наш Telegram-канал - так зручніше отримувати дайджести та іншу важливу і цікаву інформацію! А ще "Європейська правда" запустила англомовну версію сайту.

Ваша редакція.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: